Sari direct la conținut

Business report: Cu cât se scumpesc ţigările de la 1 ianuarie; 2019, anul în care tractorul românesc a renăscut, după distrugerea unei industrii care făcuse România cunoscută în lume, în perioada comunistă; Radiografia dezastrului de pe Aeroportul Otopeni

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Cum ne-am petrecut 2019. Capitolul Muncă: trei salarii minime, eşecul declaraţiei unice şi criza forţei de muncă domolită cu lucrători non-UE. 2019 a fost, prin excelenţă, anul schimbărilor legislative de amploare pe piaţa muncii care au afectat veniturile românilor. Pe de o parte, pentru că Guvernul a introdus, în premieră pentru ţara noastră, trei salarii minime pe economie: pentru studii medii, pentru studii superioare şi pentru angajaţii din construcţii. Pe de altă parte, Guvernul a dat undă verde angajatorilor să aducă la muncă 30.000 de noi lucrători extracomunitari, cel mai mare număr din ultimii cinci ani, ca răspuns la deficitul de forţă de muncă locală. 2019 e al treilea an în care Guvernul recunoaşte amploarea crizei forţei de muncă, pe care şi-a propus să o amelioreze prin importul tot mai mare de lucători din afara UE şi prin stabilirea salariului minim în construcţii, de 3.000 de lei brut lunar, conform Economica.net.

Anul 114 după Dragnea/Vâlcov. O explozie de recorduri negative pe piața gazelor. 2019 a fost, poate, cel mai dificil an din istoria post-decembristă pentru actorii de pe piața gazelor. Ordonanța 114 a dat bătăi de cap nu numai producătorilor, dar și furnizorilor și marilor consumatori de gaz, și chiar și reglementatorului, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), nevoită a rescrie legislația secundară din domeniu în 2 rânduri, în momentul adoptării OUG 114/2018, și în momentul adoptării OUG 19/2019 care a modificat-o pe prima. Interesant este că renunțarea la aplicarea prețului plafonat de 68 de lei pentru consumatorii industriali a avut loc după ce presa a semnalat cantitățile nejustificat de mari alocate pentru combinatele deținute de Ioan Niculae, scrie Profit.ro.

Statistica: Cluj, județul din țară cu cele mai multe locuințe terminate în 9 luni din 2019, mai mult decât în Capitală. În județul Cluj au fost finalizate cele mai multe locuințe din țară în primele trei trimestre ale acestui an, peste București, arată informațiile Institutului Național de Statistică. E vorba de 5.730 de locuințe terminate în acest an, față de 5.282 în București sau 4.266 în Ilfov. Clujul, Capitala și județul Ilfov sunt urmate în acest clasament de Timiș cu puțin peste 3.700 de locuințe finalizate în acest interval, Brașov cu aproape 3.300 și Constanța cu 3.001 locuințe terminate în primele nouă luni ale acestui an. Institutul de Statsitică arată că investițiile au totalizat, în toată țara, peste 35,5 miliarde de lei. Volumul lucrărilor de construcţii, pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii, a crescut pe total cu aproape 28%, notează Actual de Cluj.

Cu cât se scumpesc ţigările de la 1 ianuarie. Decizia a fost luată azi de Guvern. Din prima zi a noului an se vor scumpi din nou ţigările cu 40 de bani pachetul. Totul, după ce Guvernul a aprobat noul nivel al accizelor pentru produsele din tutun. Preţul unui pachet de ţigări va fi mai mare cu 40 de bani, după ce Executivul a aprobat noul nivel al accizei totale pentru o mie de tigarere. Din 2016 până acum această acciza a crescut constant. Motivul: Directiva Comisiei Europene prevede un nivel similar al preţurilor pentru ţigări în toată Uniunea. După creşterea de la 1 ianuarie, acciza, adică banii colectaţi direct de stat, va reprezenta jumătate din preţul unui pachet, relatează Știrile Pro Tv.

