Caracatita din DAPPP
Magistratii Tribunalului Iasi au emis, ieri, pe numele lui Mihai Florin Popa, referent superior in cadrul Serviciului de Administrare a Spatiilor cu Destinatie de Locuinta, din cadrul Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat (DAPPP), un mandat de arestare pentru 29 de zile.
Dupa flagrantul din urma cu doua zile, inspectorul a fost introdus in arest sub acuzatia de „luare de mita si trafic de influenta”. Mita de 10.000 de lei provenea de la Vasile Bangau, un chirias al Primariei Iasi.
Suma gasita la organizarea flagrantului asupra lui Popa, care tocmai se intalnise cu Bangau intr-un apartament din Lunca Cetatuii, reprezenta jumatate din suma pe care i-o ceruse pentru incheierea unui contract de inchiriere a unei locuinte sociale.
„Clientul meu a recunoscut ca a primit 10.000 de lei, dar numai pentru ca Vasile Bangau insistase de patru luni de zile sa-i dea bani, in speranta ca o sa-i faciliteze pe viitor obtinerea unor acte. Nu avea posibilitatea practica sa-i faca vreun serviciu lui sau altor persoane. In sala de judecata nu a pomenit niciun alt nume.
Exista probe clare in dosar ca nu a mai primit vreun ban de la alte persoane. Am declarat deja recurs impotriva hotararii prin care a fost admisa propunerea Parchetului de arestare a lui Mihai Florin Popa”, a precizat avocat Carmen Bernic.
O relatie cu sefa serviciului?
Ieri, la sediul DAPPP a fost desigilat biroul inspectorului Mihai Florin Popa de catre procurori, mai multe chitante si situatii de lucrarii fiind ridicate in urma unei perchezitii. Dupa ce instanta a emis mandat de arestare preventiva, inspectorul a fost adus la sediul DAPPP din strada Smardan, in catuse, pentru a asista la perchezitie.
Pentru a explica ce atributii de serviciu avea inspectorul, procurorii au cerut mai multe registre si acte sefei DAPPP, Letitia Palaga si sefei Serviciului de Administrare Spatii cu Destinatie de Locuinta, Mariana Hostiuc. Despre aceasta din urma, functionarii din DAPPP spun ca era vazuta des impreuna cu inspectorul Mihai Florin Popa.
Ancheta deocamdata se axeaza pe documente. Procurorul Cornelia Prisacariu a spus ieri ca „in acest moment, nu avem indicii de natura celor care va intereseaza la varful acestei institutii. Ne limitam la Mihai Florin Popa care a avut o atitudine procesuala destul de buna dupa ce s-a luat masura arestarii preventive”.
Inspectorul Mihai Florin Popa a spus initial ca a imprumutat banii de la pensionarul Vasile Bangau pentru a-si achita ratele la contractul de leasing pentru autoturismul recent achizitionat Nissan Primera. Insa, ieri, in fata instantei, apararea lui s-a axat doar pe faptul ca i-a acordat consiliere lui Vasile Bangau pentru a perfecta schimbul cu un alt chirias al Primariei, pe o durata de 4 ani.
Insa, atribuirea locuintelor nu era prevazuta in fisa postului, el raspunzand doar de evacuari. Cea care avea intr-adevar aceasta atributie de serviciu in cadrul DAPPP era Mariana Hostiuc.
Anchetatorii urmeaza sa desluseasca traseul actelor in aceasta situatie, pentru a lamuri de ce inspectorul Popa a pretins bani pentru „consultanta”, asa cum sustine pentru a se apara in fata acuzatie de luare de mita.
Ce servicii de consultanta a platit Bangau?
Vasile Bangau locuia cu chirie intr-un imobil de pe strada Cuza Voda 11. El dorea sa locuiasca intr-un imobil mai spatios, aici avand doar doua camere. De-a lungul timpului a facut nenumarate drumuri la DAPPP pentru a capata o noua locuinta si asa a intrat in relatii directe cu diversi functionari. La un moment dat, acesta a gasit pe cineva dispus sa faca un schimb.
