Business Report: Inapoi, la lectia 2008-2014! Consideratii esentiale despre ce fel de crestere am ales; Jumatate dintre universitatile private functioneaza la cota de avarie. Doua sunt mai profitabile decat in 2009; Fermierii americani au aruncat 162 milioane de litri de lapte care era in exces
Inapoi, la lectia 2008-2014! Consideratii esentiale despre ce fel de crestere am ales.INS a anuntat pentru anul 2014 valoarea definitiva a PIB de 668.143,6 milioane lei in preturi curente, respectiv un ritm de crestere in termeni reali de 3,1% fata de anul 2013. Comparat cu varianta semidefinitiva de 667.577,4 milioane lei, cresterea a fost putin semnificativa ( +0,08%), dar suficienta incat sa schimbe valoarea de 3,0% anuntata in urma cu un an pentru cresterea economica pe 2014. Astfel, ciclul economic de sapte ani 2008 – 2014 s-a incheiat aproape exact pe zero. Dupa marea performanta de +8,5% din al doilea an de apartenenta la UE si manifestarea efectelor crizei economice, au urmat doi ani de scadere, doi ani de stabilizare si au fost necesari alti doi ani pentru a reveni, in termeni reali, la rezultatul PIB din 2008. Datele prezentate sunt un bun prilej pentru a aprecia cu ce ne-am ales dupa frenezia consumista din anii 2007-2008, cand credeam ca Romania se va duce glont spre noi culmi de dezvoltare capitalista. Prima observatie este ca nivelul de trai avut in vedere atunci, in plina perioada electorala, nu s-a regasit in practica. Media rezultatelor economice a anilor 2009 2014 a fost cu peste cinci puncte procentuale sub performanta din 2008 si nici vorba de cresterile avute in vedere cand s-au acordat majorari de pensii si salarii, simultan cu scaderea contributiilor de asigurari sociale (suna cunoscut chiar din ce se vehiculeaza in aceste zile, nu ?), potrivitCurs de Guvernare.
Jumatate dintre universitatile private functioneaza la cota de avarie. Doua sunt mai profitabile decat in 2009.Cele mai multe universitati private au avut in anul 2015 venituri mai mici decat in 2014 si mult sub cele din 2009, cel mai bun an financiar pentru multe dintre ele. Zece dintre cele 21 de universitati particulare analizate au pierderi, tot mai mari de la an la an pentru multe dintre acestea. Doar Universitatea Europeana Dragan si Universitatea Nicolae Titulescu au fost mai profitabile decat in 2009. Cu venituri de peste trei ori mai mici decat cele din anul 2009 si in al doilea an pe pierdere, Universitatea Spiru Haret ramane „capitanul” unui vapor care pare ca se scufunda. Numarul studentilor inscrisi in anul I la studii de licenta la universitatile private din Romania a scazut continuu si abrupt de la peste 144.000 in anul universitar 2007/2008, la circa 127.000 in anul 2008/2009, la sub 62.000 de studenti in anul 2009/2010, pana la aproximativ 22.000 de studenti in 2013/2014, potrivit informatiilor Institutului National de Statistica. Ca sa vedem cum se reflecta aceasta tendinta de scadere accentuata a numarului studentilor inscrisi la universitati private in afacerile institutiilor de invatamant,Economicaa analizat performantele financiare a 21 de universitati private din Romania si a comparat rezultatele cu cele din anul 2009, cel mai bun an financiar pentru multe dintre marile universitati private din tara, in termeni de venituri incasate si de profitabilitate.
Fermierii americani au aruncat 162 milioane de litri de lapte care era in exces.Fermierii americani au aruncat zeci de milioane de litri de lapte, in conditiile unei supraoferte, informeaza editia de miercuri a cotidianului The Wall Street Journal. Fermierii au recurs la acest gest dupa ce supraoferta a dus la scaderea preturilor si a umplut depozitele cu branza. Potrivit datelor furnizate de Departamentul american al Agriculturii, peste 43 milioane de galoane (aproximativ 162 milioane de litri) de lapte au ajuns pe camp sau la gunoi. Este vorba de o cantitate suficienta pentru a umple 66 de bazine olimpice si, totodata, cea mai mare cantitate de lapte risipita in ultimii 16 ani. Disperati, producatorii incearca sa gaseasca noi utilizari pentru laptele in exces, oferind o cantitate mai mare cantinelor scolare, insa multi dintre ei nu isi permit nici macar sa transporte laptele brut la preturile actuale, care au scazut, in medie, cu 36% fata de nivelul record inregistrat in 2014. „Toata lumea a aruncat lapte, din Minnesota si pana in New England”, sustine presedintele Asociatiei Producatorilor de Lapte din Michigan, Ken Nobis. In replica, Departamentul american al Agriculturii a promis marti ca va cumpara branza cheddar in valoare de aproximativ 20 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe fermieri, aceasta fiind a doua interventie pe piata a USDA in mai putin de trei luni. Intre timp, Dairy Management Inc., o firma de marketing platita de cei aproximativ 43.000 de producatori de lapte din SUA, a investit zeci de milioane de dolari in ultimul an pentru a pune la punct noi meniuri cu un continut bogat in lapte, in parteneriat cu restaurante precum McDonald’s, Taco Bell, Domino’s Pizza Inc, informeazaCapital.
Regia de termoficare are datorii mostenite de la o institutie la alta. 24.000 de tone de apa calda se pierd zilnic in Bucuresti.Cu RADET si Elcen in insolventa, bucurestenii nu vor tremura poate de frig in aceasta iarna pentru ca se apropie alegerile, iar datoriile existente vor fi din nou rostogolite. Sistemul dupa care e gandita termoficarea in Capitala produce pierderi uriase, au declarat, pentru „Romania libera”, surse din domeniu. Singura care a acoperit o parte dintre acestea e Primaria Capitalei. Din 657 de milioane de lei, conform deconturilor, s-au platit 451 de milioane de lei subventie, a declarat primarul general Gabriela Firea, conform Agerpres. In rest, abur pe toate fronturile. Se vehiculeaza un munte de cifre. Primaria Generala a co-mandat un audit la RADET, dar oricum administratorul judiciar al regiei insolvente, respectiv avocatul Gheorghe Piperea, a anuntat ca va intra in scriptele entitatii. „Suntem in faza incipienta, in care ne asiguram de continuarea activitatii, in asa fel incat sa nu fie afectata populatia Bucurestiului. Urmeaza niste rapoarte, unul la 20 de zile si altul la 40 de zile, in legatura cu situatia regiei si apoi chestiunile complicate: verificarea creantelor, analiza posi-bilitatii de a avea o reorganizare”, a declarat Gheorghe Piperea pentruRomania Libera.
Tesla elimina cel mai ieftin Model X din gama la numai 3 luni de la debut. esta promite de ceva timp sa lanseze si o masina electrica accesibila, insa pana la debutul lui Model 3, americanii aleg sa ridice pretul modelelor existente prin eliminarea versiunilor de baza. Desi SUV-ul Model X este pe piata de numai 3 luni, Tesla a anuntat ca va scoate din oferta versiune de baza 60D, care in SUA pornea de la 75.000 de dolari (momentan nu exista un importator oficial pentru modelele Tesla in Romania si, implicit, nici preturi). Astfel, cei care isi doresc un SUV de la Tesla trebuie sa scoata din buzunar cel putin 86.700 de dolari pentru cea mai accesibil versiune, denumita 75D, cu 11,500 de dolari mai mult decat inainte. Culmea, ambele versiuni 60D si 75D folosesc aceeasi baterie de 75 kWh, insa la modelul mai accesibil, acesta era limitata prin software la o capacitate de 60 kWh. Versiune 60D avea o autonomie declarata de 321 km, in timp ce varianta 75D promite sa parcurga 383 km cu un plin de baterie. Probabil ca aceasta este si justificarea pentru care Tesla a eliminat modelul de baza, pentru ca posesorii de SUV-uri au nevoie de o autonomie mai mare, noteazaAuto-Bild.ro.
CFR SA: profit brut de 227 milioane de lei, in primele 8 luni ale anului.Profitul brut al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA s-a situat, in primele opt luni ale anului, la 227 milioane de lei, in timp ce arieratele comerciale au inregistrat o scadere la 97,4 milioane de lei, potrivit rezultatelor financiare publicate, miercuri, de companie Veniturile preliminate pentru inchiderea anului 2016 sunt estimate la valoarea de 2,65 miliarde de lei. Conform sursei citate, in perioada ianuarie – august, platile directe pentru lucrari efectuate in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene au depasit valoarea de 740 milioane de lei, ceea ce indica un grad de absorbtie estimat de 72%. La urmatoarea rectificare bugetara, CFR SA estimeaza necesitatea suplimentarii bugetului de finantare a acestor proiecte, fiind create premisele ca, pana la sfarsitul anului 2016, gradul de absorbtie sa depaseasca pragul de 100%. La capitolul investitii, in prima jumatate a acestui an, s-a inregistrat o crestere a graficului de implementare, portofoliul companiei depasind anul acesta 400 de proiecte care vizeaza reabilitarea infrastructurii si suprastructurii feroviare, imbunatatirea capacitatilor de exploatare si a calitatii transportului si cresterea gradului de siguranta in traficul feroviar. Investitiile totale alocate acestor proiecte se ridica la aproximativ 22 de miliarde de lei (4,7 miliarde de euro), sursele financiare fiind asigurate din fonduri externe, de la bugetul de stat si din surse proprii, scrieEconomica.
Deficitul comercial pe 2016 se apropie de 10 miliarde de euro, impins de importurile de produse chimice, combustibili si alimente.Deficitul comercial pe primele opt luni din acest an a fost de 6.133,8 milioane euro, cu circa 28% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Gradul de acoperire a importurilor efectuate pe baza exporturilor realizate a coborat sub pragul de 90%, prag pe care il depasisem in fiecare an din perioada 2013 – 2015. Pe primele opt luni din 2016, importurile au crescut intr-un ritm semnificativ mai mare decat exporturile (6,8% fata de 4,0%, la valori exprimate in euro). De remarcat reluarea viguroasa a schimburilor externe, o inversare de tendinta in raport cu luna anterioara si ritmuri sustinute fata de aceeasi luna a anului precedent (+13,4% la export si +14,4% la import). Raportand valoarea soldului negativ din schimburile externe de marfuri la PIB preliminat pentru anul in curs rezulta deja un minus de 3,63% din PIB. Ceea ce trimite rezultatul final spre cota ingrijoratoare de minus zece miliarde de euro. La nivelulul contului curent situatia a fost compensata partial din plusul inregistrat pe partea de servicii si prin transferul de bani din partea romanilor care lucreaza in strainatate, arataCurs de Guvernare.