Business report: Scenariul omis de Guvern care ar putea duce la scaderea incasarilor din accizele majorate; Romania, "groapa de gunoi" pentru tramvaiele si autobuzele din Occident?; Romania are potential ridicat de gaze de sist in Carpatii Orientali, Depresiunea Barladului si Campia Romana; Digi24: Criteriile de numire in functie la companiile de stat: competenta sau mostenire de familie?
Romania, „groapa de gunoi” pentru tramvaiele si autobuzele din Occident? In fiecare an, 50 de tramvaie dispar din circulatie pentru ca nu sunt bani pentru reparatii. Nici in cazul autobuzelor si troleibuzelor lucrurile nu stau prea bine. Deteriorarea lor are multe cauze, una dintre ele fiind legata de faptul ca acestea au fost aduse vechi din Occident, la preturi mici. Daca anul trecut abia se organiza o licitatie pentru tramvaie, intr-un mare oras, ingreunata de sistem, birocratie si apoi, „poate” contestata, anul acesta tot mai multe primarii (Iasi, Pitesti, Ramnicu Valcea, Oradea, Timisoara) au anuntat licitatii pentru tramvaie, autobuze sau troleibuze. In cele mai multe cazuri second-hand. Inca nu sunt bani pentru unele noi. Si, oricum, nu este o mirare: in ultimii ani, regiile de transport din Romania au primit in flota autobuze vechi pe care europenii din Occident nu le mai foloseau, noteaza Capital.
Scenariul omis de Guvern care ar putea duce la scaderea incasarilor din accizele majorate. Veniturile din accize ar putea scadea in 2015, in situatia in care cursul leu-euro afisat de Banca Centrala Europeana (BCE) la 1 octombrie 2014 va fi mai ridicat decat cel din acceasi perioada a acestui an, dar mai scazut decat cel la care se va face conversia accizelor in lei anul viitor, respectiv 4,7380 lei/euro, valoare care reprezinta cursul BCE de la 1 octombrie 2012, indexat cu rata inflatiei, se arata in opinia Consiliului Fiscal cu privire la Legea bugetului de stat. Daca acest scenariu se va adeveri, incasarile din accize din 2015 ar fi mai reduse decat cele de anul viitor, pe fondul unui curs de schimb mai scazut. Consiliul Fiscal apreciaza totodata drept realiste estimarile Guvernului in ceea ce priveste indicatorii pe care a fost fundamentat bugetul de anul viitor, insa isi exprima reticenta in legatura estimarile privind veniturile din asa-numita „taxa de stalp”, in conditiile in care „parametrii masurii nu sunt inca foarte clari”, scrie Gandul.
Luna viitoare se vor deschide patru autostrazi. Cum arata acum. Luna viitoare ar trebui sa se deschida patru noi tronsoane de autostrada pe coridorul IV pan-european, dar autoritatile inca nu au anuntat o data a inaugurarii. „Termenul estimat de finalizare pentru Autostrada Lugoj-Deva, Lot 1, este decembrie 2013. Termenul estimat de finalizare pentru Autostrada Orastie-Sibiu. Loturile 1, 2 si 4 este Decembrie 2013” este raspunsul dat de Compania de Autostrazi (CNADNR) la solicitarea economica.net referitoare la data stabilita pentriu deschiderea noilor tronsoane de autostrada. La finalul lunii trecute, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura, Dan Sova. declara ca tronsoanele din autostrada Orastie-Sibiu vor fi inaugurate in ultima luna a acestui an.
Francezii castiga teren in fata noastra la licitatiile de grau din Egipt. Franta a vandut Egiptului grau pentru prima data in acest sezon, incepand sa castige teren in fata tarii noastre, principala sursa a achizitiilor egiptene de grau din iulie si pana in prezent. La cea mai recenta licitatie organizata de Autoritatea Egipteana responsabila cu aprovizionarea cu marfuri agroalimentare (GASC), saptamana trecuta, aceasta a achizitionat 120.000 de tone de grau de la traderi din Franta si doar 60.000 de tone de grau romanesc, potrivit platformei de internet a cumparatorului. Marfa urmeaza sa fie livrata in perioada 1-15 decembrie. Pretul mediu al graului achizitionat de GASC a fost de 284,60 dolari/tona, fara costuri de transport. Rezultatele confirma scaderea competitivitatii stocurilor de grau din bazinul Marii Negre, precum si a cresterii competitivitatii furnizorilor din Franta, informeaza Bursa.ro
Cum se invart banii online in Romania. La finalul acestei luni, magazinele online se vor lupta in reduceri, serverele se vor bloca, clientii se vor enerva. Cu alte cuvinte, va avea loc cea de-a treia editie a Black Friday-ului romanesc, prilej sa aruncam o privire asupra pietei autohtone de comert online Exista multe estimari privind valoarea „pietei” e-commerce in 2013 – facand o medie, la nivel global se ajunge la circa un trilion de dolari. Pe langa SUA, principalul motor al sectorului mondial al comertului online este, previzibil, China. Aici, in ultimul deceniu, vanzarile au crescut cu 120% pe an. Si la noi la fel. Ba chiar ne bucuram de evolutii si mai spectaculoase: potrivit furnizorului de solutii pentru comert electronic PayU, vanzarile in domeniul retailului online au crescut cu 141% in perioada ianuarie-iulie 2013 fata de acelasi interval al anului trecut. Doar ca rezultatele nu sunt chiar convingatoare, Romania fiind ultima in clasamentul performantelor, nu numai din regiunea noastra, ci din intreaga Europa, noteaza Capital.
Digi24: Criteriile de numire in functie la companiile de stat: competenta sau mostenire de familie? Care au fost criteriile de selectie a oamenilor din conducere la Tarom nu este clar, cu toate ca in acest caz e vorba de manageri privati, cu mandat. Dar este o companie de stat si, in general, unde Guvernul este actionar prin diversele sale autoritati se poarta interesul. Iar companiile de stat devin un fel de afaceri de familie. Eugen Bradean, directorul acuzat in cazul mitei la Hidroelectrica, se poate lauda ca face parte dintr-o dinastie de energeticieni la stat. Mama sa, Magdalena Bradean, apare pe statele de plata a peste 10 companii de stat, majoritatea din domeniul energiei, de la care incaseaza zeci de mii de euro anual. E acel sistem de membru in diverse comitete si comitii care dau venituri foarte bune, informeaza digi24.
Romania are potential ridicat de gaze de sist in Carpatii Orientali, Depresiunea Barladului si Campia Romana. Romania are un potential ridicat pentru descoperirile de gaze de sist in Carpatii Orientali, in Platforma Moldoveneasca, in Depresiunea Barladului si in Campia Romana, cu extinderea sa din Dobrogea de Sud, se arata intr-un studiu intitulat ‘Resurse de gaze naturale din zacaminte neconventionale – potential si valorificare’, realizat de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME). In aceste zone se afla formatiuni de roci argiloase cu potential gazeifer, roci din care se extrag resursele de tipul ‘shale gas’, termen care a devenit cunoscut in limba romana sub denumirea de ‘gaze de sist’, anunta economica.net
Avalansa de investitii: Chinezii invadeaza piata imobiliara europeana. Investitiile chinezilor in proprietati comerciale (birouri, centre comerciale, spatii industriale si hoteluri) din afara tarii sunt pe cale sa atinga un nou record in acest an, tinta fiind pe imobiliarele din Europa, SUA, Australia si Singapore, potrivit unui raport din industrie. Investitiile imobiliare care se indreapta spre alte tari au depasit 5 mld. dolari pana in trimestrul al treilea, depasind deja precedentul record de 4 mld. dolari atins in 2012, conform unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL). In acest an, mai multe companii de pe continent au tinut capul de afis cu achizitia unor cladiri repere din orase precum New York sau Londra, o dovada a apetitului crescut al Chinei pentru imobiliarele de calitate superioara de peste granite. In octombrie, spre exemplu, cel mai mare conglomerat privat al Chinei, Fosun, a pus mana pe un zgarie-nori de 60 de etaje, One Chase Manhattan Plaza, situat in districtul financiar al New York-ului. Imobilul a fost cumparat de la JPMorgan Chase pentru 725 mil. dolari, scrie Capital.