„Vai, nu știu ce să mai facem, câștigăm 2000 de euro pe lună și cheltuim 2500“. Cadoul pe care ni-l putem face la final de an. Un dialog avut cu 4-5 ani în urmă, în ziua de Crăciun, mi-a atras atenția. În spiritul sărbătorilor, o atmosferă frumoasă, cu multe feluri de mâncare – altfel nu se poate la noi, nu-i așa?- , totul roz și cu atmosferă pozitivă. Dar la un moment dat vine momentul plângerii: „Vai, nu știu ce să mai facem, câștigăm 2000 de euro pe lună și cheltuim 2500“. Nu am luat acest dialog ca pe o laudă, ci ca pe un eșec legat de gestionarea cheltuielilor. Nu sumele mi-au atras atenția, ci diferența dintre venituri și cheltuieli. Micul rumeniu aproape că mi s-a oprit în gât și am întrebat: „Cum așa? V-ați gândit vreodată că ați putea economisi, gestionând veniturile și cheltuielile astfel încât să nu rămâneți niciodată datori, eventual să și economisiți, notează Republica.

Pensii speciale pentru primari şi în 2020. Ce sume exorbitante vor primi în plus. De la 1 ianuarie, primarii, viceprimari şi aleşii locali vor primi pensii speciale, după ce PSD a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu modificarea OUG 114 prin asumarea răspunderii Guvernului, modificare care altfel ar fi eliminat pensiile speciale. Pe 23 decembrie, Marcel Ciolacu afirma că efectele ordonanţei de urgenţă emise de guvernul Orban vor fi suspendate până la decizia Curţii. Guvernul acceptase amendamentul USR care amâna intrarea în vigoare a prevederilor din Codul administrativ privind pensiile speciale pentru primari, viceprimari şi aleşi locali. Ca atare, edilii şi şefii consiliilor judeţene care au deţinut astfel de funcţii începând cu anul 1992 şi s-au pensionat deja pot depune până în primăvară cererile pentru acordarea unor indemnizaţii suplimentare pensiilor, al căror cuantum poate fi şi de 7.000 lei pe lună, arată Adevărul.ro.

Radiografia dezastrului de pe Aeroportul Otopeni: 1.600 de curse întârziate într-o lună, obiecte străine în spațiul de mișcare, echipamente depășite și personal insuficient. Un document al Ministerului Transporturilor arată lipsa unui personal suficient, existența unor echipamente vechi și inadecvate, dar și lipsa unei culturi organizaționale care să fie orientată către pasageri, atât în cazul Aeroportului Henri Coandă, cât și al firmelor care se ocupă de gestionarea bagajelor și pasagerilor. Toate aceste probleme au dus Otopeniul pe locul 129 din 132 în clasamentul realizat de Air Help, bazat pe datele oficiale de zbor și pe evaluările pasagerilor. Un control al Autorității Aeronautice Civile arată ”prezența constantă” a unor obiecte străine în spațiul de mișcare al aeroportului, lipsa planificării și peste 1.600 de zboruri întârziate într-o singură lună, scrie Libertatea.

2019, anul în care tractorul românesc a renăscut, după distrugerea unei industrii care făcuse România cunoscută în lume, în perioada comunistă. Directorul general al IRUM Reghin, Mircea Oltean, arăta că pentru acest tractor agricol românesc există un interes foarte mare, fiind promovat nu doar pe plan intern, ci şi în Ungaria, unde deja au fost livrate primele bucăţi. Compania este recunoscută în special ca producător de tractoare şi utilaje forestiere, însă după începerea producţiei de tractoare TAG sub licenţă Belarus, în urmă cu 10 ani, IRUM este percepută şi ca producător de utilaje agricole. Astfel, în anul Centenarului Marii Uniri, a fost lansat şi primul tractor românesc, apoi, în acest an, a început producţia în serie, conform inCont.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro