Sari direct la conținut

Ce au facut lobbystii americani pentru campania lui Ponta in 2014 / Banii, 300.000 de dolari platiti catre Podesta Group, veneau de la una din firmele controlate de Ghita / Ghita sustine ca nu stie nimic despre contract / Contractul nu apare in cheltuielile de campanie

Relatia lui Victor Ponta cu americanii care l-au ajutat in 2012 sa-l aduca pe Tony Blair in Romania a continuat la alegerile prezidentiale din 2014, numai ca si acest contract ridica semne majore de intrebare. HotNews.ro a aflat ce anume au facut lobbystii americani de la Podesta Group pentru fostul premier cu cateva zile inainte de alegeri si a descoperit modul prin care fostul premier a ocolit legislatia electorala. Serviciul de lobby pentru campania prezidentiala din 2014 nu apare in rapoartele oficiale ale candidatului Ponta pentru ca nu partidul i-a angajat pe americani, ci o firma controlata de Ghita a platit firmei Podesta Group 300.000 de dolari.

Informatia pe scurt

  • O firma controlata de Sebastian Ghita, Federal Media Partner SRL, a platit 300.000 de dolari companiei americane de lobby Podesta Group pentru a-l promova pe candidatul Victor Ponta in timpul campaniei prezidentiale din 2014.
  • Cu doua zile inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale, lobbistii au transmis zeci de emailuri catre cele mai prestigioase institutii de media din lume cu scopul de a-i convinge pe jurnalistii straini ca Ponta este pro-american, rezulta dintr-o investigatie HotNews.ro.
  • Federal Media Partner SRL nu apare pe lista persoanelor juridice care au facut in anul 2014 donatii mari catre PSD, desi legea obliga partidele sa publice in Monitorul Oficial numele persoanelor fizice sau juridice ale caror donatii depasesc limita sumei de 10 salarii minime brute pe tara.

Firma ploiesteana Federal Media Partner SRL face parte din reteua de firme controlate de deputatul Sebastian Ghita, potrivit unui referat al procurorilor DNA din iunie 2015. Anchetatorii au impus sechestru pe conturile firmei Federal Media Partner, la pachet cu alte 54 de firme suspectate a fi controlate direct sau prin interpusi de Ghita si prin care s-ar fi derulat operatiuni de spalare de bani. (Vezi detalii aici)

Contractul in valoare de 300.000 de dolari semnat de Federal Media Partner SRL cu americanii de la Podesta Group a fost publicat in noiembrie 2014 de catre jurnalista Sorina Matei, dupa ce documentul a aparut pe site-ul Departamentului de Justitie al SUA. Contractul poate fi consultat integral aici (pe site-ul Departamentului de Justitie).

Dupa declansarea „afacerii Blair”, care a adus la suprafata numele Podesta, HotNews.ro a verificat si celalalt contract pentru campania din 2014. Astfel am descoperit o declaratie suplimentara a companiei americane, care ofera detalii referitoare la serviciile prestate pentru Ponta in campania din 2014.

In document apar numele persoanelor contactate de lobistii americani in cadrul contractului incheiat cu firma controlata de Sebastian Ghita. Pe lista se gasesc zeci de jurnalisti de la institutii de presa importante, printre care Reuters, Associated Press, Bloomberg, BBC, CNN, Al Jazeera, AFP, New York Times, Wall Street Journal si Politico.

HotNews.ro a obtinut mesajele transmise de lobbysti. Acestia se prezentau in mod explicit ca lucrand pentru campania lui Victor Ponta si incercau sa convinga presa internationala ca Victor Ponta este pro-american. In unele dintre aceste mail-uri trimise cu cateva zile inainte de alegerile din 2014, Will Bohlen se prezenta din partea Podesta Group ca angajat in campania lui Ponta si incerca sa-l prezinte pe fostul premier jurnalistilor straini drept un proocidental pur-sange. Pentru a sustine aceasta afirmatie, lobbyistii le scriau jurnalistilor straini ca Ponta sustine cu tarie sanctiunile aplicate Rusiei de Uniunea Europeana dupa anexarea Crimeei si ca s-a oferit sa gazduiasca in Romania scutul antiracheta al NATO. Americanii de la Podesta puneau aceste afirmatii in contextul conflictelor dintre est si vest.

Nota: Faceti click pe imagine pentru a vedea imaginea la rezolutia originala.

Dupa cum se poate observa din lista depusa de firma Podesta Group, cele mai multe emailuri sunt trimise ziaristilor straini in intervalul 14-15 noiembrie, cu doua zile inainte sa aiba loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

Declaratia suplimentara a Podesta Group mai contine un indiciu ca serviciile oferite firmei lui Ghita aveau legatura cu alegerile din Romania. Altfel spus, firma lui Ghita nu a contractat servicii pentru sine, ci pentru altcineva, dupa cum rezulta din continutul comunicarilor, iar beneficiarul lor era Victor Ponta.

Contract Federal Media Partner – Podesta Group

Contractul a intrat in vigoare la data de 25 august 2014 si a expirat la data de 24 octombrie 2014. La sectiunea termeni, contractul arata ca serviciile vor fi furnizate in perioada 25 august – 24 octombrie 2014, cu posibilitatea de prelungire inca o luna, pana pe 24 noiembrie. Potrivit declaratiei suplimentare a firmei citata mai sus, contractul a fost prelungit si s-a incheiat in data de 21 noiembrie 2014, ziua in care Curtea Constituionala a validat rezultatul alegerilor prezidentiale. (sursa)

  • Ce prevede legea finantarii campaniilor electorale, in vigoare in 2014

Problema e ca acest contract nu apare evidentiat in cheltuielile de campanie facute de Ponta in 2014. In raportul Autoritatii Electorale Permanente, suma de 300 de mii de dolari cheltuita nu apare evidentiata. La capitolul „Servicii” este indicata suma totala de 483.488 de lei drept cheltuieli facute de Ponta, adica putin peste 100 de mii de dolari. Pe lista PSD privind donatiile persoanelor juridice din anul 2014 publicata in Monitorul Oficial din 1 aprilie 2015, firma Federal Media Partner SRL nu apare. Puteti consulta aici aceasta lista.

Or, firma controlata de Ghita nu putea realiza un serviciu in campanie nici macar cu titlu gratuit pentru Victor Ponta deoarece legea obliga inclusiv raportarea acestora.

Lgea 334 din 2006 privind finantarea partidelor politice (varianta in vigoare in campania din 2014) prevede la articolul 5 alineatul 8 ca „Valoarea justa a bunurilor mobile si imobile donate partidului, precum si a serviciilor prestate acestuia cu titlu gratuit se include in valoarea donatiilor”. Iar articolul 9 alineatul 1 din aceeasi lege prevede ca „partidele politice au obligatia de a publica in Monitorul Oficial lista persoanelor fizice si juridice care au facut intr-un an fiscal donatii a caror valoare cumulata depaseste 10 salarii de baza minime brute pe tara”. Iar articolul 5, alineatul 11 prevede ca: „Este interzisa acceptarea sub orice forma, directa sau indirecta, de catre partidele politice, a donatiilor de bunuri materiale ori sume de bani sau prestarea de servicii gratuite facute cu scopul evident de a obtine un avantaj economic ori politic sau cu incalcarea dispozitiilor alin. 8”.

Potrivit legii, incalcarea acestor prevederi „constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei”. Altfel spus, faptul ca Ponta a beneficiat de un serviciu pe care nu l-a raportat nu constituie fapta penala potrivit legii in vigoare in 2014, ci contraventie.

Problema este cat de curata este provenienta celor 300 de mii de dolari platiti de Federal Media Partner, mai ales ca firma apare pe lista celor suspectate de implicare in operatiuni de spalare de bani. In acest caz, Ponta ar risca o noua acuzatie de complicitate la spalare de bani, la fel ca in dosarul aducerii lui Tony Blair in Romania.

HotNews.ro a transmis joi urmatoarele intrebari fostului premier, insa acesta a spus ca nu poate sa raspunda la nici una deoarece se afla sub control judiciar. Dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a ridicat interdictia de a vorbi cu presa, Victor Ponta nu a mai raspuns in nici un fel la intrebarile adresate de HotNews.

  • 1. Federal Media Partner a incheiat un contract cu Podesta Group pentru campania dvs din 2014 in valoare de 300.000 de euro. Podesta Group a livrat servicii pentru campania dvs incepand din august 2014. Nu am gasit raportata aceasta cheltuiala in contul campaniei dvs electorale, dupa cum rezulta atat din raportul AEP cat si din lista companiilor care au contribuit financiar in campania din 2014 cu sume mai mari. Nu am gasit nici informatii care sa indice ca firma Federal Media sa fi donat acest serviciu cu titlu gratuit, care oricum trebuia si el raportat conform legii finantarii campaniilor electorale in vigoare in 2014. Cum va explicati?
  • 2. Federal Media Partner din Ploiesti are legaturi directe cu grupul Asesoft fondat de Sebastian Ghita. Ce stiati despre provenienta acestor bani? Cum a ajuns o firma din Ploiesti sa va finanteze  campania la prezidentiale? Cine stiati ca plateste suma de 300 de mii de euro companiei de lobby Podesta Group si de ce ar fi facut-o?

