Sari direct la conținut

Programul Casa Verde Fotovoltaice. Ce sumă se cere pe internet pentru „înscrieri rapide” / „Plata înainte, îmi dai actele și mă ocup”

HotNews.ro
Programul Casa Verde Fotovoltaice. Ce sumă se cere pe internet pentru „înscrieri rapide” / „Plata înainte, îmi dai actele și mă ocup”
Casa Verde Fotovoltaice 2024: Beneficiarii trebuie să se înscrie foarte rapid în aplicație / Surse imagini: Shutterstock

Interesul pentru instalarea de panouri fotovoltaice prin programul Casa Verde Fotovoltaice a devenit atât de mare, încât fiecare secundă contează la înscrieri. Pe internet au apărut persoane care le cer bani celor mai puțin experimentați cu calculatorul și le garantează că-i vor înscrie cu succes în câteva zeci de secunde. Se vehiculează sume de la 300 de lei la 1.000 de lei.

Programul Casa Verde Fotovoltaice a început vineri cu regiunea nord-vest și s-au putut înscrie pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu locuitori din județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureș. Fondurile s-au epuizat însă încă din primele două minute, timp în care s-au înregistrat 9.143 de dosare.

„500 de lei. Plata înainte”

Pe Facebook există mai multe grupuri dedicate programului AFM Casa Verde Fotovoltaice 2024, care au câteva zeci de mii de membri fiecare. După ce vineri bugetul s-a epuizat rapid, grupurile au fost asaltate de anunțuri din partea unor persoane care se oferă, contra cost, să-i înscrie în aplicație pe cei mai puțin familiari cu tehnologia.

„500 de lei. Plata înainte, îmi dai actele și mă ocup eu de restul”, spune unul dintre ei, Gabi M., într-o discuție privată cu reporterul HotNews.ro.

Și dacă nu reușiți înscrierea în timp util?
– „Nu există să nu reușesc. Dar, ipotetic vorbind, vă returnez suma, ceea ce nu o să se întâmple”.

Gabi ne-a trimis și două poze cu dovada că în sesiunea de vineri a reușit înscrierea cuiva într-un minut și 7 secunde.

„Anul trecut am înscris trei beneficiari și anul acesta unul. Nu iau mai mult de o persoană per regiune, pentru că e concurență mare”, mai spune el.

„Eu nu cer, ci aștept o donație din partea dumneavoastră. Un comision de 2% e de bun simț”

Reporterul HotNews.ro a stat de vorbă în privat și cu Alin, un alt utilizator care își oferise serviciile pe internet pentru înscrierea în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024:

Bună ziua, cât costă să mă ajutați cu înscrierea în programul Casa Verde?
-„Pai în primul rând cât ați fi dispusă să oferiți? Având în vedere ca preiau doar două dosare pe regiune și garantez înscrierea pentru ele, eu nu cer, ci aștept o donație din partea dumneavoastră”.

100 de lei este ok?
-„100 lei e doar avansul. Adică la 30.000 lei câștigați oferiți 0.3%?”.

Cât credeți că ar fi un preț corect?
-„Cel puțin 2%. Adică 600 de lei. E un comision de bun simț 2%, zic eu. Pentru dosarul depus astăzi am primit 500 lei, dar acum, când știu cum merge și având în vedere că iau doar două dosare pe regiune, garantez depunerea 100%”.

„E o batjocură. În mod normal toți ar trebui să se poată înscrie”

Pe forumuri se discută intens despre faptul că doar cei cu o dexteritate foarte mare reușesc să parcurgă toate câmpurile de înscriere astfel încât să prindă finanțare.

„Eu nu reușesc să scot la simulare sub 2 minute cu copy paste. Daca mă poate ajuta cineva cu un script sau autofill fac o cinste, dar mi se pare mult 500 lei cum cere cetățeanul ăsta de pe forum”, spune un utilizator.

„Te ajut eu cu 300”, îi răspunde cineva.

„Ți se pare că 500 de lei e mult când de fapt tu câștigi 30.000?”, întreabă altcineva.

O altă persoană spune că pentru ea 500 de lei e puțin și că cere 1.000 de lei cu factură.

Unii oameni sunt nemulțumiți de sistemul primul venit-primul servit. „În 2 minute s-au gătat fondurile. E o batjocură. În mod normal, toți ar trebui să poată să se înscrie și ulterior ei să aleagă dosarele eligibile. Nu înțeleg, dacă ai strâns documentele de ce nu le poți înregistra? Oricum nu toate sunt ok care au reușit”, spune cineva, referindu-se la faptul că valabilitatea documentelor este verificată abia ulterior.

Solicitările sunt și în sens invers, adică oameni care cer ajutorul altora să le completeze mai repede aplicația de înscriere.

„Salut! Cineva care ma poate ajuta cu depunere dosarului pentru zona centru?”, „Caut pe cineva să mă înscrie pentru Brașov”, „Depune cineva cu succes pe Hunedoara?”, sunt câteva dintre întrebările de pe un chat dedicat programului Casa Verde.

Oamenii se sfătuiesc între ei și să folosească anumite programe de autofill.

HotNews.ro i-a cerut un punct de vedere lui Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, cu privire la această situație, însă nu am primit un răspuns până la publicarea articolului.

AFM a modificat în acest an procesul de înscriere

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că anul acesta a modificat aplicația de pe site, astfel încât oamenii să se poată înscrie mai ușor. Astfel, conturile utilizatorilor pot fi create înainte de deschiderea oficială a sesiunii de înscriere, instituția spunând că astfel beneficiarii se pot familiariza cu aplicația, pentru a le fi mai ușor la înscriere.

AFM a transmis că folosirea roboților de automatizare la înscriere este interzisă, fiind pregătite măsuri specifice precum codul CAPTCHA și monitorizarea în timp real. De asemenea, se fac intern o serie de analize specifice care să identifice dacă s-au folosit astfel de programe informatice, după fiecare închidere de sesiune, susține instituția.

Anul acesta, fiecare beneficiar al programului Casa Verde Fotovoltaice va primi 30.000 de la AFM (față de 20.000 de lei, cât a fost anul trecut), pentru a-și monta panouri fotovoltaice și baterii de stocare. Bugetul total al schemei este de 2 miliarde de lei.

INTERVIURILE HotNews.ro