Sari direct la conținut

„Capacitățile lor ofensive nu sunt nelimitate”. Un comandant ucrainean susține că armata rusă va fi obligată să își reducă atacurile într-o lună și jumătate

HotNews.ro
„Capacitățile lor ofensive nu sunt nelimitate”. Un comandant ucrainean susține că armata rusă va fi obligată să își reducă atacurile într-o lună și jumătate
Soldat ucrainean care luptă în zona Pokrovsk, Ucraina, 23 iulie 2024. Sursa foto: Pablo Miranzo / AFP / Profimedia

Rusia va fi incapabilă să mențină amploarea atacurilor sale pe mai multe sectoare ale frontului pentru o lungă perioadă de timp, deoarece „capacitățile sale nu sunt nelimitate”, a declarat generalul Oleksandr Pivnenko, comandantul Gărzii Naționale a Ucrainei, într-un interviu acordat agenției de știri Ukrinform și publicat joi.

Trupele ruse au exercitat în ultima vreme o presiune tot mai mare asupra forțelor ucrainene de-a lungul frontului, încercând să străpungă pozițiile defensive ale acestora în apropiere de Pokrovsk și cucerind în același timp partea de est a orașului Ceasov Iar, notează The Kyiv Independent.

De asemenea, soldații ucraineni au fost nevoiți să se retragă din localitatea Krynky, situată pe malul estic al fluviului Nipru, în regiunea sudică Herson.

În schimb, forțele Kievului au reușit să oprească înaintarea rusă în apropiere de Harkov, dar armata rusă continuă să controleze mai multe așezări din zonă.

„Capacitățile ofensive ale inamicului nu sunt nelimitate, având în vedere pierderile pe care le suferă”, a declarat Pivnenko pentru Ukrinform.

„Peste încă o lună și jumătate, ei nu vor mai putea efectua atacuri active în mai multe direcții deodată și vor trece la apărare”, consideră generalul.

Pivnenko a subliniat că, în momentul în care Rusia își va suplimenta trupele, Ucraina va trebuie să acorde atenție pregătirii propriilor rezerve și armamentului. Dacă Ucraina planifică „cu un pas înaintea Rusiei, atunci totul va fi bine”, a adăugat el.

„Cel mai important lucru care poate fi făcut acum este antrenamentul, dezvoltarea centrelor de instruire, achiziționarea de arme și echipamente militare, producția de echipamente militare, drone, vehicule blindate, sisteme de apărare antiaeriană, sisteme portabile de apărare antiaeriană și muniție”, a mai spus Pivnenko.

Moscova are în prezent aproximativ 520.000 de soldați în Ucraina și intenționează să crească acest număr la 690.000 până la sfârșitul anului, potrivit comandantului-șef al forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.

„Când vine vorba de echipament, există un raport de 1:2 sau 1:3 în favoarea” rușilor, a afirmat Sîrski, într-un interviu acordat publicației britanice The Guardian.

„Agresorul rus ne atacă pozițiile în multe direcții”, a spus el. Dar ar putea fi oprită înaintarea Rusiei? „Da, desigur. În primul rând, depinde de soldații noștri curajoși, de ofițerii noștri”, a spus el. Sîrski a subliniat în acest sens că tentativa Rusiei de a cuceri Harkov și provincia vecină Sumî „a eșuat”. Luptele au continuat, dar el a spus că încercarea lui Putin de a crea un „așa-numit coridor de securitate” lângă granița Rusiei și regiunea Belgorod a fost blocată.

În general, Sîrski a încercat să pună recentele eșecuri în context. El a descris victoriile Rusiei drept victorii „tactice” – câștiguri locale mai degrabă decât o reușită „operațională”. „În principiu, inamicul nu a făcut niciun progres semnificativ”, a spus el. Linia frontului, a adăugat Sîrski, este lungă de 3.700 km. Ostilitățile active au loc pe „977 km” din aceasta.

Succesele Rusiei, a mai observat el, au avut un cost uman uluitor. Victimele suferite de armata rusă au fost „de trei ori” mai numeroase decât cele ale Ucrainei și „chiar mai multe” în anumite direcții, a declarat Sîrski. „Numărul lor de morți este mult mai mare”, a subliniat comandantul ucrainean.

Armata ucraineană susține că Rusia a pierdut peste 570.000 de soldați, în total (uciși sau răniți), până la sfârșitul lunii iulie.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro