Sari direct la conținut

Ce pot face companiile atunci când devin victime ale unor infracțiuni?

Schoenherr si Asociatii
Iustin Armasu, Horia Codreanu, Magdalena Roibu, Foto: Schoenherr si Asociatii
Iustin Armasu, Horia Codreanu, Magdalena Roibu, Foto: Schoenherr si Asociatii

​Există numeroase situații în care companiile pot deveni victime ale unor infracțiuni comise de terți, de anumiți parteneri de afaceri, sau chiar de către unii angajați din cadrul companiei. Înșelăciunea, evaziunea fiscală, infracțiunile informatice, delapidarea, gestiunea frauduloasă sunt printre cele mai frecvent întâlnite fapte de natură penală ce pot fi comise împotriva unei companii.

Incidența cazurilor în care o companie devine victima unei infracțiuni este mai mare decât s-ar putea crede. În practică, vedem frecvent astfel de situații și, din păcate, prea puține companii sunt pregătite să le facă față în mod eficient.‟ – a declarat Magdalena Roibu (managing attorney at law), avocat specializat în drept penal în cadrul Schoenherr și Asociații SCA, la un eveniment organizat recent de firma de avocatură. „Calitatea de profesionist a unei companii nu reprezintă o garanție absolută împotriva riscurilor de fraudare a companiei, în cele mai diverse moduri. Aceste fraude se grefează, în multe situații, pe relația de afaceri cu partenerii contractuali, dar există și cazuri când persoane complet terțe față de companie (de exemplu, infractorii informatici) propagă atacuri cibernetice asupra datelor sau sistemelor informatice, consecințele fiind extrem de nocive pentru companii.

Din cazurile în care o companie devine victimă a unei fapte de natură penală, o pondere deloc de neglijat o au situațiile în care făptuitorul este chiar un angajat al companiei. Mai mult, „în anumite cazuri, fapta unui angajat poate crea prejudicii considerabile companiei. Un control eficient și constant al activității angajatului ar fi în măsură cel puțin să descurajeze comiterea unor fapte de natură penală ce ar putea păgubi compania.‟ – a declarat la eveniment Horia Codreanu (attorney at law), avocat în cadrul echipei de drept penal a Schoenherr și Asociații SCA.

Avocații recomandă implementarea unui set de măsuri personalizate de protecție la nivelul fiecărei companii, orientate atât spre prevenție și reducerea riscului ca respectiva companie să devină victima unei fapte de natură penală comise împotriva sa, cât și spre asigurarea unei reacții prompte și corecte, în cazul în care acest lucru se întâmplă. Pe lângă definirea de politici și proceduri interne adecvate, implementarea de canale dedicate pentru avertizorii de conformitate, în baza legislației privind whistleblowing, precum și instruirea periodică a angajaților companiei sunt elemente cheie de protecție în acest sens.

Simpla definire a acestor măsuri nu este suficientă. Este nevoie de revizuirea lor periodică și de urmărirea activă a implementării. În practică, din ce în ce mai multe companii derulează investigații interne menite să identifice eventuale zone sensibile ce le-ar putea expune riscului de a deveni victime ale unor infracțiuni comise de către membrii echipelor lor.‟ – a declarat, cu ocazia evenimentului, Iustin Armașu, local partner în cadrul Schoenherr și Asociații SCA.

ARHIVĂ COMENTARII