Familia Gaman, care locuia intr-un apartament cu 3 camere in Lunca Cetatuii era de acord sa faca schimb cu Vasile Bangau, pentru ca isi doreau o locuinta in oras, pentru a ajunge mai usor la serviciu.
„Practic, chiriasii din imobilele Primariei pot face schimb. Se duc in fata notarului, perfecteaza un contract de schimb, iar apoi vin la noi, la comisie, unde se aproba cererile”, a explicat Letitia Palaga, sefa DAPPP.
In urma cu un an, familia Bangau a semnat contractul de schimb cu familia Gaman. Numai ca, intre timp, imobilul in care locuia familia Bangau a fost revendicat, figurand pe lista imobilelor nationalizate, asa ca nu s-a mai putut face schimbul.
„In luna mai, cererea de retrocedare a imobilului s-a respins de catre Primarie, s-a mai asteptat 30 de zile pentru contestarea hotararii, iar abia apoi s-a putut vorbi de un schimb de locuinte. Le-am pus in vedere ambelor familii sa vina cu o noua declaratie data la notar, pentru ca intre timp se puteau razgandi.
Familia Gaman a fost instiintata ca, in cazul in care se muta in imobilul din strada Cuza Voda 11 nu mai avea posibilitatea sa il cumpere. Apoi, am discutat cererile lor de schimb in comisie si s-a aprobat. Practic, in tot acest circuit, inspectorul Mihai Florin Popa nu avea nici o atributie de serviciu”, a mai explicat Letitia Palaga.
Familia Bangau a asteptat peste un an de zile pentru a putea face schimbul, dupa cum sustine sefa DAPPP, pentru ca situatia juridica a imobilului din care dorea sa se mute nu era prea clara.
Rolul „consultatiilor” la DAPPP
Pentru Vasile Bangau schimbul facut cu familia Gaman era extrem de avantajos. Scapa de un imobil in care avea 2 camere, pe care nu putea sa il cumpere, care in plus era vechi si degradat, se muta intr-un apartament cu 3 camere din Lunca Cetatuii, pe care ar fi putut sa il cumpere, in rate, la un pret mult mai mic decat cel de pe piata imobiliara.
Insa, pentru a gasi un chirias al Primariei dispus sa se mute si sa faca un schimb trebuie sa ai informatii de la cei care au acces la bazele de date cu locuinte si anume functionarii DAPPP. Acestia stiu cel mai bine care este situatia juridica a oricarui imobil din patrimoniul Primariei.
Inspectorul Mihai Florin Popa stia de exemplu ce chiriasi vor fi evacuati pentru neplata chiriei sau alte motive, stia in ce zone locuiesc acestia, starea apartamentului si putea oferi aceasta informatie unei familii disperate sa se mute in orice fel de locuinta a Primariei, numai sa aiba un acoperis deasupra capului.
„Consultanta” la DAPPP, spune Letitia Palaga, nu este chiar un lucru nefiresc. „Daca la mine vine o familie si spune ca are o situatie dificila si intreaba ce sanse are sa devina chirias al Primariei eu pot sa ii spun ca vom evacua de exemplu o familie dintr-un apartament, iar daca sunt indreptatiti de lege sa primeasca o casa, daca depun o cerere, pot avea prioritate”, a explicat aceasta.
Avand in vedere ca, la Primarie, se depun anual mii de cereri pentru inchirierea unei locuinte sociale, informatia ca o locuinta este disponibila este extrem de pretioasa, iar unii oameni sunt chiar dispusi sa plateasca un pret pentru aceasta. Vasile Bangau a fost dispus si el sa plateasca un pret pentru a gasi un schimb de locuinta.
Dupa cum a scris in denunt, Mihai Florin Popa i-ar fi cerut 20.000 lei, din care jumatate se cuvenea unui alt functionar din DAPPP. Ramane de vazut cine mai lua spaga la DAPPP, anchetatorii spunand ca stiu cine este, dar nu este momentul ca numele lui sa fie facut public.