Business report: Europa Centrală și de Est caută soluții pentru o opri ”exodul talentelor”; Mai puțin de o treime dintre români sunt mulțumiți de situația economică națională; Dinozaurii din Râşnov, vizitaţi de peste 1 milion de turişti.
Europa Centrală și de Est caută soluții pentru o opri ”exodul talentelor”. Statele din Europa Centrală și de Est (ECE) propun măsuri fiscale radicale pentru tineri, parte a unor programe menite să descurajeze migrația profesioniștilor către Occident. Așa-numitul ”exod al talentelor” diminuează perspectivele economice ale statelor din ECE, tinerii profitând disproporționat de mult față de alte categorii de cetățeni de libertatea de mișcare din cadrul blocului comunitar, fiind mai dornici să își găsească un loc de muncă mai bine plătit, într-o țară cu un nivel de trai mai mare, notează Curs de guvernare.
Dinozaurii din Râşnov, vizitaţi de peste 1 milion de turişti. În intervalul 2015-2018, parcul a înregistrat peste 1 milion de vizitatori, dintre care, anual, un procent de 15% a fost reprezentat de turişti străini. Parcul este deschis pe durata întregului an, iar traficul zilnic variază în funcţie de perioadă, lunile de vară fiind cele mai aglomerate, cu circa 1.000-2.000 de vizitatori în timpul săptămânii şi până la 5.000 de clienţi în weekend, scrie Business Magazine.
YouTube va afișa mai mult conținut “de famile”. Cel mai mare site de video va servi mai mult conținut așa-zis de familie tuturor utilizatorilor săi și indiferent de preferințele personale. YouTube și-a modificat recent algoritmul și a făcut-o în secret, fără să o anunțe sau să spună ce conține aceasta. Abia când creatorii de conținut au observat modificări ale nivelului de trafic, modificarea de algoritm a fost evidentă. La presiunea acestora, oficialii companiei au recunoscut că au modificat algoritmul astfel încât să scoată în față mai mult conținut de calitate pentru familie, potrivit Profit.ro.
Băncile cred că cele mai performante firme din economie sunt cele din agricultură. Le dau credite fără probleme. La fel ca în anii precedenţi, firmele din România se finanţează preponderent prin metode interne: credite furnizor, majorări de capital, împrumut de la acţionari, conform Sondajului privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România realizat de BNR pe baza răspunsurilor firmelor. Doar 19% dintre companii au apelat la credite bancare sau de la IFN. Dintre firmele care au solicitat împrumut bancar, cele mai performante au fost firmele din agricultură, care s-au încadrat fără probleme în cerinţele bancare, scrie Economica.net.
Eurobarometru: Mai puțin de o treime dintre români sunt mulțumiți de situația economică națională, dar optimismul a crescut. Inflația, cea mai mare problemă. Mai puțin de o treime dintre români (31%) sunt mulțumiți de situația economică națională, sub media europeană, de 49%, creșterea prețurilor fiind cea mai mare problemă la acest moment, potrivit Eurobarometrului de primăvară, publicat de Comisia Europeană. Totuși, procentul românilor mulțumiți de situația economică a țării a crescut cu 6 puncte procentuale comparativ cu Eurobarometrul de toamnă, se arată în articolul Profit.ro.
„Oportunităţi” în cel mai scump oraş din ţară: proprietarii de apartamente au pus cartierul încă inexistent de la capătul oraşului în topul celor mai scumpe zone din Cluj-Napoca. După ce în spaţiul public s-a lansat anunţul că primăria vrea concurs pentru masterplanul unui nou cartier în Sopor, jucătorii din activa piaţă imobiliară locală au şi început să se mişte: nu doar că aici au demarat proceduri de achiziţie de terenuri, dar proprietarii de apartamente se grăbesc deja să crească preţurile, sustin datele unui portal imobiliar. Asta în condiţiile în care Soporul cu greu ar putea fi descris acum drept cartier propriu-zis, conform Actual de Cluj.
British American Tobacco: Scumpirea țigărilor va aduce venituri rețelelor de crimă organizată. Compania British American Tobacco susține că majorarea accizei pentru țigări va duce la amplificarea contrabandei și, în consecință, la creșterea veniturilor obținute ilegal de rețelele de crimă organizată. BAT precizează că deja România are cele mai scumpe țigări din UE, prin raportare la puterea de cumpărare, potrivit Libertatea.