Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 883: Rușii au atacat a doua noapte consecutiv sudul Ucrainei, alertă nouă în România / Ce spune NATO / Două țări ale alianței livrează Kievului 14 tancuri Leopard 2

Tanc german Leopard 2, Foto: Cristoph Schmidt / AFP / Profimedia Images
Tanc german Leopard 2, Foto: Cristoph Schmidt / AFP / Profimedia Images

Rușii au atacat din nou sudul Ucrainei în timp ce locuitorii din județul Tulcea au primit o nouă alertă privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în apropierea graniţei cu țara vecină. Incident sensibil în armata ucraineană: un schimb de focuri între trupele Kievului în regiunea Harkov s-a soldat cu trei morți și patru răniți.

SINTEZA ZILEI

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 883, LIVETEXT:

Viteza de încărcare a Youtube în Rusia ar putea fi redusă chiar și cu 70%, anunță un important deputat, pentru a „readuce compania la rațiune”

Un deputat rus de rang înalt, apropiat de autorități, a afirmat joi că vitezele YouTube pe computerele desktop din Rusia ar putea scădea săptămâna aceasta cu aproximativ 40% și cu până la 70% săptămâna următoare, ca parte a unei campanii de convingere a platformei video să restabilească canalele rusești blocate, informează Reuters.

Ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a declarat că războiul de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei nu este abstract nici pentru Republica Moldova, nici pentru România, iar trilaterala România-Ucraina-Moldova ar putea avea un format şi la nivel de lideri, iar pe viitor ar putea deveni o parte integrantă a noului sistem de securitate regională

Zelenski: Industria de apărare a Ucrainei vede impactul investițiilor străine

Investițiile străine în industria de apărare a Ucrainei au un impact vizibil asupra producției interne de armament și echipamente, a declarat președintele Volodimir Zelenski joi seară, în discursul său video adresat națiunii, potrivit The Kyiv Independent.

Zelenski a precizat că a vorbit cu ministrul industriilor strategice, Oleksandr Kamyșin, despre planurile pentru „vehicule blindate, drone și artilerie”.

„Este evident că sectorul (de apărare) devine complet diferit – mai puternic și mai eficient”, nu doar datorită finanțării de la bugetul de stat, ci și investițiilor partenerilor în producția de apărare din Ucraina”, a afirmat Zelenski.

În aprilie, Danemarca a devenit prima țară care a cumpărat arme și echipamente pentru forțele armate ucrainene de la un producător național, ca parte a unui pachet de ajutor militar.

Ministerul danez al Apărării a anunțat un pachet de ajutor militar în valoare de 313 milioane de dolari pentru Kiev, care includea 28,5 milioane de dolari destinate achizițiilor din industria de apărare a Ucrainei.

În aceeași lună, Regatul Unit și Ucraina au semnat un acord de încurajare a cooperării în industria de apărare și de sprijinire a proiectelor comune între companiile britanice și ucrainene, în timp ce BAE Systems a semnat, de asemenea, un acord cu guvernul britanic pentru serviciile de întreținere, reparare și revizie în Ucraina a tunului ușor L119, un obuzier de 105 mm.

Joi, Londra și Kievul au semnat un alt acord, care prevede sprijin financiar pentru dezvoltarea industriei ucrainene de apărare, sprijinind în special producția parțială de sisteme de apărare antiaeriană, vehicule blindate și muniție în Ucraina.

Potrivit lui Zelenski, Kievul „pregătește, de asemenea, măsuri pentru creșterea cantității și calității dronelor noastre cu rază lungă de acțiune”. El a mai spus că a decis viitoarele sarcini pentru specialiștii din domeniul rachetelor și pentru Ukroboronprom, conglomeratul de stat ucrainean din domeniul apărării.

SUA vrea să construiască hub-uri logistice la Marea Neagră pentru accelerarea livrărilor de arme către Ucraina, susține Moscova

Consilierul prezidenţial rus Nikolai Patruşev a declarat joi că Statele Unite intenţionează să stabilească hub-uri logistice în ţări de la Marea Neagră pentru a accelera furnizarea de arme către Ucraina şi să desfăşoare acolo arme moderne cu rază lungă de acţiune, informează Reuters și Agerpres.

Nikolai Patruşev, care a fost până în luna mai secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a mai susţinut că Rusia a zădărnicit planuri ale alianţei NATO conduse de SUA de a stabili o bază navală la Marea Azov, mare care în urma anexării peninsulei Crimeea în 2014 şi a ocupării de către Rusia a unui coridor terestru între teritoriul său şi această peninsulă în invazia lansată în februarie 2024 este acum sub control rus.

„Căutând să asigure prezenţa navelor sale în porturile Mării Azov, NATO a încercat să compenseze eşecul planurilor sale din urmă cu un deceniu care urmăreau crearea bazei navale a alianţei la Sevastopol şi transformarea peninsulei Crimeea într-un amplasament de desfăşurare permanentă a trupelor americane şi ale forţelor aliate ale Washingtonului”, a spus Patruşev, citat de agenţia rusă de stat TASS.

Reprezentantul Ambasadei Ruse în București, convocat la MAE din cauza fragmentelor de drone rusești

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat joi seară că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti pentru a da explicații după ce fragmente de drone rusești au fost găsite pe teritoriul românesc.

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis joi, după ce au fost identificate resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2, în judeţul Tulcea, că „nu ne bombardează nimeni”, iar singurele obiecte care pot ajunge pe teritoriul nostru sunt doar „resturi de echipamente”.

Fortificațiile din regiunea Herson sunt finalizate în proporție de 97%, afirmă premierul ucrainean

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal a anunțat joi că a efectuat o inspecție a lucrărilor de construcție pentru fortificațiile din regiunea Herson, informează The Kyiv Independent.

„În regiunea Herson, lucrările de construcție sunt finalizate în proporție de 97%”, a scris premierul, într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram.

Autoritățile ucrainene sunt de mult timp criticate din cauza progresului lent în construirea fortificațiilor de-a lungul liniilor frontului. Criticile au devenit tot mai puternice după ce forțele ruse au pătruns în partea de nord a regiunii Harkov în luna mai.

„Construirea fortificațiilor este o prioritate pentru liderul fiecărei regiuni de pe linia frontului. În acest an, guvernul a alocat 2 miliarde de grivne (aproximativ 50 de milioane de dolari, n.r.) regiunii Herson pentru această sarcină”, a precizat Șmîhal.

Armata ucraineană a obligat forțele ruse să se retragă de pe malul vestic al fluviului Nipru, din Herson, la toamna anului 2022, însă Moscova continuă să ocupe malul estic.

Săptămâna trecută au apărut informații conform cărora trupele ucrainene au fost forțate să se retragă din Krynky, un cap de pod cheie de pe malul estic care a rezistat luni de zile.

După ce trupele ruse au trecut granița în regiunea Harkov în luna mai, guvernul a fost supus unor noi presiuni cu privire la progresele slabe înregistrate în construcția fortificațiilor.

Deși avansul a fost în cele din urmă oprit, mulți s-au întrebat cum au reușit forțele ruse să treacă atât de ușor în Ucraina.

Reacția NATO după ce fragmente de drone rusești au căzut pe teritoriul României

Parlamentarii ruşi au anunţat joi aprobarea preliminară pentru propunerea legislativă care va permite băncilor străine să-şi deschidă sucursale în Rusia, un pas care, speră Ministerul de Finanţe, va atenua problemele legate de decontările transfrontaliere, informează Reuters.

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut joi în Hong Kong măsuri împotriva ocolirii sancţiunilor anti-ruse impuse de Occident, în contextul în care firmele chineze sunt acuzate că participă la încălcarea restricţiilor respective, scrie AFP.

Cele mai recente sancţiuni occidentale vizează tocmai entităţile cu ajutorul cărora Moscova evită sancţiunile. În acest sens, Uniunea Europeană a sancţionat 19 companii chineze, dintre care unele au sediile în Hong Kong.

Ministerul de Externe de la Kiev a transmis că Dmitro Kuleba „a cerut administraţiei din Hong Kong să ia măsuri pentru a împiedica Rusia şi firmele ruseşti să folosească Hong Kong-ul pentru a ocoli măsurile restrictive impuse”.

Ministrul ucrainean a avertizat că „maşinaţiunile Rusiei nu trebuie să strice reputaţia de economie liberală foarte dezvoltată a Hong Kong-ului, fondată pe respectul neabătut al statului de drept”, potrivit Agerpres.

El a arătat că restricţiile anti-ruse „sunt necesare pentru a slăbi capacitatea Rusiei de a purta războiul şi de a ucide oameni în Ucraina”.

Rusia va fi incapabilă să mențină amploarea atacurilor sale pe mai multe sectoare ale frontului pentru o lungă perioadă de timp, deoarece „capacitățile sale nu sunt nelimitate”, a declarat generalul Oleksandr Pivnenko, comandantul Gărzii Naționale a Ucrainei, într-un interviu acordat agenției de știri Ukrinform și publicat joi.

NATO a declarat joi că nu există niciun indiciu că resturile de drone rusești găsite în România ar fi dovezi ale unui atac intenționat asupra teritoriului alianței transatlantice, dar că indică acțiuni „iresponsabile și potențial periculoase”, relatează Reuters.

Kievul susține că a destructurat o celulă a FSB care plănuia sabotaje în Ucraina, Polonia şi ţările baltice

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat joi neutralizarea unui grup de 19 agenţi ai Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) care plănuiau să incendieze centre comerciale, benzinării, farmacii şi pieţe din Ucraina, Polonia şi statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia), informează agenţia EFE.

„În urma unei operaţiuni speciale în diferite regiuni ale statului nostru a fost neutralizat un grup de agenţi FSB care se pregăteau să provoace incendii în locuri cu prezenţă masivă de oameni”, afirmă SBU, într-un comunicat.

„Organizatorul” grupului şi un complice de-al său au fost arestaţi de serviciile secrete ucrainene şi de poliţie în regiunea Ivano-Frankovsk din vestul Ucrainei. Celula era în contact cu ofiţeri ai serviciilor secrete ruse care-i coordonau activitatea de la distanţă, mai susține SBU, potrivit Agerpres.

Cei 19 membri ai celulei au fost repartizaţi în regiunile ucrainene Ivano-Frankovsk, Dnipropetrovsk şi Poltava (centru) şi Zaporojie (sud-est) şi au încercat să recruteze potenţiali executanţi ai actelor de sabotaj prin oferirea unor sume de bani.

Cei care intenţionau să provoace incendii în locuri aglomerate din Polonia şi ţările baltice urmau să intre pe teritoriul Uniunii Europene cu documente false realizate de grupare.

Olanda și Danemarca au confirmat joi după-amiaza că vor trimite Ucrainei o nouă companie de tancuri Leopard 2 reechipate.

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a venit joi în Rusia pentru a discuta cu aliatul său apropiat, Vladimir Putin, a anunțat presa de stat, potrivit The Moscow Times.

România are un sistem de supraveghere antiaeriană „foarte bun”, susține şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, după ce Ministerul român al Apărării a anunțat joi, la două zile după atacul rusesc care a vizat orașul Ismail, că a identificat resturi de dronă „cel mai probabil” „combătute de către apărarea antiaeriană ucraineană” în județul Tulcea.

O înregistrare video publicată de armata ucraineană arată cum operatorii săi de drone au reușit să doboare o dronă rusească de ultimă generație cu ajutorul celei mai vechi arme din lume: un băț de lemn.

Kremlinul a semnalat joi că este deschis negocierilor cu Ucraina cu privire la încetarea conflictului chiar și în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski rămâne la putere, în ciuda faptului că se îndoiește public de legitimitatea acestuia, informează Reuters.

Antiaeriana ucraineană a distrus 25 din cele 38 de drone lansate de ruși în cursul nopţii

Forţele ucrainene au distrus 25 din cele 38 de drone ruseşti lansate în cursul nopţii, a indicat joi şeful forţelor aeriene ucrainene, informează Reuters.

„Noaptea trecută, inamicul a folosit 38 de drone de atac Shahed-131/136, atacând infrastructuri ucrainene în câteva zone, inclusiv sudul regiunii Odesa şi centrul Ucrainei”, a declarat Mikola Oleşciuk.

Alte trei drone „au fost pierdute după ce au trecut frontiera de stat cu România”, a mai spus Oleşciuk, fără a da alte detalii, potrivit Agerpres.

Portul dunărean Izmail din regiunea Odesa a fost atacat de drone pentru a doua noapte consecutiv. Potrivit guvernatorului Oleh Kiper, două persoane au fost rănite când resturi de drone au căzut peste o casă din districtul Izmail.

Autorităţile din capitala Kiev şi din regiunea Jitomir au spus că şi aceste regiuni au fost vizate de drone. Guvernatorul din Jitomir a anunţat că sistemele de apărare antiaeriană au lovit majoritatea celor 10 ţinte, dar resturi de drone au avariat zece case şi o infrastructură.

Şeful administraţiei militare a Kievului, Serhii Popko, a afirmat că dronele au venit din mai multe direcţii, dar toate au fost distruse de apărarea antiaeriană.

Un „rasist revoluţionar autonom ucrainean” semnează un manifest publicat joi pe un canal de Telegram asociat unui grup neonazist rus în care revendică atacul în care a fost ucisă fosta deputată ultranaţionalistă ucraineană Irina Farion, catalogată drept „trădătoare de rasă”, scrie agenția spaniolă de presă EFE.

