Sari direct la conținut

„Carpathian Vipers” – România trimite 4 avioane F-16 în Lituania pentru misiuni de poliție aeriană în Țările Baltice

HotNews.ro
Avion F16 al RoAF alimentand in zbor, Foto: Fortele Aeriene Romane
Avion F16 al RoAF alimentand in zbor, Foto: Fortele Aeriene Romane

Un detaşament al Forţelor Aeriene Române denumite “Carpathian Vipers” va executa o misiune de poliție aeriană întărită în Lituania, timp de patru luni.

Detaşamentul format din patru aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon şi aproximativ 100 militari, care va asigura Serviciul de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing-2025) în Lituania, a intrat sub comanda operaţională a Comandamentului Forţelor Întrunite, până la data de 31.03.2025, anunță MApN.

Va urma deplasarea în Lituania, în baza aeriană Šiauliai, unde vor asigura Serviciul de Poliție Aeriană Întărită în Țările Baltice. Misiunea din Țările Baltice va dura aproximativ patru luni, începând cu luna aprilie.

A treia detașare a avioanelor de vânătoare românești în Țările Baltice

Nu este prima misiune de poliție aeriană pe care Forțele Aeriene Române (ROAF) o desfășoară în Lituania. În 2023, un detașament „Carpathian Vipers” a desfășurat o misiune de poliție aeriană alături de partenerii portughezi din aprilie până în iulie. În august 2023, când detaşamentul s-a întors în România, comandantul Carpathian Vipers declara că misiunea a fost plină de provocări, transmitea TVR la acel moment.

Și în 2007 România a trimis patru avioane MiG-21 LanceR pentru o misiune de poliție aeriană în Țările Baltice.

Din 2004, de când Estonia, Letonia şi Lituania au aderat la NATO, aliaţii au început misiunile de poliţie aeriană din baza lituaniană Siauliai. Însă după ce Rusia a invadat Crimeea, misiunile au fost suplinite, de la baza aeriană Ämari, Estonia, în cadrul măsurilor de asigurare ale NATO pentru aliații săi estici.

Avioanele de vânătoare alocate misiunii NATO de poliție aeriană în Marea Baltică sunt adesea lansate pentru a identifica vizual aeronavele Forțelor Aeriene ale Federației Ruse. O mare parte din activitatea de zbor a Forțelor Aeriene ale Federației Ruse se datorează poziției geografice a enclavei ruse Kaliningrad; aeronavele rusești zboară în mod regulat din Rusia continentală către Kaliningrad și viceversa. Adesea, acestea se apropie sau zboară în apropierea spațiului aerian al NATO fără să utilizeze transpondere, fără să comunice cu controlorii traficului aerian sau fără să fi depus un plan de zbor.

INTERVIURILE HotNews.ro