Sari direct la conținut

Câți băieți s-au vaccinat împotriva HPV în primele luni de când vaccinul este gratuit pentru ei în România

HotNews.ro
Vaccin împotriva HPV, Foto: Tobias Arhelger | Dreamstime.com
Vaccin împotriva HPV, Foto: Tobias Arhelger | Dreamstime.com

Puțin peste 12.000 de băieți cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani au ajuns la medic pentru a se vaccina împotriva virusului HPV, în ultimele opt luni, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică, solicitate de HotNews.

Din decembrie anul trecut, vaccinul împotriva HPV este compensat în totalitate și pentru băieții cu vârste între 11 și 18 ani. Fetele din grupa de vârstă 11-14 ani se pot vaccina gratuit încă din anul 2020, iar în toamna anului 2021, vaccinarea gratuită a fost extinsă și la cele de 15-18 ani.

Numărul băieților care s-au vaccinat, din decembrie 2023 până la 15 august 2024, conform datelor INSP:

  • 11-14 ani – 5.584 de băieți au făcut prima doză și 807 au făcut ambele doze.
  • 15-18 ani – 6.420 de băieți au făcut prima doză de vaccin, 4.403 au făcut două doze și 880 au făcut 3 doze.

„Sigur că mai este mult până departe, dar datele arată o adresabilitate bună la băieți, în circumstanțele românești”, declară dr. Carmen Ungureanu, expert în sănătate publică la INSP și coordonatorul Programului național de screening pentru cancerul de col uterin, pentru HotNews. 

Când spune „circumstanțe românești”, medicul Carmen Ungureanu se referă la încrederea scăzută în vaccinurile administrate copiilor, care s-a prăbușit și mai mult în urma pandemiei de Covid-19. Nici alte țări nu stau foarte bine la acest capitol, vaccinarea redusă a copiilor devenind o problemă globală în ultimii ani, potrivit datelor UNICEF.

HPV (Human Papilloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcursul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV. În multe cazuri, virusul este eliminat de sistemul imunitar. Atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecțiile cu HPV pot declanșa câteva tipuri de cancer, inclusiv cel de col uterin. 

„HPV-ul este responsabil de apariția mai multor cancere, dintre care cancerul de col uterin este cel mai important. Dar el previne cancerul laringian – aproximativ 50-60% dintre formele de cancer laringian pot să aibă la bază modificările produse de către HPV. Apoi, o parte din cancerul faringian, cancerele penian, vulvar, anal și uneori tegumentar. Numai că aici ponderea este mai redusă decât în cazul cancerului de col uterin, acolo unde este demonstrat că în peste 99% dintre cazuri, leziunile inițiale au fost produse de virusul HPV”, explică dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de vaccinologie al medicilor de familie din România, pentru HotNews.

„Dublul beneficiu” al vaccinării băieților

Cel mai frecvent tip de cancer pe care virusul HPV îl provoacă este cancerul de col uterin, o boală care afectează femeile. De aceea, în multe cazuri, părinții de băieți, cei care ar trebui să ceară medicului vaccinarea, nu percep pericolul imediat. Adolescenții și bărbații transmit însă virusul. În plus, există și câteva tipuri de cancer, mai puțin frecvente și cunoscute, pe care virusului HPV îl provoacă și la bărbați.

„La băieți, vaccinarea împotriva HPV aduce un dublu beneficiu: beneficiul creat de protecția directă – împotriva acelor forme de cancer care afectează și bărbații – și protecția indirectă – în sensul că ei, în momentul în care sunt vaccinați, nu mai pot fi vectori de transmitere, iar acest lucru contează foarte mult”, spune dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de vaccinologie al medicilor de familie din România.

Necompensată, o doză de vaccin costă 650 de lei

Medicul de familie eliberează rețetă compensată 100% în baza căreia vaccinul poate fi ridicat din farmacie. Vaccinul se administrează, apoi, în cabinetul medicului.

Copiii din grupa de vârstă 11-14 ani – atât fete, cât și băieți – au nevoie de două doze de vaccin, în timp ce la grupa de vârstă 15-18 ani sunt necesare 3 doze de vaccin.

Necompensată, o doză de vaccin împotriva HPV costă, în farmacii, aproximativ 650 de lei.

Câți băieți români ar trebui să se vaccineze pentru ca această campanie să fie eficientă?

Potrivit datelor INSP, în România trăiesc aproape 455.000 de băieți cu vârsta între 11 și 14 ani și peste 543.000 de băieți între 15 și 19 ani, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Sănătate Publică, la solicitarea HotNews. În total, rezultă o cohortă de aproximativ 998.000 de băieți cărora li se adresează vaccinul.

Pentru a avea „efecte în timp” și a se întrerupe transmisia virusului, vaccinarea împotriva virusului HPV ar trebui să ajungă la peste 50% din populația eligibilă, declară dr. Carmen Ungurean pentru HotNews. În acest caz, la cel puțin 500.000 de băieți.

Cum stăm la vaccinarea fetelor?

  • 11-14 ani – 8.235 de fete s-au vaccinat cu prima doză și 3.001 cu ambele doze
  • 15-18 ani – 6.120 de adolescente s-au vaccinat cu prima doză, 4.761 cu două doze și 1.522 cu schema completă (3 doze).

Practic, a fost inițiată vaccinarea (prima doză) pentru un total de 14.355 de fete, arată datele transmise de Institutul Național de Sănătate Publică la solicitarea HotNews.

În anul 2020, primul an în care vaccinarea gratuită a fost introdusă în România pentru fetele de 11-14 ani, au fost imunizate în total 29.689 de fete. Datele actuale acoperă însă doar puțin peste jumătate de an.

În cazul fetelor, sunt eligibile 429.660 de tinere cu vârsta între 11-14 ani și 515.278 cu vârsta între 15 și 18 ani. În total, aproape 945.000.

În total, pentru întreruperea lanțului de transmisie, ar fi necesar ca vaccinul să ajungă, așadar, la peste 472.500 de fete.

În cazul adolescentelor, spre deosebire de băieți, celor vaccinate anul acesta li se adaugă și cele imunizate în anii precedenți – o medie între 25.000 și 30.000 pe an.

România, țara din UE cu cea mai mare mortalitate a cancerului de col uterin

În jur de 3.300 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala, România fiind țara din UE cu cea mai ridicată incidență a cancerului de col uterin și cu cea mai mare mortalitate cauzată de această boală.

Vaccinul împotriva HPV este considerat singura modalitate eficientă de prevenție a cancerului de col uterin şi a bolilor asociate – previne 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulație.

Organizația Mondială a Sănătații a adoptat o strategie globală prin care își propune să grăbească eliminarea cancerului de col uterin pentru perioada 2020–2030.

Strategia globală are ca obiective:

  • 90% dintre fete să fie vaccinate complet cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani.
  • 70% dintre femei să fie supuse unui test de înaltă performanță până la 35 de ani și din nou până la vârsta de 45 de ani.
  • 90% dintre femeile identificate cu boli de col uterin să primească tratament (90% dintre femeile cu leziuni precanceroase și 90% dintre femeile cu cancer invaziv).

În plus, deși Organizația Mondială a Sănătății recomandă campanii de vaccinare a fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani, iar beneficiul maxim este obținut atunci când vaccinul este administrat înainte de debutul vieții sexuale, sunt țări care au extins vaccinarea și la băieți.

Marea Britanie a fost prima țară din Europa care a introdus vaccinarea împotriva HPV atât la fete (2008), cât și la băieți (2013).

În anul 2008, la scurt timp după Marea Britanie, România a fost una dintre primele țări europene care introduceau vaccinarea gratuită împotriva HPV a fetelor cu vârsta între 9 și 11 ani. Campania de vaccinare de atunci a fost însă un eșec total. Din 110.000 de eleve cu vârsta între 9 şi 11 ani care reprezentau grupul-țintă ce urma a fi vaccinat, doar 2%, adică 2.600 de fete, s-au vaccinat. După acel eșec, vaccinarea gratuită împotriva HPV avea să mai revină în România abia 12 ani mai târziu, în anul 2020.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite recomandă vaccinarea împotriva HPV a tuturor fetelor și băieților începând cu vârsta de 11 ani.

Australia, care vaccinează atât fetele, cât și băieții, este prima țară din lume care a anunțat că urmează să elimine complet cazurile de cancer de col uterin în următorii 20 de ani.

INTERVIURILE HotNews.ro