Trei nave din Flota Baltică a Rusiei vor ajunge în Cuba sâmbătă, a anunțat joi presa oficială, aceasta fiind a doua vizită a navelor militare rusești din iunie, transmite Reuters.

Forțele Armate Revoluționare Cubaneze au aprecizat într-un comunicat că vizita este de rutină, dar vizite navale consecutive ale unei țări în Cuba nu au mai avut loc de zeci de ani.

Agențiile de presă rusești au relatat anterior despre vizita planificată, citând Ministerul Apărării din Cuba.

Sute de soldați ucraineni sunt aproape încercuiți undeva în afara localității Prohres din estul Ucrainei. Este doar ultimul moment dificil pentru Ucraina în conflictul cu Rusia, în ceea ce pare a fi în prezent cel mai vulnerabil sector al frontului, potrivit Forbes.

Resturi de dronă rusească, găsite în România

Omul președintelui Vladimir Putin responsabil de producția de petrol a Rusiei a negat joi că ar exista neînțelegeri cu grupul producătorilor OPEC+ din cauza faptului că Moscova și-a depășit cotele convenite.

Autoritățile române merg pe principiul băgatului gunoiului sub preș”. Reacție după ucrainenii au anunțat că trei drone de atac rusești au ajuns pe teritoriul României

Resturi dintr-o dronă folosită de Rusia în atacul din noaptea de marți spre miercuri care a vizat orașul portuar Ismail din Ucraina au fost găsite într-o zonă din vecinătatea localității Plauru, județul Tulcea, a informat joi Ministerul român al Apărării.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său sirian Bashar al-Assad la Kremlin, a anunţat joi serviciul de presă al preşedinţiei ruse, informează Reuters.

Trei drone rusești au ajuns în spațiul aerian al României, susține Ucraina

Autoritățile din regiunea Herson au declarat că o persoană a murit în stradăd după ce o dronă a lansat explozibil pe el, potrivit Reuters.


Trupele ucrainene au recăpătat control regiunii Herson la sfârșitul anului 2022, dar trupele Moscovei bombardează zonele controlate de ucraineni din pozițiile de pe malul estic al fluviului Nipru.

O persoană a murit și două au fost rănite joi într-un atac ucrainean asupra orașului Shebekino din regiunea Belgorod din sudul Rusiei, a declarat guvernatorul Viacheslav Gladkov, informează Reuters, care precizează că nu a putut verifica în mod independent afirmațiile oficialului rus.

Șeful forțelor aeriene ucrainene, generalul Mikola Oleșciuk, a declarat joi că trei drone de atac lansate în timpul nopții de Rusia împotriva Ucrainei au trecut granița Ucrainei în România, potrivit Reuters. HotNews.ro a solicitat MApN un punct de vedere despre aceste informații.

Avioane de luptă americane și canadiene au interceptat miercuri două bombardiere rusești și două chinezești în spațiul aerian internațional din apropierea statului american Alaska, a anunțat Comandamentul comun americano-canadian de apărare aerospațială nord-americană (NORAD), informează AFP și CNN.

Sudul Ucrainei, atac din nou

Olanda și Danemarca sunt pregătite să livreze Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 recondiționate, a declarat joi ministrul olandez al apărării, informează Reuters.

În aprilie anul trecut, ambele țări au declarat că vor cumpăra tancurile de la o terță parte și le vor pregăti de luptă în Ucraina.

Tancurile au fost complet revizuite de producătorul german de armament Rheinmetall RHMG.DE și, după luni de teste, sunt acum gata să fie livrate înainte de sfârșitul verii, a declarat ministerul olandez. Acesta nu a dat o dată de livrare.

„Tancurile Leopard 2A4 pot ajuta Ucraina să câștige avantajul pe câmpul de luptă”, a afirmat acesta într-o declarație.

„Are o putere de foc mare, oferă o bună protecție echipajului său și este rapid”.

Un elicopter militar rus Mi-28 s-a prăbușit joi în regiunea Kaluga, la sud-vest de Moscova, a anunțat Ministerul rus al Apărării, relatează agenția Interfax, citată de Reuters. Echipajul nu a supraviețuit.

Un schimb de focuri între soldaţi ucraineni staţionaţi în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei s-a soldat cu trei morţi şi patru răniţi grav, a anunţat miercuri o divizie a armatei ucrainene, informează agenția France Presse.

Locuitorii din zona de nord a judeţului Tulcea au fost avertizați pentru a doua noapte consecutiv privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în apropierea graniţei cu Ucraina, conform News.ro. Autoritățile au emis un mesaj RO-Alert.

Sinteza celor mai recente evenimente:

––-

Cele mai importante informații de miercuri privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro