Sari direct la conținut

Canicula extrema

Evenimentul Zilei

O masa de aer cald de provenienta subtropicala care vine din nord-vestul Africii va stationa deasupra Romaniei in intervalul 17-22 iulie.

Temperaturile maxime vor depasi 35 de grade Celsius, ceea ce i-a determinat pe specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie sa emita o atentionare cod galben pentru intreaga tara in toate cele sase zile.

Pentru judetele din vestul, sud-vestul si sudul tarii, Arad, Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Giurgiu, Teleorman, Ilfov, si pentru Bucuresti s-a dat atentionarea cod portocaliu. Cei care locuiesc in aceste zone vor avea parte, in zilele urmatoare, de temperaturi de 40 de grade Celsius.

Maximele termice de ieri, cuprinse intre 24 si 37 de grade pana la ora 18.00, au depasit cu cinci-sase grade Celsius normele acestei perioade – care sunt intre 25 si 31 de grade Celsius, mai ales in zona de sud-vest a tarii.

Nopti tropicale

Daca termometrele din adaposturile meteorologice vor arata temperaturi de 30 de grade Celsius astazi la pranz, temperatura pe care corpul uman o va resimti va fi cu opt grade mai mare.

Astfel, joi, cand meteorologii anunta maxime de 37 de grade Celsius, locuitorii oraselor vor resimti o temperatura de 45 de grade Celsius. Fenomenul se explica prin caldura pe care o degaja asfaltul, cladirile si autoturismele care circula prin oras.

De asemenea, indicele de confort termic temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80. Aerul va fi incarcat de vapori de apa ce vor spori gradul de disconfort al organismului uman prin impiedicarea evaporarii transpiratiei.

Vom avea parte de nopti tropicale, cu temperaturi minime care nu vor cobori sub 20 de grade Celsius in Capitala. „Aceasta masa de aer va fi ca o „cupola de aer cald”.

Temperatuile vor creste pe zi ce trece, dar e posibil ca la sfarsitul intervalului de avertizare sa scada, insa diferentele vor fi aproape insesizabile, de trei-patru grade Celsius”, explica Teodora Cumpanasu, seful Biroului de Prognoza de scurta durata din cadrul ANM.

La un pas de cod rosu

Daca maximele termice vor depasi 40 de grade Celsius, meteorologii de la ANM vor emite cod rosu.

„Din datele pe care le avem pana acum nu stim decat ce se va intampla in perioada cat aceasta masa de aer va stationa deasupra Romaniei. Oricum, noi luam date in mod constant si vom actualiza atentionarile daca va fi cazul”, spune meteorologul de serviciu de la ANM.

La temperaturi cuprinse intre 35 si 37 de grade Celsius, prefecturile primesc atentionare cod galben. Intre 38 si 40 de grade Celsius este cod portocaliu, iar daca maximele depasesc 40 de grade Celsius se emite atentionare cod rosu.

Alerta la Budapesta

Toate aceste fenomene care vor afecta tara noastra pana pe 22 iulie au creat deja probleme in tarile din jurul Romaniei.

Astfel, Ungaria a intrat deja in alerta de canicula. In Budapesta au fost amplasate numeroase puncte de ajutor in cazul in care oamenilor li se face rau, iar Ferenc Falus, seful Autoritatii Medicale din Ungaria, a atras atentia asupra pericolelor la care se expun cei care petrec prea mult timp in soare.

Un articol de Andreea Ciuperca

Integral in Evz

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro