Sari direct la conținut

Business Report: Cum arata economia romaneasca la trecerea in anul electoral 2016; Gropile din Bucuresti au inghitit un miliard de lei si nu s-au saturat; Vom plati suplimentar 2 lei in factura la curent pentru a acoperi ceea ce nu mai platesc fabricile energofage din Romania

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Cum arata economia romaneasca la trecerea in anul electoral 2016 2015 a fost un an cu crestere economica record de la criza incoace si a adus o majorare consistenta a consumului populatiei, in principal ca urmare a reducerii TVA la alimente, dar si datorita veniturilor mai mari. Exporturile si-au mai temperat avantul in acest an, in timp ce importurile au accelerat, astfel ca deficitul de cont curent s-a dublat fata de 2014. Economia crese pe consum si investitii private, in special constructii. Statul a lasat-o mai moale cu investitiile, inclusiv la capitolul infrastructura, si si-a concentrat eforturile pe cresteri de salarii pentru bugetari, la capitolul cheltuieli. Pe partea administrativa, a fost imbunatatita semnificativ colectarea taxelor, scrie Economica.net.

China pregateste investitii de 60 de miliarde de dolari in Africa Presedintele chinez Xi Jinping s-a angajat la finele acestei saptamani sa sprijine continentul african. China ar urma sa investeasca 60 de miliarde de dolari in proiecte de dezvoltare, sa anuleze o parte din datoriile statelor africane si sa sprijine agricultura printr-un program de trei ani care va extinde influenta Beijing-ului pe continentul african, transmite Reuters. Xi a precizat ca statul chinez nu va interveni in afacerile interne ale statelor africane, pozitie ce a fost primita cu aplauze de liderii prezenti la reuniune, printre care si Robert Mugabe, presedintele statului Zimbabwe, care a fost criticat de liderii occidentali pentru politicile sale cu privire la respectarea drepturilor omului, anunta Curs de Guvernare.

Gropile din Bucuresti au inghitit un miliard de lei si nu s-au saturat In ultimii patru ani, Administratia Strazilor Bucuresti a cheltuit 173 milioane de euro pe lucrari de intretinere a strazilor si trotuarelor care au rezistat fie cateva saptamani, fie nu au mai fost executate din cauza a demararii marilor proiecte de infrastructura. Chiar daca au existat bani pentru refacerea si intretinerea bulevardelor si marilor strazi din Bucuresti, Primaria Capitalei a executat sau a demarat proiecte de infrastructura pe arterele ce erau prevazute a fi reabilitate de firmele angajate de Administratia Strazilor, ca fiind parte a contractului multianual de asfaltare a drumurilor. Intrebati care sunt proiectele de infrastructura (intretinere, marcaje, constructie, modernizare) derulate de Administratia Strazilor – Primaria Municipiului Bucuresti, conducerea ASB ne-a raspuns ca au avut in derulare sase contracte subsecvente pentru lucrari de intretinere, ale caror termen de finalizare a expirat pe 2 octombrie 2015, anunta Capital.

Curtea de Conturi acuza bancile de locuinte de ilegalitati in acordarea „primelor de stat” Curtea de Conturi sustine ca bancile pentru locuinte BCR si Raiffeisen au pus la punct un mecanism prin care au acordat primele oferite de stat in mod ilegal si ca va propune Guvernului sa schimbe modul in care statul se va implica pe viitor in programul „Banca pentru Locuinte”, dupa cum se arata intr-un raport al institutiei. Curtea de Conturi a derulat un audit la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, autoritatea care aloca banii pentru prima de stat oferita de cele doua banci pentru locuinte, in perioada in care conducerea ministerului era asigurata de Liviu Dragnea, extinzand verificarile si la cele doua institutii bancare din domeniul locativ. In schimb, reprezentantii BCR BpL ne-au transmis ca bancile de locuinte din Romania au respectat legislatia nationala, spunand ca asteapta ca aspectele ridicate de Curtea de Conturi sa fie clarificate, in beneficiul final al consumatorilor, scrie Bursa.

Vom plati suplimentar 2 lei in factura la curent pentru a acoperi ceea ce nu mai platesc fabricile energofage din Romania Exceptarea fabricilor energofage din Romania de la plata certificatelor verzi are un impact de 7 lei/MWh in factura la energie electrica a restului de consumatori, in 2016, potrivit Notei de Fundamentare a unui proiect de lege al Ministerului Energiei care stabileste cota obligatorie de certificate pentru la anul. Adica, la anul, vom plati cu totii suplimentara 7 bani/kWh lunar consumat catre furnizorii de energie pentru ca fabricile sa nu fie incarcate cu certificate verzi. La un consum mediu al unei gospodarii de 200 de kWh, impactul ar fi de circa 2 lei, anunta Economica.net.

Cresc contributiile la Pilonul II de pensii cu 0,1 puncte in loc de 0,5 puncte, la 5,1% Guvernul va majora anul viitor contributiile pentru pensiile administrate privat (Pilonul II) cu doar 0,1 puncte procentuale, la 5,1%, in loc de 0,5 puncte, cum stabilea calendarul, intrucat bugetul pe 2016 nu permite un avans mai mare, pe fondul masurilor de relaxare fiscala introduse din 2016. „Pe Pilonul II am decis o majorare de 0,1%, fata de 0,5%, deci contributiile vor ajunge la 5,1%. Am decis sa facem totusi o majorare, sa dam mesajul ca stim problema demografica, ca ne intereseaza, dar pe de alta parte in buget nu exista loc de altceva”, a declarat vineri seara ministrul Finantelor, Anca Dragu, la o intalnire cu jurnalistii, informeaza Capital.

Ford a inaugurat in Romania primele FordStore si a lansat versiunea Mondeo Vignale Ford Romania a inaugurat astazi primele doua FordStore din tara. Ambele sunt situate in Bucuresti, iar pana la finalul anului, oficialii Ford spera sa ajunga la un numar de 200 de FordStore in Europa. Dupa cum probabil ati mai citit, FordStore este noul concept de showroom pe care Ovalul Albastru il propune clientilor. Acestia vor avea o experienta noua de cumparare, showroom-ul fiind organizat pe diverse „zone” menite sa ofere un mediu prietenos si sa ajute la dezvoltarea relatiei dintre clienti si consilierul de vanzari. Totodata, Ford marcheaza si introducerea conceptului Vignale in Romania. Vorbim despre o gama de produse premium care poate fi definita prin trei elemente cheie: servicii personalizate, valoarea timpului si maiestrie in executie, scrie Auto-Bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro