Sari direct la conținut

Business Report: Educatia si sanatatea scad in bugetele de familie – Veniturile romanilor se redistribuie dinspre alimente spre imbracaminte si mobila; Austriecii de la OMV ameninta Romania cu un proces international, pentru ca nu respecta contractul de privatizare a Petrom; Statul a incasat in septembrie peste 15,2 milioane de euro din certificatele de emisii de gaze cu efect de sera. 

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Educatia si sanatatea scad in bugetele de familie – Veniturile romanilor se redistribuie dinspre alimente spre imbracaminte si mobila.Datele pentru trimestrul II 2016 arata ca veniturile romanilor s-au apropiat de nivelul de 1.100 lei lunar pe persoana. Ele au fost de 2.889 lei pe familie si 1.089 lei pe fiecare membru al acesteia. De retinut, veniturile banesti pe o persoana au crescut cu peste 9% fata de acelasi trimestru al anului precedent, in timp ce veniturile in natura s-au diminuat cu circa sapte procente. Salariile si-au consolidat semnificativ pozitia preponderenta in structura veniturilor totale ale unei gospodarii, ajungand pana la 58,3%. In schimb, a scazut vizibil partea care revine veniturilor in natura, care au scazut considerabil pentru al doilea an consecutiv. Ponderea veniturilor din prestatii sociale in totalul veniturilor unei persoane s-a diminuat si ea semnificativ. Evolutia reflecta integrarea tot mai accentuata in relatiile de productie capitaliste, bazate pe productia de marfa si utilizarea muncii salariate in acest scop, simultan cu diminuarea partii de autoconsum, specifica societatii feudale. Precum si presiunea in sensul degrevarii costului muncii de obligatiile de protectie sociala pentru pastrarea competitivitatii, anuntaCurs de Guvernare.

Austriecii de la OMV ameninta Romania cu un proces international, pentru ca nu respecta contractul de privatizare a Petrom.Guvenul Romaniei trebuie sa returneze companiei OMV Petrom 150 de milioane de lei, pana la finalul acestei luni, pentru cheltuielile de mediu facute in contul poluarii istorice. Daca nu se va ajunge la o intelegere, OMV va da in judecata statul roman la Curtea de Arbitraj de la Paris, pentru ca statul este obligat sa suporte aceste sume prin contractul de privatizare a Petrom, semnat in 2004Grupul austriac OMV are de primit de la statul roman 2,6 miliarde de lei, potrivit prevederilor din contractul de privatizare care obliga autoritatile de la Bucuresti sa ramburseze companiei petroliere costurile cu ecologizarea zonelor poluate inainte de momentul privatizarii. Suma apare in prospectul privind vanzarea unui pachet minoritar de actiuni OMV Petrom de catre Fondul Proprietatea. „Este posibil sa nu obtinem din partea Statului Roman restituirea tuturor costurilor suportate de noi pentru remedierea poluarii istorice”, spune compania petroliera. „In conformitate cu Contractul de Privatizare, OMV Aktiengesellschaft („OMV”) este indreptatit sa solicite Statului Roman rambursarea, sub conditia indeplinirii anumitor cerinte pentru costurile de dezafectare si de mediu efectuate de noi pentru restaurarea si curatarea zonelor in care s-au desfasurat activitati inaintea momentului privatizarii Societatii care a avut loc in 2004. La data de 30 iunie 2016, valoarea neta actualizata a creantei asupra statului roman pentru costurile estimate de dezafectare si de mediu a fost in suma de 2.616 mil. RON, deoarece vizeaza activitati specifice care s-au desfasurat inaintea privatizarii”, se arata in prospectul de emisiune. Informatiile publicate deEconomicapot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ.

Statul a incasat in septembrie peste 15,2 milioane de euro din certificatele de emisii de gaze cu efect de sera.Statul a incasat in septembrie peste 15,2 milioane de euro in urma comercializarii, pe platforma de licitatie comuna a Uniunii Europene (UE), a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera aferente instalatiilor stationare si sectorului aviatiei, potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP). Conform sursei citate, au fost comercializate peste 3,6 milioane de certificate aferente instalatiilor stationare, in valoare de circa 15,2 milioane de euro. In ceea ce priveste certificatele aferente sectorului aviatie, au fost comercializate 14.000 de certificate, in valoare de 63.980 de euro. In luna ianuarie, Finantele au incasat peste 16,5 milioane euro din asemenea certificate, in februarie circa 18,7 milioane de euro, in suma de 17,9 milioane de euro, in aprilie – 18,8 milioane de euro, in mai – 14,9 milioane de euro, in iunie – 20,4 milioane de euro, in iulie – 15,8 milioane euro, iar in august – 5,2 milioane euro. Potrivit datelor MFP, schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera in cadrul Uniunii Europene (EU Emission Trading Scheme – EU ETS) s-a aplicat in prima faza pentru perioada 1 ianuarie 2005 – 31 decembrie 2007, iar a doua faza a schemei se desfasoara in perioada 2008 – 2012, corespunzand primei perioade de angajament a Protocolului de la Kyoto, spuneCapital.

