Căști în urechi sau peste urechi – care sunt mai periculoase și ce reguli trebuie respectate pentru a fi totuși folosite în siguranță
Dacă obișnuiești să dai volumul la maximum în timp ce asculți muzică sau urmărești podcasturi la căști, riști să surzești. Potrivit unui studiu, publicat în Journal of the American Medical Association, în 2011, utilizarea căștilor, mai ales a celor intraauriculare, a condus la o creștere semnificativă a pierderii auzului în rândul adolescenților și tinerilor adulți. Se estimează că 1 din 8 tineri cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani suferă de pierderi de auz din cauza sunetului puternic transmis prin căști.
Specialiștii atrag însă atenția că și cei care folosesc căștile la volum moderat pot ajunge să surzească, în timp. Auzul nu este afectat doar de intensitatea zgomotului, ci și de durata expunerii. Iar daunele sunt ireversibile, de multe ori.
Cum este afectat auzul de folosirea căștilor
Principalul pericol al căștilor îl reprezintă volumul sunetului, mai exact faptul că acestea pot emite zgomote extrem de puternice foarte aproape de ureche, cauzând deteriorarea cohleei.
Cohleea este o structură spiralată ce conține lichid și celule senzoriale acoperite cu mii de stereocili, niște structuri asemănătoare firelor de păr foarte fine. Când sunetul ajunge la cohlee, vibrațiile determină mișcarea acestor fire, iar semnalele sunt transmise la creier. Sunetele mai puternice generează vibrații mai intense, determinând o mișcare mai amplă a stereocililor.
Expunerea la zgomote prea puternice perioade îndelungate de timp, duce la pierderea treptată a sensibilității la vibrație a acestor celule. Sunetele intense pot face ca stereocilii să se îndoaie sau să se plieze. Acesta este motivul senzației de pierderea temporară a auzului după expunerea la zgomote puternice. Celulele au nevoie de timp pentru a se recupera după vibrațiile extreme cauzate de zgomotul intens.
Totuși, în anumite cazuri, stereocilii nu se mai recuperează, ci pot fi atât de afectați încât nu mai funcționează în mod normal. Așa se ajunge la pierderea permanentă a auzului. Acest tip de deteriorare indusă de zgomot este aproape imposibil de remediat. Nu există tratament pentru repararea unei urechi interne deteriorate.
Semnele pierderii auzului cauzate de zgomotul puternic provenit de la căștile intraauriculare, căștile over-ear (peste urechi) sau alte surse includ: țiuitul constant în urechi (tinitus), dificultatea de a percepe sunetele înalte (precum ciripitul păsărilor) și senzația de sunete înfundate și probleme în urmărirea conversațiilor.
În esență, căștile provoacă daune urechilor în același mod în care o fac și alte zgomote puternice, ducând la pierderea auzului indusă de zgomot. Pe termen lung, sunetele emise de căști determină celulele din cohlee să se aplece prea mult sau prea des. Dacă nu au timp să se recupereze, deteriorarea devine permanentă.
Cu toate acestea, căștile nu trebuie să fie extrem de zgomotoase pentru a afecta auzul. Durata expunerii contează la fel de mult ca volumul.
Cât de tare e prea tare
Zgomotele mai puternice duc la deteriorarea auzului mult mai rapid decât cele mai scăzute, dar și sunetele moderate pot cauza daune în timp. Intensitatea sunetului se măsoară în decibeli (dB). De exemplu, un zgomot de 90 dB (o motocicletă zgomotoasă aflată la 30 de metri) poate provoca daune în mai puțin de 3 ore, iar un sunet de 105 dB (o mașină de tuns iarba) poate afecta auzul în mai puțin de 5 minute. Căștile pot ajunge până la 110 dB, iar la acest nivel, daunele pot apărea în doar câteva minute.
Iată care sunt nivelurile de zgomot care provoacă daune și în ce interval de timp:
- 80 dB (echivalent cu tonul de apel telefonic): cauzează daune după 25 de ore de expunere;
- 86 dB (traficul urban): cauzează daune după 6,5 ore;
- 92 dB (traficul de pe autostradă): cauzează daune după 1,5 ore;
- 98 dB (zgomotul produs de un ciocan pneumatic la o distanță de aproximativ 15 metri): cauzează daune după 23 de minute;
- 104 dB (zgomotul generat de o bormașină la o distanță de 1 metru): cauzează daune după 6 minute;
- 110 dB (zgomotul generat de o mașină de tuns iarba sau de alte unelte electrice de mare putere, la o distanță apropiată): cauzează daune după 1,5 minute;
- 113 dB (echivalent cu un concert rock): cauzează daune după 1 minut.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că 80 dB este limita sigură pentru o expunere de opt ore. Orice nivel peste 85 dB necesită o reducere semnificativă a timpului de expunere pentru a evita daunele.
„Creșterea de la 80 dB la 90 dB înseamnă o intensitate de zece ori mai mare. Așadar, fiecare creștere de 3 dB înseamnă o reducere la jumătate a timpului de expunere sigur,” a explicat Valerie Pavlovich Ruff, doctor în audiologie la Cleveland Clinic.
Căști intraauriculare versus căști peste urechi
Trebuie notat că nivelul de decibeli scade odată cu distanța – cu cât ești mai aproape de sursa sunetului, cu atât acesta este mai puternic. De aceea, se recomandă utilizarea căștilor care acoperă urechea în locul celor intraauriculare, deoarece distanța suplimentară dintre difuzoare și urechi poate reduce semnificativ intensitatea sunetului și poate preveni deteriorarea auzului.
Căștile intraauriculare sunt populare datorită dimensiunilor lor reduse și portabilității. Totuși, ele prezintă riscuri mai mari pentru sănătatea auditivă, deoarece direcționează sunetul direct în canalul auditiv, potrivit Hearing Health Foundation. De asemenea, aceste căști pot împinge ceara mai adânc, cauzând blocaje și afectând calitatea auzului.
Căștile peste urechi sunt mai puțin periculoase, întrucât distanța dintre sursa sunetului și ureche este mai mare. Modelele de calitate superioară, care includ funcții de anulare a zgomotului ambiental, permit reducerea volumului.
Cum să folosim căștile în siguranță
Pierderea auzului indusă de zgomot poate fi prevenită. Dr. Ruff subliniază că protecția urechilor necesită doar câteva câteva măsuri practice:
- Redu volumul: un nivel de 50-60% din volumul maxim al dispozitivului este considerat sigur pentru perioade lungi de timp. Dacă volumul este setat la 80%, timpul de ascultare ar trebui redus la aproximativ 90 de minute;
- Alege căști cu anulare a zgomotului ambiental: aceste modele blochează zgomotul ambiental, permițând ascultarea la volume mai reduse. Astfel, nu există tentația de a crește volumul pentru a acoperi sunetele de fond;
- Limitează durata de utilizare: urmează regula 60-60 care presupune să nu asculți la un volum mai mare de 60% mai mult de 60 de minute la rând. Pauzele permit celulelor din cohlee să se recupereze;
- Monitorizează expunerea: aplicațiile de pe smartphone-uri pot măsura nivelul sunetului și durata expunerii ajutând la menținerea unui control asupra utilizării căștilor;
- Ajustează volumul căștilor copiilor: urechile copiilor sunt mai sensibile la sunete puternice, iar dezvoltarea acestora necesită o protecție suplimentară. Majoritatea căștilor destinate copiilor sunt limitate la 85 dB, un nivel sigur pentru adulți, dar nu neapărat pentru cei mici, în condițiile unei expuneri prelungite. Potrivit Hearing Health Foundation, părinții ar trebui să ajusteze volumul căștilor copiilor la cel mai mic nivel confortabil și să monitorizeze utilizarea acestora.
Sursa foto: Dreamstime.com