Business report: Industria energetică mondială riscă să dispară din cauza încălzirii globale; 208.000 mp de malluri se vor livra în 2020. Doar 30.900 mp sunt în Bucureşti; Cadoul otrăvit făcut de bănci românilor
Industria energetică mondială riscă să dispară din cauza încălzirii globale. Preţurile gazelor naturale s-au prăbuşit pe fondul celei mai calde ierni din istorie. Iarna din Rusia a fost atât de temperată încât a fost nevoie ca zăpada să fie adusă cu camionul în Moscova pentru sărbătorile de Anul Nou. În Japonia, concursurile de ski au fost anulate, iar organizatorii Festivalului zăpezii din Sapporo au fost nevoiţi să împrumute zăpadă. Pentru piaţa mondială a energiei este vorba de un dezastru, iar, pe măsură temperaturile continuă să crească, producătorii de energie, traderii şi guvernele se vor confrunta cu o problemă care va dura mult după ce efectele epidemiei de coronavirus vor dispărea, conform inCont.ro.
208.000 mp de malluri se vor livra în 2020. Doar 30.900 mp sunt în Bucureşti. Cu cifre de vânzări impresionante, piața de retail a convins anul trecut 14 companii să intre pe piața românească, de la magazinul de modă Victoria’s Secret, a fast food-ul Burger King sau elvețienii de la Longines. De asemenea, s-au inaugurat zece malluri sau extensii, cele mai mari fiind extensia Iulius Mall Timișoara din Iulius Town de 47.000 mp, dezvoltat de Iulius și Aterburry și Promenada Sibiu, de 42.200 mp, dezvoltat de Nepi Rockcastle. Anul acesta, e de așteptat intrarea a mai puțini retaileri, dar se vor inaugura 14 malluri în România, trei în București – extinderea Colosseum, Greenfield Plaza și Rotar Park -, iar restul în provincie, notează Economica.net.
Legumele cu care românii au înlocuit carnea. “Renunţăm la mâncare grăsimoasă”. România este pe locul șapte în Europa în ceea ce privește producția de leguminoase. Vorbim de năut, linte sau mazăre, alimente care încep să fie comandate tot mai des pentru că restaurantele au introdus în meniuri și preparate vegetariene ceva mai îndrăznețe. Daniela Cășuneanu este proprietara unui bistro în Timișoara. Lintea, fasolea, mazărea și năutul nu lipsesc din meniul localului ei, iar clienții le cer zilnic în preparatele pe care le comandă. Că tot mai mulți români se îndreaptă către aceste preparate, se vede și în producțiile de legumininoase ale fermierilor. Dacă acum patru ani raportau 100.000 de tone – acum au ajuns la peste 260.000. România este, potrivit Eurostat, în primele zece țări în Europa în ceea ce privește producția de leguminoase. Apetitul românilor pentru linte, năut sau lupin se vede și la raft, informează Știrile Pro Tv.
Cadoul otrăvit făcut de bănci românilor. Cum te trezești pe mâna recuperatorilor deși te crezi protejat de asigurare. Cazuri concrete. Sute de mii de români au „beneficiat” în perioada de boom de asigurări de risc financiar sau, mai popular, asigurări de credit. Acest produs era prezentat de către bancă drept o facilitate. În realitate, aceste asigurări, aproape dispărute între timp de pe piață, au ajutat oamenii doar să ia un credit mai mare, peste posibilități, și băncile să își recupereze banii chiar și atunci când creditul devenea restant. Astăzi, la ani de zile după perioada de boom, încă mai apar oameni căutați de firmele de recuperare, în baza respectivelor polițe, arată Economica.net.
Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS. La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau altul – ocolesc impozitele și taxele. Informația e furnizată de către Institutul Național de Statistică (INS) la solicitarea cursdeguvernare.ro. Ca referință, media economiei neobservate în Uniunea Europeană – din Grecia până în Franța și din Portugația până în Germania – e de circa 17%, valoare estimată la nivelul anului 2016. În România – unde, practic, peste o cincime din economie se sustrage impozitării – procentul economiei neobservate este foarte mare în ciuda impozitării și a unui sistem de taxare considerate printre cele mai mici din UE.
Noi detalii ale restructurării masive la UniCredit: 450 de sucursale închise, 6.000 de persoane concediate în Italia. Banca italiană UniCredit, prezentă și pe piața românească, va închide 450 de sucursale și va concedia 6.000 de persoane în Italia, parte a planului de disponiblizări anunțat anterior la nivel global. Reducerile de sucursale și posturi sunt stabilite să fie efectuate tot până în 2023, conform presei locale. Astăzi, cea mai mare bancă a țării a început negocierile cu sindicatele. În decembrie, UniCredit a anunțat că va desființa 8.000 de locuri de muncă la nivel global până în 2023. Noul val de concedieri are loc în contextul în care cea mai mare bancă din Italia în funcție de active vrea să-și majoreze profitul net de la 4,7 miliarde de euro (estimare pt 2019) la 5 miliarde de euro în 2023, potrivit Profit.ro.
Populația realizează aproape un sfert din valoarea adăugată brută creată în economia românească. Populația, denumită statistic și fiscal “gospodăriile populației”, are un rol important și complex în asigurarea unei creșteri economice ridicate și sustenabile, rol prea puțin evidențiat în analizele de specialitate. Din punct de vedere economic, referirile sunt cu deosebire la contribuția sa în calitate de forță de muncă și plătitoare de impozite. De asemenea, rolul economico-social al gospodăriilor populației este evidențiat și prin prisma cheltuielilor sale de consum. Mai puțin vizibilă este contribuția populației la investiții, precum și activitatea sa economică, în urma căreia rezultă un produs intern brut și o valoare adăugată brută, decisive pentru evoluția macroeconomică. În același timp, nu trebuie uitat că bunăstarea populației este, finalmente, rezultatul acțiunilor sale complexe, în calitatea de forță de muncă utilizată, dar și de întreprinzător și investitor, scrie