Ce date va contine Cardul National de Sanatate si ce avantaje ofera beneficiarului
Circa 18 milioane de romani vor beneficia, de la 1 ianuarie 2011, de carduri nationale de sanatate, a informat miercuri ministrul sanatatii, Cseke Attila. Ei vor primi cardurile prin intermediul Postei Romane, iar primii beneficiari vor fi salariatii „si cei care contribuie cu o suma la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate”, apoi alte categorii, a adaugat ministrul.
Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.
Avantajele detinatorului de card national de sanatate:
Practic, cardul contine evidenta electronica a istoricului medical al fiecaruia dintre cei 18 milioane de asigurati, a declarat pentru MedLive.ro Oana Grigore, director al Serviciului de Comunicare din Ministerul Sanatatii. In primul rand, un medic va avea o imagine de ansamblu mult mai clara avand acces la istoricul amanuntit al pacientului. In Unitatile de Primire a Urgentelor, personalul medical va obtine rapid toate informatiile din dosarul medical al asiguratului, deosebit de important mai ales in cazul pacientilor confuzi sau in stare de inconstienta.
Datele electronice pe care ar trebui sa le contina cardul de sanatate:
- Antecedente, istoric medical;
- Boli cronice;
- Alergii;
- Analize;
- Imagistica.
Potrivit Legii 95/2006, Art. 334, cardul national poate fi utilizat numai pe teritoriul Romaniei. Referitor la posibilitatea furnizorilor privati de servicii medicale, Art. 335 stipuleaza ca „Furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate au obligatia de a acorda asistenta medicala titularilor de card national in conditiile prevazute de contractul-cadru si de normele metodologice de aplicare a acestuia„.
Ce asteptari au autoritatile de la acest card:
- identificarea si verificarea eligibilitatii pacientului din punct de vedere al statusului de asigurat;
- identificarea furnizorului de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale;
- accesul si utilizarea datelor medicale;
- reducerea birocratiei si cresterea calitatii actului medical.
Valoarea cipului informatic inclus in cardul de sanatate este de 2 euro/bucata. Ministrul Cseke Attila a precizat ca nu poate da o cifra exacta a costurilor pe care le presupune acest proces de informatizare a sistemului sanitar.
Emma Olaru, MedLive.ro