Sari direct la conținut

Ce înseamnă pentru „China comunistă”, un concurent „de același rang” al SUA, intenția lui Trump de a bate palma cu Putin pentru încheierea războiului din Ucraina

HotNews.ro
Ce înseamnă pentru „China comunistă”, un concurent „de același rang” al SUA, intenția lui Trump de a bate palma cu Putin pentru încheierea războiului din Ucraina
Președintele chinez Xi Jinping (stânga) și președintele rus Vladimir Putin participă la la summitul BRICS din Kazan, Rusia, 24 octombrie 2024. FOTO: Maxim Shipenkov / AP / Profimedia

Încep să se clarifice planurile președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina, administrația republicanului părând să accepte unele dintre cererile-cheie ale Kremlinului, conform cărora Ucraina nu ar trebui să adere la NATO sau să revină la frontierele sale suverane de dinainte de 2014. În mijlocul furtunii generate de ceea ce pare a fi aruncarea în aer de către Trump a poziției anterioare a SUA privind pacea în Ucraina, o altă prioritate a administrației sale ajunge, de asemenea, în centrul atenției: schimbarea atenției dinspre Europa spre China, scrie, într-o analiză, CNN.

Vorbind miercuri în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a declarat că „realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în principal pe securitatea Europei”.

Un obiectiv trebuie să fie securitatea frontierelor SUA, le-a spus el omologilor săi reuniți pentru a discuta despre securitatea Ucrainei, în timp ce un alt obiectiv principal îl reprezintă relația cu Beijingul.

„Ne confruntăm, de asemenea, cu un concurent de același rang – China comunistă, care are capacitatea și intenția de a ne amenința patria și interesele naționale fundamentale în zona Indo-Pacific”, a spus Hegseth.

„SUA acordă prioritate descurajării unui război cu China în Pacific, (…) făcând compromisuri în materie de resurse pentru a se asigura că descurajarea nu eșuează”, a adăugat șeful Pentagonului.

Beijingul acordă, fără îndoială, o atenție deosebită declarației lui Hegseth, care vine în contextul în care, la începutul acestei luni, SUA și-au intensificat competiția economică cu China, impunând taxe generale de 10% pentru toate importurile din China, cu posibilitatea ca și alte tarife să urmeze.

China a salutat ceea ce a fost un început neașteptat de cald al celui de-al doilea mandat de președinte al lui Trump, liderul american exprimând în mod repetat opinii pozitive cu privire la președintele chinez Xi Jinping și la potențialul de cooperare dintre cei doi.

De asemenea, oficialii de la Beijing au sperat probabil că reorientarea politicii externe a SUA de către Trump va slăbi alianțele SUA din Asia. China s-a arătat deranjată de strângerea relațiilor dintre SUA și parteneri precum Japonia, Coreea de Sud și Filipine, sub conducerea fostului președinte Joe Biden.

Acum, este clar că oficialii chinezi vor urmări îndeaproape modul în care SUA își pot ajusta poziția și atenția într-o regiune în care Beijingul speră să își extindă influența și să își afirme pretențiile asupra Mării Chinei de Sud și asupra insulei Taiwan, care se autoguvernează în mod democratic.

De asemenea, este probabil ca Beijingul să aibă o altă îngrijorare urgentă: dacă deschidea lui Trump față de președintele rus Vladimir Putin va îndepărta Moscova – un aliat esențial pentru Xi în rivalitatea sa cu Occidentul – de China și o va îndrepta spre Washington.

Ministerul chinez de Externe a declarat joi că „salută consolidarea comunicării și a dialogului” între SUA și Rusia.

„China sprijină toate eforturile care conduc la o rezolvare pașnică a crizei și va continua să mențină comunicarea cu toate părțile relevante, jucând un rol constructiv în promovarea rezolvării politice a crizei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Guo Jiakun, în cadrul unei conferințe de presă.

Xi și Putin au anunțat, într-o manieră care nu poate fi uitată, încheierea unui parteneriat „fără limite” între Moscova și Beijing cu doar câteva zile înainte ca tancurile rusești să treacă granița cu Ucraina.

Cei doi au continuat să strângă legăturile în timpul războiului, China apărând ca un element economic cheie pentru Rusia, inclusiv prin furnizarea de bunuri cu dublă utilizare despre care liderii NATO au afirmat că alimentează complexul industrial de apărare al Rusiei. Beijingul și-a apărat aceste exporturi, afirmând că ele reprezintă „un comerț normal”.

„Oare ce gândesc acum chinezii despre Taiwan?”

Relația Putin-Xi s-a bazat mult timp pe disprețul comun al celor doi lideri față de NATO și față de alianțele Washingtonului în general. Putin și Xi au lucrat în tandem pentru a construi grupări internaționale non-occidentale, intensificând în același timp exercițiile militare comune și sprijinindu-se reciproc în forumuri precum Organizația Națiunilor Unite.

Acest lucru înseamnă că o îmbunătățire a relațiilor lui Putin cu Washingtonul ar putea avea un impact de mare amploare asupra capacității Chinei de a respinge presiunile din partea SUA și de a promova viziunea lui Xi pentru o alternativă la ordinea mondială condusă de America.

Și, mai imediat, ridică, de asemenea, întrebări cu privire la modul în care va participa Xi, sau dacă o va face, la negocierea încheierii conflictului din Ucraina alături de Trump – sau dacă nu cumva el va fi marginalizat în cadrul acestui proces în care oficialii chinezi au semnalat de mult timp că Beijingul poate juca un rol-cheie.

Între timp, observatorii afirmă că Beijingul ar putea, de asemenea, să acorde o atenție deosebită modului în care SUA și comunitatea internațională gestionează potențiala soluționare a conflictului din Ucraina, având în vedere propriile planuri ale Chinei cu privire la Taiwan.

Partidul Comunist Chinez revendică insula ca fiind a Chinei, deși nu a condus-o niciodată, iar Xi a promis să preia controlul asupra acesteia, chiar prin forță dacă va fi necesar.

Statele Unite sunt principalul furnizor de arme al insulei autoguvernate și sunt obligate, printr-o lege, să furnizeze Taiwanului mijloacele de a se apăra.

Miercuri, într-o intervenție la CNN, fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump, John Bolton, a declarat că Beijingul consideră acum că SUA „nu sunt dispuse să acționeze împotriva unei agresiuni neprovocate în centrul Europei”.

„Dar oare ce gândesc acum (chinezii) în privința Taiwanului?”, a spus Bolton.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro