CCR reia discutiile referitoare la sesizarea Guvernului privind modificarile la Statutul functionarilor publici
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) reia marti discutiile in cazul sesizarii Guvernului privind proiectul de lege care modifica Statutul functionarilor publici, informeaza Agerpres. In 14 septembrie, Curtea a amanat dezbaterile in acest caz.
In luna iulie, Executivul a sesizat CCR cu privire la proiectul de lege pentru modificarea Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, adoptat de Parlament in iunie.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, unul dintre amendamentele adoptate la acest proiect de lege vizeaza acordarea pentru personalul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), inclusiv pentru demnitari, a unui spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica de 50%, aplicat salariului de baza lunar, care face parte din acesta si care constituie baza de calcul pentru sporuri si alte drepturi care se acorda in raport cu salariul de baza, ceea ce ar constitui „un drept salarial nou”, cu un impact bugetar de circa 1,89 milioane de lei.
„Introducerea unei astfel de reglementari are si o componenta discriminatorie fata de personalul celorlalte institutii si autoritati publice si poate crea premisele unor solicitari similare din partea acestora, precum si actiuni in instanta din partea functionarilor publici, pentru acordarea acestui spor. In acest sens, potrivit calculelor Executivului, acordarea unui astfel de spor pentru intreg personalul incadrat in functii publice ar genera un impact bugetar suplimentar de 3,4 miliarde de lei, anual”, preciza sursa citata.
De asemenea, Guvernul a considerat nejustificata necesitatea acordarii unei astfel de majorari salariale pentru intreg personalul ANFP, in conditiile in care nu este definita activitatea specifica ce presupune acordarea unor drepturi salariale suplimentare.
In plus, in modificarile adoptate de Parlament nu se indica sursa de finantare iar, potrivit articolului 138, alineatul 5 din Constitutie, nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare, indica Executivul, care preciza ca exista riscul ca impactul suplimentar generat de aplicarea acestei masuri sa nu poata fi acoperit din bugetul aprobat pentru 2016.