Contactat de HotNews.ro, Sebastian Ghita a declarat: „Nu cunosc detalii despre legaturile dintre Podesta si Ponta si nu stiu amanunte despre campaniile de imagine din media realizate de Podesta. Inteleg faptul ca John Podesta este sef de campanie pentru Hillary Clinton”. Intrebat daca are legaturi cu Federal Media Partner, Ghita a negat. Intrebat daca stia ca Federal Media Partner a platit 300 de mii de dolari companiei de lobby Podesta Group, Ghita a raspuns din nou: „NU”.

  • Despre Federal Media Partner SRL  

Potrivit unui rechizitoriu DNA din 2015, Federal Media Partner SRL face parte din reteaua de firme controlate de deputatul Sebastian Ghita. Jurnalista Sorina Matei a scris in noiembrie 2014, la momentul publicarii contractului ca, potrivit informatiilor de la Oficiul National al Registrul Comertului, Federal Media Partner SRL a fost infiintata pe 3 Aprilie 2013 si are sediul in Ploiesti, strada Mihai Bravu, nr.85, etaj 2, judetul Prahova. Firma este in functiune pe perioada nelimitata si a incheiat, in data de 12 Martie 2013, un contract de comodat/ imprumut de folosinta pentru sediul social de la firma ASESOFT TECHNOLOGIES SRL.

Firma ASESOFT TECHNOLOGIES SRL este parte a grupului Asesoft International fondat de Sebastian Ghita. Potrivit ONRC, Federal Media Partner SRL are principal asociat pe Ionut Alexandru Iordachescu din Ploiesti care are o cota de participare la beneficii si pierderi de 90% din firma si Costache Caragea din Buzau, cu o cota de 10% de beneficii si pierderi de 90% din firma. Societatea Comerciala avea in 2014 trei angajati.

Jurnalista Sorina Matei scrie despre Ionut Iordachescu ca este administratorul si asociatul a doua alte firme: una urmarita penal pentru evaziune fiscala si spalare bani si a doua suspecta de spalare de bani. Cel de-al doilea asociat al firmei, Costache Caragea, este actionar al RTV NET INTERNATIONAL, firma care opereaza activitati de difuzare a programelor de televiziune, mai arata jurnalista.

Jurnalistii de la ZiarulIncomod.ro au scris in luna iunie ca in mandatul primarului din Ploiesti Iulian Badescu (PSD) trei firme controlate de Sebastian Ghita au castigat circa 200 de mii de lei pentru publicitatea proiectelor realizate din fonduri europene in Ploiesti. Una dintre aceste firme este chiar Media Partner SRL care a castigat din contracte aproximativ 90.000 de lei.

Potrivit Agerpres, fostul primar al Ploiestului, Iulian Badescu a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar in care este acuzat de savarsirea unor fapte de coruptie, printre care si modul in care a fost finantata echipa de fotbal Petrolul Ploiesti.

  • Despre John Podesta

Compania Podesta Group a fost infiintata in 1998 de fratii John Podesta si Tony Podesta, potrivit NY Times. John Podesta, in prezent seful de campanie al lui Hillary Clinton, a fondat in 2003 si a condus pana in 2011 organizatia Center for American Progres. John Podesta este in continuare membru in consiliul de administratie al Center for American Progres, una dintre cele doua organizatii care s-au ocupat organizarea vizitei lui Tony Blair in Romania.

  • Context

Ultima acuzatie adusa de procurorii DNA cuplului Ghita-Ponta este ca in 2012, pentru a castiga capital electoral, Ponta i-ar fi cerut lui Ghita sa plateasca 220.000 de euro pentru organizarea unei vizite in Romania a fostului prim-ministru britanic Tony Blair, in schimbul confirmarii lui Ghita pe lista de candidati a PSD.

Potrivit procurorilor, plata ar fi fost facuta prin intermediul unei firme controlata de Sebastian Ghita, iar evenimentul organizat prin intermediul unei organizatii nonprofit.

In vara anului 2012, in timpul demersurilor pentru suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, John Podesta, actualul consilier al presedintelui SUA, Barack Obama, pe atunci presedinte al Centrului American pentru Progres a publicat o analiza referitoare la Romania, in care scria urmatoarele: „Pretentiile exprimate in Washington Post sau The Economist, conform carora primul ministru Victor Ponta a subminat democratia din Romania prin suspendarea presedintelui Traian Basescu, nu sunt doar gresite, ci induc in eroare cu buna stiinta. La o analiza mai atenta a actiunilor mai mult sau mai putin recente ale presedintelui suspendat, precum si a recentelor decizii ale Curtii Constitutionale in aceasta privinta, se constata ca primul ministru apara, de fapt, democratia! Analiza lui John Podesta, sub titlul „Analiza americana: Ponta apara, de fapt, democratia!” a fost prezentat si de RTV. Materialul se afla si acum pe siteul RTV.net, insa a fost sters de pe site-ul Centrului American pentru Progres.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro