Cazul Ridzi: Comisia de ancheta propune revocarea din functie a ministrului si inceperea urmaririi penale pentru delapidare si abuz in serviciu
Raportul final al comisiei parlamentare de ancheta in cazul ministrului Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, propune inceperea urmaririi penale, pentru comiterea infractiunilor de delapidare si abuz in serviciu, si solicita prim-ministrului Emil Boc revocarea din functie a acesteia, precum si sesizarea Curtii de Conturi si a Garzii Financiare in cazul celor doua firme cu care ministerul a incheiat contracte. Deputatii PD-L au refuzat sa voteze raportul si nu sunt de acord cu cererea de demisie a ministrului pana la pronuntarea DNA.
Declaratiile presedintelui comisiei de ancheta, Alina Gorghiu:
- S-a incheiat activitatea comisiei parlamentare de ancheta privind cheltuielile MTS pentru evenimentele organizate de „Ziua Tineretului”, sub semnatura doamnei Monica Iacob Ridzi.
- Exista un raport final al comisiei, in urma unor deliberari avute ieri si astazi. Exista si un raport separat, redactat de membrii PDL din comisie.
- Ministrul nu a spus adevarul in fata comisiei de ancheta, ministrul a traficat bani publici, incheind contracte de servicii cu doua societati comerciale necredibile si a efectuat un abuz in serviciu.
Concluziile comisiei:
– Comisia constata o serie de incalcari ale legislatiei care angreneza responasbilitatea ministrului Monica Iacob Ridzi
– Comisia propune sesizarea Curtii de Conturi asupra unui control in legatura cu incheierea contractelor
– Comisia propune premierului Emil Boc revocarea din functie a ministrului M. Iacob Ridzi
– Comisia solicita o ancheta ANAF si una a Garzii Financiare
– Comisia propune Camerei Deputatilor sesizarea Consiliului Concurentei.
– Comisia propune inceperea urmaririi penale pentru comiterea infractiunilor de delapidare si abuz in serviciu.
Raportul va fi inaintat comisiei juridice din Camera Deputatilor in vederea unui raport care sa recomande Plenului inceperea urmaririi penale.
Concluziile opiniei separate redactata de membrii PDL ai comisiei:
– Reprezentantii PDL ai nu sunt de acord cu concluziile raportului Comisiei si sustin ca ministrului i se poate imputa doar neglijenta in serviciu.
– Membrii PDL sustin ca probatoriul nu a fost suficient pentru a formula o concluzie.”Pe baza probatoriului administrat de Comisie se constata anumite deficiente de receptie reala prin imposibilitatea unei verificari ulterioare amanuntite a serviciilor si bunurilor receptionabile, dar subliniem ca aceste nu contin elemente de ilegalitate”.
– PDL considera ca nu se poate pronunta privind inceperea urmaririi penale.
Declaratii Emil Boc:
- Punctul meu de vedere este acelasi pe care l-am spus dintodeauna: fie in cazul Nemirschi, fie in cazul Ridzi, daca o autoritate a statului prevazuta de Constitutie solicita inceperea urmaririi penale, in acea zi, acea persoana va fi demisa.
- Demiterea unui ministru se face numai la solicitarea celor doua Camere sau a presedintelui.
- Eu procedez institutional, potrivit Constitutiei.
Declaratii Gelu Visan, deputat PDL:
– Regretam ca facem conferinta de presa separata.Continuarea lucrarilor anchetei ar fi fost in interesul opiniei publice si al adevarului. Din pacate, adevarul nu s-a aflat si facem un apel la presa pentru a ne sprijini.
– Membrii PDL din Comisie nu au avut niciun minut rolul de avocat al cuiva. V-am pus la dispozitie un care nu o exonereaza pe Monica iacob Ridzi de responsabilitate sau de consecinte. Daca exista o incepere a urmaririi penale, Monica Iacob Ridzi trebuie sa raspunda.
Ce urmeaza?
Raportul intocmit de comisia de ancheta care solicita inceperera urmaririi penale va fi discutat in Biroul Permanent al Camerei si trimis la comisia juridica pentru a fi analizat. Potrivit Regulamentului, comisia juridica trebuie sa elaboreze la randul sau un raport daca este sau nu de acord cu inceperea urmaririi penale. Dupa analiza parlamentarilor juristi (care vor elabora un raport la raportul comisiei de ancheta), plenul Camerei Deputatilor este cel care da avizul pentru inceperea urmaririi penale in cazul ministrului Monica Iacob Ridzi.
Cum este vacanta parlamentara, forul de conducere al Camerei este cel care hotaraste daca comisia juridica se va intalni sa lucreze pe raportul comisiei de ancheta. De asemenea, Biroul Permanent decide si daca se va convoca sesiune extraordinara pentru avizarea inceperii urmaririi penale. Cu alte cuvinte, inceperea urmaririi penale a ministrului Monica Iacob Ridzi depinde de presedintele Camerei Deputatilor, democrat-liberala Roberta Anastase.
In cazul in care comisia juridica nu se intruneste in vacanta parlamentara sa analizeze raportul comisiei de ancheta, iar Biroul Permanent nu va convoca sedinta extraordinara pentru a cere demiterea ministrului, transarea cazului de la MTS se amana pana in toamna.