Business report: Datele pe care administrația locală își face bugetul pe 2020: creștere economică de 5,7%; Autostrada "muzeu" Lugoj – Deva: CNAIR contractează săptămâna aceasta expertiza pentru lotul cu fisură
Datele pe care administrația locală își face bugetul pe 2020: Ministerul de Finanțe a trimis în teritoriu indicatorii de lucru. Creștere economică de 5,7% din PIB, inflație de 2,6% și un curs mediu de schimb de 4,71 lei/euro: aceștia sunt principalii indicatori macroeconomici pe baza cărora autoritățile publice locale vor elabora bugetele pentru 2020. Cifrele au fost trimise de la centru în teritoriu pentru ca la nivelul consiliilor județene să se elaboreze bugetele pe anul viitor, iar ele sugerează că economia locală va avea o evoluție mai bună în 2020. Această prognoză nu pare însă să țină cont de dezechilibrele majore acumulate în ultimii ani, scrie cursdeguvernare.ro.
Autostrada „muzeu” Lugoj – Deva: CNAIR contractează săptămâna aceasta expertiza pentru lotul cu fisură. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) contractează în această săptămână serviciile de expertiză pentru lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva, unde a apărut o fisură deşi nu a fost deschisă circulaţia, au spus pentru Economica.net surse oficiale. Acestea estimează că expertiza ar urma să fie finalizată în noiembrie. În ciuda presiunii politice, dar şi din partea societăţii civile, acest lot de autostradă ar putea să nu fie deschis traficului în 2019, potrivit Economica.net.
Celebrul economist Joseph Stiglitz face previziuni: Nu urmează o criză ca în 2008, ci o serie de falimente. Chiar dacă nu se aşteaptă în prezent la o criză economică similară cu cea din 2008, laureatul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, se aşteaptă la falimente în serie şi se miră că băncile centrale îşi irosesc încă de pe acum muniţia, potrivit unui interviu acordat AFP. Chiar dacă se declară „preocupat” de recenta injecţie de zeci de miliarde de dolari făcută de Banca Centrală a SUA (Fed) pe piaţa interbancară americană, Stiglitz observă pentru moment o „încetinire semnificativă a creşterii (…) care va antrena mai multe falimente”, o aluzie la colapsul recent al touroperatorului britanic Thomas Cook, potrivit Agerpres.
„Epidemia” scandalurilor de spălare de bani în sistemul bancar: Un gigant olandez este cel mai recent nume intrat în vizorul procurorilor. Acţiunile se prăbuşesc. Creditorul olandez este implicat într-o investigaţie pentru că nu ar fi verificat clienţii şi rapoartele pe diverse tranzacţii suspicioase, ceea ce reprezeintă încă un semn negativ pentru o industrie care deja se confruntă cu dobânzi scăzute şi cu o profitabilitate redusă, potrivit Bloomberg. Acţiunile ABN Amro se tranzacţionau joi la ora 14.00 pe bursa din Amsterdam la circa 16 euro per acţiune, în scădere cu 10%, potrivit Business Magazin.
Tranzacție: Un fond de investiții controlat de Banca de Export-Import a Chinei cumpără companii din România, inclusiv Farmavet, principal jucător în comerțul produselor biologice, de la familia Paul Stănescu, nașul fiului lui Dragnea. Gardenica Limited, companie deținută de Fondul II China CEE, fond de investiții controlat de Banca de Export-Import a Chinei, a preluat companiile Pasteur Filiala Filipești și Farmavet, precum și unele active aferente activității de producție de furaje ale Agrozootehnica Pietroiu. Cumulat, cele trei companii au afaceri de peste 334 milioane lei și 720 de angajați, potrivit Profit.ro.
România are cea mai mare rată de taxare a gazelor din Europa, triplă faţă de medie şi dublă faţă de Norvegia – studiu. Rata de impozitare efectivă a producţiei de gaze naturale din România a crescut semnificativ anul trecut şi este acum de departe cea mai mare din Europa, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă BirişGoran, la comanda Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze. Din analiza ratelor de impozitare efective la nivelul european, România are cea mai ridicată rată efectivă de impozitare specifică producției de gaze naturale, calculată ca procent din veniturile upstream din gaze naturale, atât în 2017 (19,4%), cât și în 2018 (25,3%), potrivit Economica.net.