Catalin Voicu cere sa fie audiat in plenul Senatului: Avizul Senatului pentru DNA e lovit de nulitate absoluta
Senatorul Catalin Voicu a adresat Biroului Permanent al Senatului o cerere pentru a fi audiat in plenul acestei camere parlamentare. El sustine ca decizia din 24 martie a Senatului, care a avizat DNA sa poata cere in instanta arestarea sa, este „lovita de nulitate absoluta”, in conditiile in care el s-a aflat intr-o „imposibilitate obiectiva de a fi prezent in plenul Senatului in vederea ascultarii” sale in plen, conditie pe care o considera „obligatorie”.
Potrivit Agerpres, cererea senatorului a fost inregistrata joi, 25 martie (la o zi dupa ce Senatul a avizat DNA sa poata cere instantei arestarea sa). De asemenea, joi, Catalin Voicu era internat la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, unde fusese transportat miercuri, dupa ce i s-a facut rau la Senat, si a fost externat vineri dimineata. In documentul depus la Biroul Permanent, Voicu solicita sa ii fie „respectat dreptul constitutional, legal si regulamentar de a fi ascultat in plenul Senatului Romaniei in vederea incuviintarii cererii de arestare preventiva”, in prima sedinta de plen.
Catalin Voicu mai arata in cererea sa ca hotararea Senatului „este lovita de nulitate absoluta, intrucat nu a fost indeplinita conditia prealabila si obligatorie a ascultarii” sale in sedinta de plen.
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, duminica, pentru Agerpres, ca cererea senatorului Catalin Voicu a fost inregistrata la cabinetul sau si ca o va inainta Biroului Permanent pentru a fi discutata.
- Voicu se considera tinta unei vendete politice
Catalin Voicu aminteste ca s-a aflat intr-o situatie de „imposibilitate obiectiva de a fi prezent in plenul Senatului in vederea ascultarii”, avand in vedere ca, in noaptea de dinaintea sedintei de plen a fost internat pentru probleme cardio-vasculare, iar in ziua de 24 martie i s-a facut iar rau si a fost din nou internat, chiar inaintea inceperii sedintei de plen.
Catalin Voicu sustine ca audierea sa la Comisia juridica a fost facuta la cererea sa si ca nu poate fi echivalata cu ascultarea prealabila si obligatorie in plenul Senatului.
„Consider ca solicitarea mea este cu atat mai justificata in conditiile in care cererea de incuviintare a arestarii preventive a unui parlamentar constituie o premiera juridica si institutionala in Romania si in contextul in care exista indicii temeinice ca sunt tinta unei vendete politice din partea presedintelui Traian Basescu si ca am fost supus unui linsaj mediatic prin scurgeri de informatii dirijate de la DNA sau de la SRI, institutii aflate sub controlul sefului statului”, mai scrie senatorul autosuspendat din PSD.
- Liderul senatorilor PDL: Regulamentul a fost respectat, nu exista niciun motiv pentru intoarcerea dosarului Voicu in plen
Catalin Voicu este insa contrazis de liderul senatorilor democrat-liberali, care a declarat, pentru Agerpres, Traian Igas, ca nu exista niciun motiv si nicio incalcare a Regulamentului care sa permita intoarcerea dosarului Catalin Voicu in plenul Senatului:
„Dincolo de regretul pe care putem sa il avem fata de un om care sufera de o boala, are un dezechilibru in sanatate, cred ca Regulamentul a fost respectat. Din cate inteleg eu din Regulament, invinuitul trebuie sa se duca in fata comisiei de specialitate sa se apere, mai departe in plen nu regasesc nici obligativitatea, e drept nici interdictia de a i se da posibilitatea sa-si spuna pozitia”.
Senatorul PDL a mai adaugat ca, in cazul in care Catalin Voicu ar fi dorit sa se adreseze cu orice pret plenului, ar fi putut sa transmita, in cursul zilei de miercuri, un document prin care sa demonstreze ca este bolnav. Traian Igas a precizat ca, miercuri, inaintea sedintei de plen in care s-a luat decizia incuviintarii arestarii, presedintele Senatului, Mircea Geoana, anunta posibilitatea amanarii acesteia in cazul in care Catalin Voicu va prezenta un document medical care sa ateste imposibilitatea participarii sale la sedinta.
- Instanta ar trebui sa decida marti, la ora 11:00, daca Voicu va fi arestat
Catalin Voicu este acuzat de trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
In stenogramele din dosarul DNA prin care se cere arestarea sa, publicate de HotNews.ro, apar numele unor politicieni precum Gabriel Oprea, Ludovic Orban, Marian Vanghelie, Miron Mitrea, magistrati – Florin Costiniu, dar si de oameni de afaceri – Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru care Catalin Voicu ar fi intervenit pe langa magistrati ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie si la IGP. Din stenograme reiese si intentia senatorului Voicu de a fi devenit, in cazul in care Mircea Geoana ar fi castigat prezidentialele din 2009, ministru al Internelor, dorinta acestuia privind arestarea lui Neculai Ontanu si „intocmirea unor dosare” pe numele lui Gabriel Oprea.
Catalin Voicu ar fi intervenit folosindu-si influenta asupra magistratilor nu doar in cazurile Casuneanu, Mazare si Locic, dar si pentru Marian Oprisan, vicepresedintele PSD Dolj, Maria Schutz, judecati pentru coruptie, pentru sotia lui Miron Mitrea si in cazul accidentului lui Ludovic Orban.
Vineri, Directia Nationala Anticoruptie a depus la Inalta Curte de Casatie si Justitie cererea de arestare preventiva a senatorului Catalin Voicu. Solicitarea a venit la doua zile dupa ce DNA a obtinut avizul Senatului pentru a putea cere instantei arestarea lui Catalin Voicu. Instanta va decide marti, la ora 11:00, daca senatorul PSD va fi arestat preventiv.