Sari direct la conținut

Business report: Guvernul extinde lista bugetarilor din Sănătate şi Asistenţă socială care vor primi sporuri; Provocări în turism! Cântărește bine lucrurile înainte de a cumpăra o vacanță

HotNews.ro
business, Foto: Hotnews
business, Foto: Hotnews

Guvernul extinde lista bugetarilor din Sănătate şi Asistenţă socială care vor primi sporuri. Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern prin care completează lista sporurilor acordate bugetarilor care lucrează în Sănătate şi Asistenţă socială. Este vorba de un proiect de modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 153/2018. Sporul de la 12% până la 15% din salariul de bază pentru muncă în condiţii deosebite, cum ar fi stres sau risc, va fi acordat şi personalului de specialitate medico-sanitar din cabinetele medicale organizate în creşe. Personalul auxiliar sanitar din creşe va beneficia de spor cuprins între 12% şi 15% din salariul de bază pentru activitate desfăşurată în condiţii deosebite, cum ar fi stres sau risc, potrivitEconomica.

Un şeic controlează Insula Mare a Brăilei, cea mai mare fermă din România. Omul de afaceri Constantin Duluţe a vândut pachetul majoritar de acţiuni al companiei Agricost SA, care are în administrare cea mai mare fermă agricolă a României. Este vorba despre Insula Mare a Brăilei, acolo unde statul român deţine 56.000 de hectare de teren arabil de primă calitate, care este concesionat integral amintitei firme, aceasta plătind anual o arendă de circa 5 milioane de euro. La rândul lui, Duluţe a preluat Agricost de la Culiţă Tărâţă, cu puţin înainte de decesul acestuia, potrivitAdevarul.

Provocări în turism! Cântărește bine lucrurile înainte de a cumpăra o vacanță. Când vă cumpăraţi bilete pentru vacanţă, fie că e vorba de concediul de vară sau doar de un city break, informaţi-vă cu mare atenţie despre firma de turism cu care semnaţi contractul. A verifica dacă firma respectivă prezinta risc de intrare în insolvenţă sau chiar direct în faliment constituie o primă măsură de asigurare a vacanţei pe care o asteptati cu nerăbdare şi pe care urmează să o plătiţi. Potrivit unei analize KeysFin, 408 agentii de turism şi turoperatori şi-au închis porţile în 2016 si 2017, iar cazul recent al firmei Terra Tourism e un prim semnal de alarmă în 2018, potrivitCapital.

Cu cât sunt mai scumpe apartamentele în Cluj-Napoca față de orașele vecine din regiune. Cu o reședință de județ în topul prețurilor la apartamente chiar la nivel național, Clujul e, de departe, cel mai scump județ din regiune. Un singur municipiu din Nord-Vest atinge pragul de 1000 euro/mp, dar asta doar în cel mai scump cartier al său, pe când în „Capitala Transilvania” media prețurilor cerute în piață e deja de 1500 euro/mp. În primele cinci luni ale anului au fost eliberate la nivel națonal 16.287 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivitActual de Cluj.

Cererea în domeniul supercalculatoarelor depăşeşte cu mult oferta. România nu a sesizat oportunitatea şi nu a intrat încă în joc. Ţările europene au început să folosească tot mai mult supercalculatoarele pentru a dezvolta aplicaţii în zonele industriale şi comerciale, arată un studiu emis de Comisia Europeană şi Banca Europeană pentru Investiţii (EIB). Cu toate acestea, cererea depăşeşte oferta deoarece companiile care vor să investească în domeniu întâmpină încă probleme de finanţare şi reglementare. România n-a sesizat oportunitatea şi nu a intrat încă în joc, potrivitG4media.

Produsele care s-ar putea scumpi la noi după războiul comercial declanșat de Trump cu UE. Americanii au anunţat supra-taxarea oţelului şi aluminiului, dar şi intenţia de a impune taxe vamale pentru maşinile europene. În replică, Uniunea a ameninţat cu biruri mai mari, pentru foarte multe mărfuri aduse de peste Ocean. Comerciații susțin, că dacă cele două părţi nu-şi vor schimba opiniile, preţurile produselor americane vor exploda şi în România. Unele dintre cele mai importante produse afectate de eventuale creşteri cu 25% a taxelor ar fi băuturile spirtoase. În România, cel mai mult se importa whiskey-ul din Statele Unite. Comercianţii de la noi, ca şi cei europeni, nu sunt încă, îngrijoraţi, potrivitStirile ProTv.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro