Sari direct la conținut

Casa Verde Fotovoltaice: Ce riscăm dacă trimitem actele pe internet unor necunoscuți care promit înscrieri rapide

HotNews.ro
Casa Verde Fotovoltaice: Ce riscăm dacă trimitem actele pe internet unor necunoscuți care promit înscrieri rapide
Casa Verde Fotovoltaice: Specialiștii ne sfătuiesc să nu trimitem actele pe internet unor necunoscuți. Foto: photoschmidt | Dreamstime.com

Românii care doresc să obțină bani de la stat prin programul Casa Verde Fotovoltaice riscă foarte mult dacă își trimit actele pe internet unor necunoscuți care le promit, contra cost sau gratis, că îi vor înscrie rapid în aplicație, a afirmat, pentru HotNews.ro, Tudor Galoș, consultant în protecția datelor personale. Ei se pot trezi cu credite luate pe numele lor de la IFN-uri și pot deveni parte a unor fraude de amploare.

HotNews.ro a scris recent că, în contextul în care fondurile pentru fiecare sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice se epuizează în câteva minute, pe internet au apărut persoane care le cer bani celor mai puțin experimentați cu calculatorul și le garantează că-i vor înscrie cu succes în câteva zeci de secunde.

Unii se oferă chiar și gratuit să facă acest lucru.

Solicitările sunt și în sens invers, adică există oameni care cer ajutorul altora să le completeze mai repede aplicația de înscriere.

Problema este că, pentru a apela la alte persoane, trebuie să le trimitem documentele care vor fi încărcate în aplicație, respectiv buletinul, extrasul de carte funciară și două adeverințe din care să reiasă că nu avem datorii la bugetul local și național.

„Acea copie de act de identitate poate fi folosită pentru a încerca fraude bancare, fraude financiare sau fel de fel de alte încercări de impersonare”, spune Tudor Galoș.

Documentele celor care doresc să se înscrie în programul Casa Verde pot fi folosite pentru a accesa credite la IFN-uri

Oamenii se pot trezi cu credite pe numele lor la tot felul de instituții financiare nebancare, cum au fost nenumărate cazuri în trecut.

  • „Unele IFN-uri, într-adevăr, au luat în ultima vreme măsuri suplimentare, dar altele nu au luat măsuri avansate, cum ar fi, să zicem, identificare tridimensională a persoanei care încearcă să ia un credit. Și atunci, când vrei să iei un credit de la distanță, sunt oameni care trec de astfel de încercări.
  • Am văzut sisteme care nu se prind, mai ales dacă falsul este bine executat. Efectiv sunt oameni care se machiază ca să arate fix ca în acea poză din buletin”, a continuat Galoș.

El a amintit cazul scurgerii de date de la Rompetrol, când un angajat al companiei a folosit documentele unor clienți pentru a accesa credite pe numele lor.

„Mai există riscul de impersonare, fie pentru a face diverse achiziții, fie pentru a obține informații sau pentru a pune persoana în situații dificile. Deci este un risc foarte mare să dai actele tale de identitate și copia cărții funciare către cineva. Te poți trezi cu fraude absolut uriașe”.

Specialistul a precizat că o astfel de intermediere, cum este completarea aplicației pentru Casa Verde Fotovoltaice, trebuie făcută cu firme specializate, cu care să încheiem un contract de confidențialitate.

„Tu speri să rezolvi o problemă și de fapt creezi alta. Aceste păcăleli care se bazează pe naivitatea altor persoane se întâmplă. Furturile de identitate sunt foarte serioase”, a subliniat Galoș.

Sursa foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro