Ce plată parțială va primi România prin PNRR / Are șase luni pentru a îndeplini jaloanele care au dus la suspendarea parțială a fondurilor. Unul dintre ele, cel privind pensiile speciale

România va primi 1,3 miliarde de euro din cererea de plată cu numărul 3, parțial suspendată de Comisia Europeană din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Anunțul a fost făcut joi de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), citat de StartupCafe.ro.
Cererea de plată cu numărul 3 trebuia să aibă o valoare netă de 2,02 miliarde de euro, însă în urma suspendării parțiale a acesteia România va primi doar 1,3 miliarde.
Pentru a primi și restul de bani, țara noastră are la dispoziție o lună pentru a trimite un răspuns oficial către Comisia Europeană și un termen de șase luni pentru a implementa modificările cerute de instituția europeană, pentru a îndeplini condițiile de plată pentru cererea numărul 3.
„Este important de subliniat că această etapă procedurală nu presupune pierderea fondurilor aferente cererii de plată nr. 3. Sumele rămân în continuare alocate României, iar colaborarea cu Comisia Europeană are ca obiectiv finalizarea completă a procesului de autorizare a plății”, a transmis MIPE, conform StartupCafe.ro.
Comisia Europeană a anunțat oficial marți că a aprobat plata parțială a tranșei PNRR pentru România în urma cererii de plată 3, declanșând, totodată, procedura de suspendare parțială a tranșei, aferent jaloanelor neîndeplinite de România.
Ce reforme nu au fost îndeplinite de România
Comisia Europeană a decis să suspende parțial plata cererii cu numărul 3 pentru o serie de reforme neîndeplinite de România, notează StartupCafe.ro:
- Ratarea reformei pensiilor speciale (jalonul 215) – Valoarea sumei suspendate până la îndeplinirea în mod satisfăcător a jalonului este de 230 milioane euro.
- Îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor energetice de stat (valoare sumă suspendată – aproximativ 300 milioane euro),
- Operaționalizarea politicilor de guvernanță corporativă pentru întreprinderile de stat și desemnarea unei conduceri la Agenția Națională de Monitorizare și Evaluare a Întreprinderilor Publice – AMEPIP (valoare sumă suspendată – aproximativ 400 milioane euro).