Sari direct la conținut

Calendarul aderării la Visa Waiver, prezentat de ambasadorul României în SUA: „Nu văd riscuri”

HotNews.ro
Vize pentru SUA și programul Visa Waiver, Foto: Adrian825 | Dreamstime.com
Vise pentru SUA și programul Visa Waiver, Foto: Adrian825 | Dreamstime.com

Românii vor călători fără vize în SUA, cel mai probabil, din martie-aprilie 2025, a declarat miercuri, la Digi24, Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, care a dat asigurări că nu există riscul unui refuz, iar un anunț final va veni până în 20 ianuarie când Joe Biden își încheie mandatul.

„Nu văd riscuri. Solicitarea noastră către autoritățile SUA, Departamentul pentru securitate internă care administrează acest program, din momentul în care s-a încheiat anul fiscal american la 30 septembrie a fost ca anunțul să fie făcut în mandatul administrației Biden, deci până la 20 ianuarie, pentru că acest proces a fost derulat în interiorul și de către administrație, împreună cu autoritățile de la București și pentru a evita orice fel de interacțiune cu perioada de tranziție în SUA”, a declarat ambasadorul Andrei Muraru, la Digi24.

El a subliniat că mai sunt câțiva pași formali, dar obligatorii, de făcut înainte de anunțul final, printre care o vizită în România a experților americani de la Departamentul pentru securitate internă și Departamentul de Stat.

„Apoi, odată ajunși la Washington, începe redactarea unui raport care durează aproximativ 8 săptămâni. Din acel moment, acest raport merge către Departamentul de Stat pentru consultare și secretarul Departamentului pentru securitate internă, împreună cu secretarul Departamentului de Stat, într-o scrisoare comună, notifică Congresul, nu este nevoie de vot, privind aderarea României la Program. Acesta nu este un proces public”, a explicat diplomatul.

„După notificarea Congresului, formal, Departamentul pentru securitate internă și Departamentul de Stat sunt autorizate să comunice public data de la care România intră în programul de scutire de viză, deci undeva sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie”, este calendarul prezentat de ambasador.

El a subliniat că și în cazul celorlalte țări care au intrat „în ultimii ani în Programul Visa Waiver – Polonia (2019), Polonia (2021), Israel (2023) și Qatar săptămâna trecută – au trecut câteva luni, pentru că e vorba de testarea bazelor de date, de alinierea programului”.

Pe 1 octombrie, ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a anunțat că România îndeplinește „toate condițiile tehnice” pentru a intra în programul Visa Waiver.

În aceeași zi, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a precizat că „mai sunt de îndeplinit câțiva pași importanți, în următoarele luni, pentru a stabili dacă România este într-adevăr eligibilă pentru a participa la programul Visa Waiver”. Dacă decizia Guvernului SUA va fi favorabilă, programul ar putea deveni operațional „cândva în 2025”, a spus aceasta.

INTERVIURILE HotNews.ro