Sari direct la conținut

Care sunt, concret, pasii pentru a investi in actiuni la BVB si Rasdaq

SMARTbank.ro

Actiuni, Bursa de Valori Bucuresti, SSIF, SIF, cotatii bursiere, speculatii, broker – toate sunt elemente legate de investitiile pe bursa, toate cuvintele apar in articolele din domeniu, insa cei neinitiati le inteleg doar ca pe o insiruire de cuvinte.

Tocmai pentru a clarifica unele lucruri si a vorbi despre bursa pentru incepatori, www.SMARTbank.ro, in colaborare cu www.SMARTfinancial.ro, au incercat sa realizeze prezentul material al carui subiect este chiar inceputul „jocului” pe bursa din Romania.

Multi cititori au solicitat in ultima vreme informatii despre modul in care se incepe propriu-zis investitia pe bursa, despre rolul brokerilor si al SSIF-urilor. Departe de a fi un ghid bursier, articolul prezent prezinta sistematic mecanismele de investitii pe Bursa de Valori Bucuresti si Rasdaq.

In primul rand, pentru a investi pe BVB, este nevoie de niste bani; bani care trebuie sa nu fie putini – minim 1000 RON pentru a putea „simti” ceva si pentru a putea cumpara actiuni alegand dintre mai multe societati tranzactionate – si, de asemenea, bani de care nu trebuie sa fie nevoie rapid.

In niciun caz, pe BVB nu trebuie jucati bani de care poate fi nevoie urgenta, pentru ca in general castigurile nu vin imediat, iar banii pot fi blocati din cauza unor scaderi de moment.

Suma optima pentru a incepe o investitie bursiera este 3000 – 5000 RON, bani cu care se poate realiza un portofoliu bun – brokerii recomanda sa nu cumperi actiuni la o singura societate si sa imparti riscul, deci sa alegi intre 3 si 7 titluri. Imediat ce ai banii disponibili, trebuie sa alegi un SSIF.

Exista o oferta vasta, insa este bine sa alegeti un SSIF (societate de servicii de investitii financiare) cu o prezenta pe internet, deci o identitate sigura si, de asemenea, care sa aiba o prezenta teritoriala reala (este de preferat sa aiba mai mult decat un singur sediu). Ca si comisioane, acestea pot varia pe tranzactie intre sub 1% si 8%, in functie de volum.

Pentru un investitor, nu trebuie acceptat un comision mai mare de 3%, pentru ca in piata exista destul de multe SSIF-uri ce propun o grila de comisioane ce variaza in jur de 1-2 %.

Ca niste nume de pornire – printre cele mai populare SSIF-uri ce activeaza inclusiv pe segmentul „mici investitori”: Intercapital, Estinvest, Vanguard, Prime Transaction, Ieba Trust, IFB Finwest. SSIF-urile sunt intermediarul, societatea unde lucreaza brokerii dumneavoastra.

Exista mai multe modalitati de lucru cu un SSIF. Cea care vi se va propune instant este aceea de a lucra asistat, in sensul in care SSIF-ul realizeaza pentru dumneavoastra tranzactii, fie alaturi de dumneavoastra, fie fara a va mai intreba, dar stabilind impreuna profilul de risc.

Avantaje: SSIF-urile cunosc bine lumea bursiera si fac putine greseli, va pot aduce venituri de cateva ori mai bune decat cele bancare. Dezavantaj: costurile pot fi destul de mari (comisioanele oprite de SSIF), iar flexibilitatea si puterea dumneavoastra de decizie sunt mai reduse.

Cel mai interesant este sa incercati tranzactionarea „online”: primiti un user si o parola, intrati pe websiteul societatii (atentie, nu toate SSIF-urile ofera acest serviciu) in contul dumneavoastra si vedeti gratuit toate cotatiile live, puteti sa faceti ordine de vanzare si de cumparare si sa vedeti evolutia portofoliului de actiuni.

Concret, contul online necesita un cost fix – 10 – 35 de lei lunar – si un cost pe tranzactii – intre sub 1% si in jur de 3%, in functie de volumul de tranzactii.

Aveti nevoie de acces la internet, deci de o conexiune stabila, sedintele bursiere fiind de luni pana vineri de la ora 9:30 si pana in jurul orei 14:30 (inclusiv niste perioade de predeschidere si de preinchidere, in care de fapt nu se mai fac tranzactii).

Pasii pentru a deschide un astfel de cont sunt urmatorii: mergeti la un SSIF, solicitati un astfel de cont, consultati oferta de comisioane, apoi semnati contractul. Fie depuneti cash banii (pe baza de chitanta), fie ii transferati ulterior prin banca, prin ordin bancar, din contul dumneavoastra in contul SSIF-ului.

Apoi contactati din nou SSIF-ul si solicitati ca banii trimisi sa figureze in contul dumneavoastra online.

Ulterior, aveti acces pe baza userului si parolei, exemple fiind www.estinvest.ro, www.vanguard.ro sau www.onlinebroker.ro. Puteti accesa oricand contul, care va fi asemanator cu o interfata de e-mail de la Yahoo.com, insa, normal, in limba romana si cu functiile necesare.

Vedeti zi de zi gratuit cotatiile bursiere, lansati, modificati si anulati ordine de cumparare si vanzare; acestea nu sunt validate si executate instant, ci de un broker, astfel ca operatiunea – exclusiv online – dureaza mereu cateva minute din momentul in care dumneavoastra o efectuati.

Cele mai recomandate actiuni sunt cele lichide – Banca Transilvania (simbol TLV), BRD, SIF-urile (SIF Transilvania, SIF Banat Crisana, SIF Moldova, SIF Oltenia si SIF Muntenia), Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), SNP (Petrom), Flamingo, Impact, SSIF Broker si, in viitor, Transelectrica si Fondul Proprietatea. Este bine sa consultati si un broker al SSIF-ului cu care lucrati, telefonic. El va mai poate oferi anumite sfaturi, dar decizia este a dumneavoastra.

In general, nu puteti cumpara si vinde decat pachete de cate 500 de actiuni, indiferent de valoarea acestora – cu unele exceptii in cazul anumitor societati. Inainte de orice, nu uitati ca bursa este o investitie care aduce si anumite riscuri.

Cumparati de pe piata un ghid bursier sau cautati pe internet unele informatii sau, si mai bine, consultati si un broker – gratuit – sau incercati sa vorbiti cu un prieten care deja tranzactioneaza pe bursa din Romania. Nu in ultimu rand, rubrica de Consultanta Financiara si articolele generale de pe SMARTbank.ro va pot ajuta sa luati deciziile potrivite.

ARHIVĂ COMENTARII
eucomentez • 2023-01-15 23:39:52
Depinde de spaga primita :)
1 13
[deleted] • 2023-01-15 23:48:51
Acest comentariu a fost șters.
1 17
rov • 2023-01-16 00:56:28
Nu datoreaza, notati-va, baietii destepti "stie" ce-i bine si ce nu...
0 4
Koczka • 2023-01-16 00:58:28
Ciudat este ca OMV plateste in Austria taxa de solidaritate conform regulamentului UE ai nu si un Romania. Pe de alta parte daca nu investeste in exploatarea gazelor offshore ar trebui sa i se ia dreptul de exploatare.
2 15
gmb72 • 2023-01-16 07:36:47
Nu este nimic ciudat ! În Austria se aplică directiva UE, în România se aplica o OUG născută din prostie în forma ei cea mai pură ! "Deștepții" noștri guvernanți au încercat să pedepsească OMV (companie asutriacă) printr-o OUG negândită (că le e imposibil), aplicând o "taxă de solidaritate" companiilor care au cel puțin 75% din cifra de afaceri obținută din extracția petrolului, extracția gazelor naturale, extracția huilei sau rafinarea petrolului. Incompetenții nu au verificat cum e formată cifra de afaceri OMV, care, de bine de rău, a investit și în energie verde și în altele. Iar acum, in groapa săpată pt. OMV, vor cădea Romgaz și alte companii 100% românești, NU ȘI OMV !!!
0 5
gmb72 • 2023-01-16 11:08:39
Și în România și în Austria procentul e tot de 75%. Diferența între noi și legea din Austria, e că spre deosebire de austrieci, "legiuitorii" noștri n-au făcut nici cel mai mic efort să înțeleagă cum e formată compania OMV, care-i structura veniturilor și alte mici chichițe neluate în seamă de prostia din OUG-ul Guvernului Român, datorită cărora acum, OMV scapă si cele mai lovite vor fi tot companiile 100% românești ! Sau, poate guvernul a vrut să facă altceva: UN CADOU OMV-ului, scăpându-i de taxă, în schimbul îmbunării lui Nehammer. Și asta tot dovadă de prostie e, avantajezi prin excepția de la un ciocan în cap dat tuturor în loc de o facilitate acordată doar cuiva prin excepție ?
0 4
bancheru83 • 2023-01-16 05:55:00
noi populatia o platim
0 2
floriniulian • 2023-01-16 07:15:40
Statul esuat Romanica care alimenteaza piata prostilor mancatori de seminte numai cu diversiuni gen''OMV nu plateste taxa de solidaritate''.Se va dovedi o MINCIUNA. In realitate cei care fura sunt tocmai cei de la guvernare. Fura cu:pensii militare/speciale/zero reforma/salarii aberante la un aparat bugetar corupt si incompetent fara numar/datoria externa de 154 miliarde euro,toti furati.
0 6
Popcea • 2023-01-16 07:17:22
Cand o adunatura de incompetenti tolomaci se apuca sa dea legi ca sa "pedepseasca" companiile austriece, asta se intampla: suprataxa nu va fi platita de OMV pt ca nu se incadreaza, insa Romgaz, care e 70% a Statului Roman, se incadreaza si va plati suprataxa. In plus Romgaz a avut si o cadere serioasa pe bursa. Prostia si rautatea sunt paguboase.
0 3
subcultura • 2023-01-16 07:41:32
Ce bine ne sade in postura de victima napastuita si ce bineca mai apare cate un justitiar din asta sa faca dreptate! Suntem praf la toate capitolele, de la evaziune TVA la sistem medical si educatie, dar in sfarsit avem si noi ceva unde ne simtim confortabil, in postura de victima. Poate se gandeate cineva si cui foloseate psihoza asta colectiva si oare nu cumva principalii pierzatori pe termen lung suntem tot noi. Cam cum se uita orice investitor serios, chiar si roman, la linsajul asta? Acum e Omv petrom, data viitoare poate sunt ei.
2 0
all23 • 2023-01-16 09:43:30
In 2 saptamani ar trebui sa ne spuna cum va lua taxa de solidaritate, nu daca. OMV trebuie sa plateasca! Daca nu , va trebui falimentata, ca sa poata sa fie nationalizata pentru suma de max 700 mil euro cat au platit ei ...
4 4
Ibit • 2023-01-16 16:35:31
Heius asteapta " verde " de la Iohannis ?
0 2
azzazel • 2023-01-16 17:09:17
Fara redevente cu o gaura de peste 500 miliarde dolari in 10 ani, sursa BNR, companie cumparata la sub 10% cifra ei de afaceri, companie la care sa facut taierea datoriei de peste 700 milioane Euro de ponta ..... va intreb nu cunva nu sau inteles la cat trebuie sa fie mita si dau petarde in spatiul public, decat 100 milioane la buget mai bine cateva milioane mita nu tovarasi puliticieni ..... ca prostimea nu stie cum fura puliticienii, pardon isi insusesc, Acum sa dat si o lege cu privatizarea padurilor, in curand vom fi ca palestinienii in tara noastra, nu avem voie sa stam decat in ghetouri ca restul e proprietatea ,, investitorilor strategici " Comentariu sigur nepublicat, ataca pnl-psd
1 1
catelu • 2023-01-17 09:07:06
Până află dacă OMV are vreo obligație de plată ies pe toate canalele media și amenință cu executarea silită. Dovada că ANAF e populat de aceleași maimuțe capabile doar să execute comenzi politice, ca dintotdeauna.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro