Sari direct la conținut

Butoane de panică la fiecare pat de spital și camere video în toate secțiile ATI și UPU. Propuneri legislative după cazul Sf. Pantelimon

HotNews.ro
Butoane de panică la fiecare pat de spital și camere video în toate secțiile ATI și UPU. Propuneri legislative după cazul Sf. Pantelimon
Spital. Imagine ilustrativă. Sursă foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

„O cameră de supraveghere video în spital în zona ATI la Spitalul Sf. Pantelimon ar fi putut lămuri imediat orice instituție a statului român ce s-a întâmplat într-un interval de 30 de zile pe secția ATI”, explică, pentru HotNews.ro, Emanuel Ungureanu, unul dintre cei trei parlamentari USR care, zilele trecute, au înaintat noi propuneri legislative pentru schimbarea legii sănătății.

Proiectul de lege prevede obligația spitalelor de a instala butoane de panică la toate paturile din saloane „într-un loc accesibil pacientului” și camere de luat vederi în secțiile de terapie intensivă (ATI) și de primiri urgențe (UPU și CPU). 

Camerele video trebuie să fie amplasate astfel încât să asigure „monitorizarea continuă a activităților medicale, fără a compromite intimitatea pacienților”. Înregistrările video vor fi stocate minimum 30 de zile, exclusiv pentru monitorizarea calității actului medical, investigarea unor eventuale incidente sau asigurarea securității pacienților și a personalului medical, potrivit proiectului de lege. 

Inițiativa mai prevede ca toate spitalele de stat și private să fie obligate să instaleze „și să mențină în stare de funcționare” butoane de panică în fiecare salon în care sunt internați pacienți. Acestea vor trebui montate „într-un loc accesibil pacienților”, având rolul de a permite „semnalarea rapidă a unei urgențe medicale sau a unei situații de pericol iminent către personalul medical și de securitate al spitalului”. 

Proiectul prevede și sancțiuni pentru spitalele care nu vor respecta legea, în cazul în care aceste modificări ar trece de Parlament: amenzi între 50.000 și 200.000 lei.

Inițiatorii sunt 3 parlamentari USR: Emanuel Ungureanu – vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Adrian Wiener – medic și membru al Comisiei de Sănătate și deputata Cristina Prună.

Proiectul de lege și expunerea de motive pot fi consultate integral aici.

„Instrumente normale în toată lumea civilizată”

Atât camerele video, cât și butoanele de panică lângă patul pacientului reprezintă „instrumente normale în toată lumea civilizată”, declară, pentru HotNews, deputatul USR Emanuel Ungureanu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege. „S-au adunat în spitalele noastre incidente foarte grave care arată că aceste camere de supraveghere și butoane de panică sunt absolut utile”, arată el.

„O cameră de supraveghere video în spital în zona ATI la Spitalul Sf. Pantelimon ar fi putut lămuri imediat orice instituție a statului român – din subordinea Ministerului Sănătății, managementul spitalului sau Parchet – ce s-a întâmplat într-un interval de 30 de zile pe secția ATI”, afirmă deputatul USR.

„Cum se determină în mod obiectiv dacă o reclamație este bazată pe adevăr sau este o minciună? Prin intermediul unui telefon mobil personal sau ar fi trebuit să existe o cameră de supraveghere consultată de manager, apoi de procuror?”, adaugă Emanuel Ungureanu. El spune că a fost recent la Spitalul Sf. Pantelimon, unde a discutat cu noua șefă a secției ATI: „Camerele video ar fi fost foarte utile inclusiv dacă ar fi fost îndreptate spre dulapul cu medicamente, după cum mi-a spus personalul din secție.”

Nu în ultimul rând, în special în Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor, camerele video ar fi utile și „pentru a arăta și agresiunile la care sunt supuși uneori medicii de către pacienți”. 

Emanuel Ungureanu consideră, de asemenea, că „existența unui buton de panică în spitalul din Botoșani ar fi ajutat, poate, în cazul Alexandra Ivanov, tânăra gravidă și mamă a 3 copii care a murit în urmă cu un an după ce nu a primit ore întregi îngrijire în spital”.

Cazul pacientei incendiate de la Spitalul Floreasca

Emanuel Ungureanu amintește episodul petrecut în decembrie 2019 la Spitalul Floreasca, atunci când o pacientă a fost incendiată accidental de un medic rezident pe masa de operație.

„Atunci, pentru că au existat camere video în spital și în sala de operație, s-a putut determina cu un mijloc obiectiv ce s-a întâmplat acolo. Datorită camerelor video s-a putut vedea clar cine era în sală și cine nu și chiar dacă atunci, doctorul Beuran a scris în foaia de observație că era în sală la acel moment, s-a putut vedea pe camerele de supraveghere că el a intrat ulterior”.

Camerele video în toate spitalele ar însemna „instrumente obiective de stabilire a adevărului”, consideră inițiatorul proiectului de lege.

„Am discutat cu medici români din Germania și Franța care spun că, spre exemplu, personalul care se ocupă de combaterea infecțiilor nosocomiale urmărește dacă în sala de operație, în partea de pregătire, igiena mâinilor, toată procedura de igienizare și tot ce înseamnă măsuri de prevenție a infecțiilor nosocomiale sunt respectate, comform normelor. Există în staff-ul spitalului oameni care se uită pe camera de supraveghere”, mai spune deputatul USR.

„Încrederea între medic și pacient, în niște momente delicate, se întărește doar dacă există aceste mijloace obiective, care protejează atât personalul medical care își face treaba și îl separă de personalul medical care este neglijent”, este de părere Emanuel Ungureanu. 

„În spațiul public au circulat informații cu medici care extrag substanțe psiho-active, din zona unde se manipulează medicamentele în secțiile ATI, dar nimeni nu poate să spună cine a luat medicamente de acolo, haide să ne uităm pe o cameră video. Nu există”, mai spune deputatul USR. 

Emanuel Ungureanu este optimist în privința șanselor acestui proiect de lege de a trece de Parlament: „Orice om de bună credință din mediul spitalicesc ar trebui să fie bucuros că oamenii din sistemul sanitar care își fac treaba să fie clar delimitați de cei care nu își fac treaba. Medicii de bună credință cu care am stat de vorbă susțin acest proiect. De altfel, proiectul este construit împreună cu un coleg medic – Adrian Wiener – fost director de spital județean.”

„De ce te-ai opune, dacă ești medic de bună credință sau asistent sau infirmieră? De ce nu ar ajuta personalul niște butoane de panică pentru a ajuta mai bine pacienții?”, se întreabă inițiatorul proiectului de lege.

INTERVIURILE HotNews.ro