Un gigant online american face angajari masive in Romania. Pachetul salarial este foarte atractiv.Compania americana Amazon are sute de locuri de munca disponibile dupa inaugurarea unui nou Centru de Dezvoltare si Tehnologie in Romania. Amazon a angajat deja 600 de romani si va mai agaja alti 400. Anuntul a fost facut printr-un comunicat de presa. Firma americana recruteaza masiv dupa inaugurarea noului Centru de Dezvoltare si Tehnologie de la Iasi, un spatiu intins pe 13.000 de metri patrati. Sediul nou al Amazon din Romania este centul operational pentru patru divizii ale gigantului american: Technology Development, Compliance Operations, Retail Services si Digital Imaging. Locurile de munca oferite de Amazon sunt foarte atractive. Pachetul salarial contine si beneficii cum sunt asigurarea privata de sanatate, asigurare de viata si preturi reduse pentru angajati. Compania a anuntat ca recruteaza in special absolventi si ca 50 de tineri vor ocupa pana la finalul anului primele posturi din noul centru tehnologic. Firma americana a venit in Romania acum 11 ani si a investit 40 de milioane de euro in Romania, conform incont.stirileprotv.ro, citate deRomania Libera.

Opel Insignia 2.0 CDTi 4×4: Suflu nou la vârsta a treia.Opel Insignia trăiește o nouă tinerețe odată cu actualizarea gamei de motorizări. Am condus noul diesel de 170 CP împreună cu sistemul de tracțiune integrală. Iată impresiile. Opel nu se grăbește să actualizeze modelul său de clasă medie, care împlinește în toamnă venerabila vârstă de 8 ani. Și totuși, Opel nu uită de nava sa amiral, care a primit anul trecut o nouă generație de motoare diesel. La loc de cinste se află unitatea de 2,0 litri/170 CP, pe care o testăm acum. Aceasta este acompaniată de o cutie de viteze manuală și de sistemul de tracțiune integrală. Față de unitatea anterioară, de 163 CP, noua generație a motorului CDTi dezvoltă mai rapid cuplul motor, care atinge acum 400 Nm fără a avea nevoie de funcție overboost, oferind în plus o eficiență superioară a combustiei. Inginerii de la Opel au reproiectat, printre altele, camera de ardere și sistemul de injecție. Turbina cu geometrie variabilă are acum un actuator comandat electric. Unul dintre principalele deziderate a fost reducerea semnificativă a zgomotelor și vibrațiilor, iar acest lucru se simte încă de la primul contact cu Insignia. Noua motorizare se turează mult mai plăcut, iar în sarcină tonalitatea și vibrațiile sunt ceva mai temperate, informeazaAuto-Bild.ro.

Cât a încasat România, de fapt, din privatizări: Curtea de Conturi a început să caute răspunsul.Având în vedere că situația încasărilor la bugetul de stat din privatizări în ultimul sfert de veac e departe de a fi clarificată, Curtea de Conturi a demarat miercuri un audit cu privire la managementul activelor statului și a sumelor încasate în urma privatizării acetor active. În încercarea de a găsi răspunsul la întrebarea ”Câți bani a încasat, de fapt, statul român din privatizări?”, deputatul liberal Andreea Paul a solicitat date, pe data de 23 august 2016, de la principalele 5 entități ale statului care au competențe în domeniul privatizărilor. E vorba despre: Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) și Curtea de Conturi a României. La cinci săptămâni de la solicitare, trei instituții au oferit răspunsuri- care au fost puse la dispoziția cursdeguvernare.ro de către deputatul liberal- iar Curtea de Conturi a transmis miercuri că a demarat un audit pe această temă, potrivitCurs de Guvernare.

Euroins își majorează capitalul cu 50 de milioane de lei. Acționarul său emite bonduri în Irlanda de 100 de milioane de euro.Pe 28 noiembrie expriă termenul de implementare a planului de redresare financiară al Euroins Asigurări, aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în octombrie 2015. Reprezentanții acționarului majoritar al Euroins, Eurohold Group, spun că vor majora cu siguranță capitalul social al societății cu 50 de milioane de lei şi ar mai putea aduce, suplimentar, alte 50 de milioane. Assen Christov, președintele Consiliului de Supraveghere al Eurohold Group a precizat că, pentru ca Euroins România să ajungă la un SCR (cerința de capital de solvabilitate) de peste 105% holdingul pe care îl reprezintă va face tot posibilul să aducă până la 100 de milioane de lei, deși pentru cerințele minime de capital (MCR) nu sunt necesari decât minimum 35 de milioane de lei, după cum spune Christov și 50 de milioane de lei acceptați de ASF. „Sigur vom vărsa 50 de milioane de lei în luna noiembrie și sper de asemenea că la sfârșitul lunii noiembrie vom ieși din procesul de redresare financiară”, a precizat Christov. La ora actuală capitalul social al asigurătorului român este de 430,5 milioane de lei, după majorarea de capital social de 200 de milioane de lei în luna aprilie 2016. Conform programului de redresare financiară aprobat inițial, Euroins Asigurări treabuia să își majoreze capitalul social cu 200 de milioane de lei până la finalul lui 2015, noteazaEconomica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro