Sari direct la conținut

Ce a vrut Vladimir Putin să spună în noul său discurs citit de pe foaie? Mesajul clar pentru Occident

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Profimedia

Comentariile făcute miercuri de președintele rus Vladimir Putin despre „operațiunea militară specială” din Ucraina au lăsat să se întrevadă câteva dintre intențiile sale pentru perioada următoare.

Într-o analiză publicată pe pagina sa de Twitter generalul în retragere Mick Ryan notează că liderul de la Kremlin a vorbit din nou despre armele nucleare ale Rusiei, părând să dea înapoi în privința amenințărilor mai agresive pe care le-a făcut în discursurile pe care le-a ținut cu ocazia decretării mobilizării parțiale și a proclamării anexării teritoriilor ucrainene ocupate de trupele sale.

În mod atipic pentru el, Putin a citit miercuri multe dintre afirmațiile pe care le-a făcut de pe foaie, în loc să folosească un prompter.

„Nu am înnebunit, suntem conștienți ce sunt armele nucleare. Avem aceste mijloace într-o formă mai avansată și mai modernă decât orice altă țară nucleară, e un fapt evident. Dar nu ne apucăm să alergăm în jurul lumii fluturând această armă ca un brici”, a spus Putin miercuri la o sesiune anuală televizată a Consiliului prezidenţial pentru dezvoltarea societăţii civile şi a drepturilor omului, cu referire la războiul din Ucraina.

Ryan, un absolvent al Facultății de Studii Internaționale Avansate din cadrul Universității John Hopkins și al Colegiului de Comandă și Stat Major al Pucașilor Marini americani, subliniază evoluția pozitivă în privința acestui subiect în discursul liderului de la Kremlin, dacă afirmațiile sale au fost sincere.

„Dar ce înseamnă cu adevărat asta? El își mărește colțul în care s-a pus singur prin invadarea Ucrainei. Prin excluderea folosirii de arme nucleare el reduce orice potențial al unei intervenții directe din partea NATO în război”, afirmă ofițerul australian.

Vladimir Putin o lasă mai moale cu cucerirea Ucrainei

Potrivit acestuia, Putin și-a dezescaladat ușor și retorica privind cucerirea Ucrainei pentru a elimina o amenințare existențială la adresa Rusiei, lucru care îi va permite să dea puțin înapoi în privința obiectivelor de război ale Moscovei, dacă va fi nevoie.

„Iar acestuia i s-au prezentat probabil simulări făcute de forțele sale armate care arată că folosirea câtorva arme nucleare tactice ar avea un impact minim pe câmpul de luptă dar impacturi uriașe și strategice pe termen lung pentru Rusia și vecinii săi”, mai afirmă Mick Ryan.

Generalul notează de asemenea că în cadrul aceleiași intervenții televizate de miercuri Putin a mai spus despre război că va fi „desigur, un proces îndelungat”.

„Aceste cuvinte, alese probabil cu mult înainte, sunt destinate mai multor audiențe”, subliniază Ryan.

Președintele Rusiei a încercat din nou să sperie liderii occidentali

Primul public țintă este populația Rusiei în ansamblul său, liderul de la Kremlin încercând probabil să îi pregătească mental pe ruși pentru eventuala extindere a războiului în viitor, inclusiv pentru noi faze ale mobilizării.

Putin a exclus explicit acest lucru în discursul său, însă la fel a făcut-o și la începutul războiului, când a promis că doar soldații profesioniști vor fi trimiși să lupte în „operațiunea militară specială” pe care a ordonat-o pe 24 februarie.

Un alt public țintă a discursului său este alcătuit din oficialii din forțele armate și agențiile de securitate a Rusiei pe care Putin vrea să le țină de partea sa, dându-le asigurări că nu se va retrage din Ucraina.

Nu în ultimul rând, Vladimir Putin s-a adresat și statelor occidentale care susțin Ucraina.

„El le întreabă din nou dacă inflația ridicată și costurile energetice pe termen lung merită în schimbul susținerii Ucrainei. În esență, el spune guvernelor statelor occidentale ‘baftă cu ținerea populațiilor voastre de partea voastră în următorii ani în ceea ce privește acest război, și baftă cu extinderea capacității de producere a munițiilor pentru a ține ritmul cu consumul Ucrainei’”, notează Mick Ryan.

El subliniază că aceste afirmații ale lui Putin scot din nou în evidență necesitatea ca Occidentul să dea dovadă de „răbdare strategică” în ceea ce privește susținerea Kievului în timpul lunilor de iarnă și apoi în 2023.

Urmărește ultimele evoluții din a 288-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro