Sari direct la conținut

Anunțul surprinzător al comandantului armatei ucrainene Oleksandr Sîrski, într-un moment dificil în care Rusia avansează pe frontul din est

HotNews.ro
Anunțul surprinzător al comandantului armatei ucrainene Oleksandr Sîrski, într-un moment dificil în care Rusia avansează pe frontul din est
Oleksandr Sîrski. FOTO: Presidential Office of Ukraine / imago stock&people / Profimedia

Recentele progrese ale Rusiei pe câmpul de luptă sunt doar unele de natură tactică și nu au oferit Moscovei un avantaj operațional, a declarat miercuri comandantul armatei ucrainene Oleksandr Sîrski, într-un interviu acordat The Guardian. Mai mult, în ciuda momentelor dificile pe care le traversează Ucraina, el a asigurat că Kievul va câștiga războiul și că știe și cum se va întâmpla acest lucru.

La doi ani și jumătate de la declanșarea invaziei la scară largă a armatei lui Vladimir Putin, comandantul trupelor ucrainene a admis superioritatea Rusiei în materie de resurse, în comparație cu Kievul.

Rușii, a spus Oleksandr Sîrski în interviul pentru The Guardian, au mai multe tancuri, vehicule de luptă de infanterie și soldați. Forța lor inițială de invazie de 100.000 de oameni a crescut la 520.000, a spus el, cu un obiectiv până la sfârșitul anului 2024 de 690.000 de oameni. Cifrele pentru Ucraina nu au fost făcute publice.

„Când vine vorba de echipamente, există un raport de 1:2 sau 1:3 în favoarea lor”, a spus Sîrski.

„Din 2022, numărul tancurilor rusești „s-a dublat” – de la 1.700 la 3.500. Sistemele de artilerie s-au triplat, iar vehiculele blindate de transport de trupe au crescut de la 4.500 la 8.900. „Inamicul are un avantaj semnificativ în forță și resurse”, a subliniat Sîrski.

„Prin urmare, pentru noi, problema aprovizionării, problema calității, este cu adevărat în prim-plan”, a spus el.

Poate fi oprită înaintarea Rusiei? „Da, desigur”

Una dintre primele decizii luate de Sîrski de când a primit postul, în februarie 2024, a fost să ordone retragerea trupelor din orașul estic Avdiivka. Pe fondul întârzierii ajutorului militar american, rușii au continuat să cucerească câmpuri și sate din estul Donbasului.

Ei au acaparat alte teritorii la nord-vest de Avdiivka, spre orașul Pokrovsk, și au asediat localitatea strategică Ceasiv Iar. Iar în luna mai, forțele ruse au deschis un nou front în regiunea Harkov, luând cu asalt orașul Vovceansk.

În interviul pentru The Guardian, Sîrski a recunoscut că lucrurile au fost „foarte dificile”.

„Agresorul rus ne atacă pozițiile în multe direcții”, a spus el. Dar ar putea fi oprită înaintarea Rusiei? „Da, desigur. În primul rând, depinde de soldații noștri curajoși, de ofițerii noștri”, a spus el.

Sîrski a subliniat în acest sens că tentativa Rusiei de a cuceri Harkov și provincia vecină Sumî „a eșuat”. Luptele au continuat, dar el a spus că încercarea lui Putin de a crea un „așa-numit coridor de securitate” lângă granița Rusiei și regiunea Belgorod a fost blocată.

Doar „victorii tactice”

În general, Sîrski a încercat să pună recentele eșecuri în context. El a descris victoriile Rusiei drept victorii „tactice” – câștiguri locale mai degrabă decât o reușită „operațională”. „În principiu, inamicul nu a făcut niciun progres semnificativ”, a spus el.

Linia frontului, a adăugat Sîrski, este lungă de 3.700 km. Ostilitățile active au loc pe „977 km” din aceasta.

Succesele Rusiei, a mai observat el, au avut un cost uman uluitor. Victimele Kremlinului au fost „de trei ori” mai numeroase decât cele ale Ucrainei și „chiar mai multe” în anumite direcții, a declarat Sîrski. „Numărul lor de morți este mult mai mare”, a subliniat el.

În februarie, Volodimir Zelenski a declarat că 31.000 de militari ucraineni au murit din 2022. În interviul pentru The Guardian, Sîrski a refuzat să actualizeze acest număr, spunând că pierderile sunt „sensibile” și că este un subiect pe care Moscova l-ar putea exploata.

Motive de optimism

Pe fondul scepticismului cu privire la perspectiva Ucrainei de a obține o victorie categorică, Sîrski a remarcat diverse evoluții pozitive. Avioanele F-16 ar consolida apărarea aeriană a Ucrainei. Acestea ar permite Kievului să acționeze mai eficient împotriva rachetelor de croazieră rusești și să lovească țintele terestre cu precizie.

Cu toate acestea, a subliniat el, există limite în privința potențialelor succese ale avioanelor. Acestea trebuie să rămână la „40 km sau mai mult” de linia frontului din cauza riscului ca Moscova să le doboare”.

Comandantul a subliniat de asemenea că forțele armate ucrainene au folosit cu succes dronele kamikaze cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei.

Până în prezent, acestea au vizat „aproximativ 200 de situri de infrastructură critică” – fabrici, depozite de combustibil și depozite de muniție.

Între timp, dronele maritime au scufundat aproximativ o treime din flota navală rusă din Marea Neagră. Kremlinul, a adăugat el, a fost forțat să se „retragă complet” din portul Sevastopol din Crimeea, după o serie de atacuri ucrainene.

Apoi, atacurile cu drone și rachete au distrus instalații radar și de rachete. Un obiectiv-cheie al Ucrainei este distrugerea podului rutier și feroviar Kerci, care leagă peninsula ocupată de Rusia. Sîrski a refuzat să spună când ar putea avea loc acest atac.

El a declarat însă că Kievul are un plan de a recupera Crimeea, la mai bine de un deceniu după ce Vladimir Putin a anexat-o ilegal.

Și în general, comandantul a asigurat că Ucraina va câștiga războiul. „Știu că vom câștiga. Știu cum trebuie să o fac. Și sunt sigur că o vom face”, a spus el.

Problema mobilizării

Sîrski a declarat însă că, fără mobilizare, nu poate crea noi rezerve și brigăzi, necesare pe măsură ce Rusia și-a multiplicat propriile forțe terestre.

„Este foarte important pentru noi ca toți cetățenii Ucrainei să își îndeplinească datoria constituțională”, a spus el. El i-a îndemnat pe ucrainenii care trăiesc în afara țării lor să participe și ei. „Sper că după victorie vor putea să le spună copiilor lor unde au fost”.

„Unde erați când toți cetățenii Ucrainei luptau în bătălii atât de crâncene? Aceasta este întrebarea”, a spus Sîrski.

INTERVIURILE HotNews.ro