Sari direct la conținut

Cadou de Craciun pentru un politician corupt

HotNews.ro
Vlad Mixich, Foto: Cristian Stefanescu
Vlad Mixich, Foto: Cristian Stefanescu

Sper ca-mi vei deschide cadoul din curiozitate. E in interiorul acestui articol. Stiu ca tu esti convins ca nu te numeri printre cei corupti. Uneori, de obicei cand ramai singur si ti-e putin frica, admiti ca ai si tu cateva pacate. Dupa cum avem, de altfel, cu totii. In definitiv, care dintre noi nu a pacalit pe cineva sau sterpelit ceva, macar o data?

Doar ca, exista un lucru important la care nu te-ai gandit vreodata: coruptia si pacatul nu sunt sinonime. “Caci pacatul se iarta, dar coruptia nu”.

Aceasta observatie a facut-o un domn mult mai intelept si mai experimentat decat un simplu jurnalist. Vei afla la final cine este el, dar iti spun de pe acum ca a trait ani buni intr-o tara la fel de corupta precum e Romania astazi si a ocupat o functie care i-a permis sa se frece zilnic de politicieni destepti, agili si stilati. Asa ca tine.

“Omul corupt nu-si percepe starea de coruptie”, remarca acest domn. “E ca si cu respiratia urat mirositoare: cand cineva are o respiratie care miroase urat, greu isi da seama de ea”. Tocmai de aceea, din prudenta si grija pentru viitorul tau, te rog sa completezi chestionarul ce urmeaza.

Daca raspunzi cu DA la cinci din urmatoarele intrebari, atunci afla ca sigur mirosi foarte rau.

Si cine vrea sa traiasca stiind ca aproape toti ceilalti sunt scarbiti de el? Chiar daca reusesc sa ascunda (uneori cu greu) aceasta scarba.

  • 1. Afisezi cu usurinta o figura de “n-am fost eu ala”?
  • 2. Ai ajuns sa crezi aproape tot ce declari prin interviuri sau de la tribuna Ministerului sau Parlamentului?
  • 3. Atunci cand cineva (oricine) te critica, ca sa te aperi incerci sa-i rastalmacesti argumentele, ii contesti buna credinta si, atunci cand omul devine insistent, incerci sa-l pui la respect insultandu-l intr-un mod aparent politicos?
  • 4. Crezi despre tine ca esti o persoana flexibila, maleabila, care, la o adica, poate sta de vorba cu oricine?
  • 5. De cand ai ajuns pe functie faci tot posibilul sa-ti rafinezi vestimentatia, sa porti ceasuri scumpe si sa cunosti bauturi cat mai fine?
  • 6. Crezi ca esti un politician mai inteligent, cu mai mare potential si mai bun decat majoritatea colegilor tai (indiferent de partidul lor de provenienta)?  
  • 7. Crezi ca multi dintre adversarii tai sunt dispusi sa sacrifice la fel de multe lucruri ca si tine pentru bani si putere daca li s-ar da ocazia s-o faca?  
  • 8. Decat prieteni, preferi sa ai mai degraba colaboratori fideli?
  • 9. In viata aparentele conteaza mai mult decat faptele?
  • 10. Dimineata cand te urci in masina te simti puternic, triumfator ca un om care a invins viata si nu ai indoieli in privinta a ceea ce faci?

“Coruptia, mai mult decat iertata, trebuie vindecata”, scrie domnul despre care ti-am povestit mai devreme intr-o carticica care a fost oferita gratuit tuturor parlamentarilor italieni. “E ca una dintre acele boli rusinoase pe care omul cauta sa o tina secreta si se ascunde pana cand nu-i mai poate tainui simptomele”.

Daca ai raspuns DA la mai mult de sase dintre intrebarile de mai sus, atunci afla ca simptomele tale sunt deja vizibile cu ochiul liber.

Le vedem cu totii si, chiar daca unii dintre noi te saluta respectuos din frica pentru puterea ta trecatoare sau te voteaza din obisnuinta, sa stii ca tuturor ne e scarba de tine.

Tuturor: reporterilor care te asteapta cu microfoanele la scara, soferului care iti deschide usa, colegilor de clasa ai copilului tau, medicilor care te consulta. Stiu asta chiar de la ei, mi-au spus-o de fiecare data cand nu erai in preajma.

Si, cu toate astea, ne-am bucura mult sa te vindeci de boala ta. Dar mai intai trebuie sa-ti dai tu insuti seama cat de bolnav esti. Pentru asta poti folosi cu incredere chestionarul de mai sus. L-am alcatuit pe baza cartii domnului despre care ti-am tot spus.

Il cheama Jorge Bergoglio si, pentru mai bine de un deceniu, a detinut in Argentina o functie de o importanta nationala uriasa: era arhiepiscopul unei tari la acea vreme aproape la fel de corupta cum este Romania. Asadar acest domn, care intamplator conduce astazi Vaticanul, stie despre ce vorbeste: a cunoscut multi bolnavi ca tine.

In noaptea de Craciun, ti-as lasa cartea lui sub brad. Ii spune “Coruptie si pacat” si cele doua cuvinte nu sunt sinonime. Din ea vei afla ca pacatele ti le-am putea ierta. Dar nu si coruptia. Asta nici macar Mos Craciun nu ti-o poate ierta.

Caci pentru a fi iertat, mai intai si mai intai trebuie sa-ti para rau. Abia atunci va incepe sa nu ne mai fie scarba de tine.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro