Sari direct la conținut

Castelul Printului Barba-Albastra la Opera Maghiara din Cluj

HotNews.ro

Opera Maghiară din Cluj așteaptă iubitorii de muzică la spectacolul Castelul Prințului Barbă-Albastră în data de 8 decembrie 2016, joi seara de la ora 18:30. Regia spectacolului este semnată de Miklós Szinetár, laureat al premiului Kossuth, iar dirijor va fi György Selmeczi, anunta institutia teatrala.

Castelul Prințului Barbă-Albastră este singura operă compusă de Béla Bartók, pe un libret scris de Béla Balázs, prezentată în primă audiție în data de 24 mai 1918, la Opera Regală din Budapesta. În 2014, Opera Maghiară din Cluj a prezentat această operă în forma sa originală, reconstruind întreaga scenografie și toate costumele după machetele din 1918 ale contelui Miklós Bánffy. Lucrările au fost conduse de Zsuzsa Szebeni și Gyula Lőrincz.

Despre singura operă a lui Béla Bartók, Vladimir Deveselu scria: „Libretul, scris de Belá Balázs, cunoscut poet simbolist maghiar de la începutul secolului XX, se va îndepărta de intriga poveştii cu acelaşi titlu a lui Charles Perrault, renunţând la deznodământul fericit propus de scriitorul francez, oferindu-ne o desfăşurare şi un final în care misterul, caracterul vag şi înspăimântător explorează viaţa greu de pătruns a sufletului. Subiectul devine o poveste apăsătoare, de înfruntare între prinţul Barbă Albastră şi Iudita, a patra sa soţie, ce se confundă cu cele şapte momente ale deschiderii celor şapte uşi ale sălii celei mari a castelului, care ascund în spatele lor secrete tulburătoare. Suportul literar asigură în felul acesta un cadru psihologic ce depăşeşte fără îndoială povestirile chiar sângeroase evocate până la urmă de Perrault, cu trimiteri la un episod nu tocmai agreabil din istoria nobilimii franceze avându-l ca erou pe Gilles de Laval, sire de Rays, mareşal de Franţa, poreclit Barbă Albastră, spânzurat şi apoi ars la Nantes, în 1440, pentru nebuniile sale criminale; fără a mai vorbi că nu ne îndoim de faptul că el cunoştea şi povestea nevestelor lui Henric al VIII-lea al Angliei.”

CASTELUL PRINȚULUI BARBĂ-ALBASTRĂ

Spectacol de operă într-un act

Dirijor: György Selmeczi

Barbă-Albastră: János Szilágyi

Iudita: Mária Molnár

Prolog: Áron Dimény

Cele trei neveste: Júlia Barabás, Kinga Babos, Erika Katrinetz

Scenografie şi costume: contele Miklós Bánffy, 1918

Regia: Miklós Szinetár, laureat al premiului Kossuth

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro