Sari direct la conținut

Castigatorii Premiilor de Excelenta pentru Romanii din Comunitatile Istorice, editia a II-a

HotNews.ro

Luni, 30 ianuarie 2017, la Teatrul National „I. L. Caragiale”, a avut loc cea de-a doua editie a Galei Premiilor de Excelenta pentru Romanii din Comunitatile Istorice. In cadrul ceremoniei au fost premiati oameni de cultura, intelectuali de marca, jurnalisti, tineri implicati in mod activ in promovarea romanismului si a limbii romane in comunitatilor romanesti din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova si Albania.

Presedintele Institutului Cultural Roman, Radu Boroianu, a sustinut, in deschiderea serii, un discurs despre importanta sprijinirii comunitatilor de romani de peste granita.”Toti romanii din afara tarii merita atat atentia, cat si dragostea noastra”.

El a pledat pentru „sadirea” in sufletele romanilor de pretutindeni a „dragostei de unire sufleteasca”, care „trebuie sa fie neaparat romanitatea si romanismul, dincolo de granite, dincolo de statalitati istorice sau intamplatoare”.

„E nevoie sa ne simtiti alaturi de dumneavoastra indiferent unde v-ati afla, dincolo de pastrarea identitatii, dar, de multe ori si pentru recapatarea identitatii”, a adaugat presedintele ICR.

Un scurt mesaj din partea Administratiei Prezidentiale a transmis consilierul de stat la Departamentul pentru Relatia cu Romanii din Afara Granitelor, Sandra Pralong.

La eveniment a fost prezent si ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac.

Castigatorii celei de-a doua editii a Galei Premiilor de Excelenta a Romanilor din Comunitatile istorice sunt:

Din Republica Moldova, au fost premiati: Maria Bulat-Saharneanu — editorialist, autoare si realizatoarea de emisiuni la postul de radio Vocea Basarabiei; Nicolae Negru — editorialist la Ziarul National din Chisinau si la numeroase reviste si ziare de pe cele doua maluri ale Prutului, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si Republica Moldova; Artemis Balan — vicepresedintele Asociatiei „Tinerii Moldovei”; Vlad Cubreacov — jurnalist, expert in problematica minoritatilor romanesti din spatiul ex-sovietic, presedintele Asociatiei „Rasaritul Romanesc” din Republica Moldova.

De asemenea, au fost premiati Svetlana Stoinov — director al Liceului „Mihai Eminescu” din Comrat, Regiunea Autonoma Gagauzia, si Vasile Kovaliov, fost detinut politic, originar din zona Nistrului, care a petrecut 64 de ani in cea mai crunta regiune a Gulagului, Kolyma, ultimul basarabean supravietuitor al lagarelor cu regim sever din Estul Extrem al Siberiei.

Postul 10 TV, care difuzeaza productii media din cadrul proiectului Unirea TV, a primit un premiu pentru debut pe piata media din Republica Moldova, pentru promovarea valorilor romanismului si spatiului informational comun.

Din Ucraina, din sudul Basarabiei au fost premiati: Petru Schiopu — presedintele Aliante Crestin-Democrate a Romanilor din Regiunea Odesa; Maria Popesku — profesor de limba si literatura romana; Tudor Iordachescu (post-mortem) — autorul monografiei satului Hagi Curda unde exista singura biserica romaneasca ridicata de statul roman.

Din regiunea Cernauti au primit premii: Aurica Bojescu — presedinte executiv al Centrului Bucovinean Independent de Cercetari Actuale si Secretar responsabil al Uniunii Interregionale „Comunitatea Romaneasca din Ucraina”; Eugen Tovarnitschi — directorul liceului „Mihai Eminescu” din Carapciu.

Din Maramuresul istoric au fost premiati: Ion Botos — presedinte al Asociatiei „Dacia”, promotor al romanismului in regiunea Transcarpatia, partener anul trecut in proiectele derulate de ICR; Adriana Pop — directorul liceului romanesc din Slatina (Solotvino); Elena Siman — vicepresedintele Asociatiei „Speranta” din Slatina (Solotvino), dirijor al corului bisericii ortodoxe romane „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Slatina (Solotvino).

Un premiu special a primit Elena Nandris, primarul localitatii Mahala, din regiunea Cernauti, stranepoata Anitei Nandris, autoarea volumului „20 de ani in Siberia”, aparuta la Editura Humanitas.

„Prin cartea Anitei Nandris, Mahalaua noastra e cunoscuta pe tot globul. Cine stie ce inseamna durere, durere de limba, durere de grai, durere de pamantul tau, durere de tara, tara ta natala! De locul unde te-ai nascut! Aestea nu-s vorbe goale! Asta e prin ceea ce trecem noi. Ca voi aveti. Pretuiti! Pentru ca noi, ca sa putem vorbi, sa ne-ntelegeti ce spunem, luptam! Doamne ajuta”, a declarat Elena Nandris.

Din Serbia/Voivodina, au fost premiati: Daniel Magdu — vicepresedinte Comunitatea Romanilor din Serbia; Ion Omoran — vicepresedinte Comunitatea Romanilor din Serbia, redactor sef al revistei Cuvantul romanesc.

Din Timoc, au fost premiati: Slavoljub Gacovic — etnograf, profesor de istorie si arheologie; Filip Paunelovici — etnograf, specialist in dansuri populare, costume, obiceiuri ale romanilor din Valea Timocului; Stefan Radovanovic — artist popular, instrumentist, castigator a numeroase premii nationale si internationale.

Din Bulgaria, au fost premiati: Lucica Gheorghiev — coordonator proiecte sociale, culturale si educationale din partea Uniunii Etnicilor Romani din Bulgaria, principala asociatiei romanilor din Bulgaria; Milena Petrova — lector de limba romana, cultura si civilizatie romaneasca in cadrul claselor pilot cu predare in limba materna organizate cu sprijinul statului roman.

Din Albania, au primit premii: Josif Kruti — profesor de litere si coordonator al Scolii romanesti de la Divjaka si Ilia Bombaj — lider important al romanilor/aromanilor din Selenita.

Premiatii pentru Ungaria au fost: Adela Kiss — grafician, artist plastic, bursier al statului roman la Academia de Arta „ Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca si Stefan Oroianu — fost presedinte al Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria, reputat artist plastic.

Comisia de jurizare a decis si acordarea unor premii onorifice, unor persoane care promoveaza prin activitatea domniilor lor romanismul si valorile noastre comune acolo unde se afla: Anca Corfu — consul general al Romaniei la Cahul, Eleonora Moldovan — consul general al tarii noastre la Cernauti, Roxana Iorgulescu — jurnalist RRI, Liliana Vaduva — producator TVRI, Gina Stefan — jurnalist AGERPRES, preot Mihai Hau — consilier patriarhal, Patriarhia Romana, Ion Varta — directorul Arhivelor de Stat de la Chisinau, Catalin Josan — solist.

Premiile au fost inmanate de Constantin Codreanu, presedintele Comisiei pentru romanii din afara granitelor din Camera Deputatilor, Mircea Druc, prim-ministru al Republicii Moldova in perioada mai 1990 — mai 1991, Michael Tita, consilier patriarhal, coordonatorul Sectorului relatii bisericesti, interreligioase si comunitati bisericesti externe din cadrul Patriarhiei Romane, Nicolae Branzea, director general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”, Cristina Leorent, director TVR International, Radu Baltasiu, directorul Directiei Romani din Afara Granitelor din cadrul ICR.

Gala a inclus momente artistice, sustinute pro bono de artisti din Romania si vecinatate, colaboratori in proiecte anterioare ale ICR: Maria Gheorghiu, Veta Biris, Vlad Mirita, Eliza Nirlu, Catalin Josan, Cristofor Aldea Teodorovici, Ilie Caras.

Premiile au fost acordate in semn de recunoastere pentru personalitatile si proiectele marcante din comunitatile romanesti de dincolo de granitele tarii, din vecinatatea Romaniei si Balcani. In cadrul ceremoniei au fost premiati oameni de cultura, intelectuali de marca, jurnalisti, tineri implicati in mod activ in promovarea romanismului si a limbii romane in comunitatilor romanesti din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova si Albania.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Granitelor, cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romanii de Pretutindeni (Ministerul Romanilor de Pretutindeni).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro