Sari direct la conținut

Ce probleme poți întâmpina ca adult dacă ai crescut cu părinți dependenți de alcool

HotNews.ro
Comportamentul de consum apare și la copii, atunci când părinții îl au, Foto: Shutterstock
Comportamentul de consum apare și la copii, atunci când părinții îl au, Foto: Shutterstock

Părinții care au probleme legate de consumul de alcool nu reușesc să le ofere copiilor lor un mediu sigur și iubitor, iar efectele nu se văd doar pe moment, în copilărie. Consecințe emoționale și comportamentale ale traiului alături de părinți dependenți de alcool se fac simțite pe termen lung, chiar dacă, să zicem, copilul devenit adult a părăsit familia de origine.

Copiii adulți ai alcoolicilor e o sintagmă care are în spate un concept în sine. Nu e o boală, nu e o tulburare de personalitate, nu e un diagnostic psihiatric. Cu toate acestea, atrage atenția asupra unor trăsături de personalitate care se întâlnesc la mulți dintre adulții de azi care, în copilărie, au trăit cu persoane cu dependență de alcool.

Vorbim în general despre cei care au avut părinți dependenți de alcool, dar lucrurile sunt valabile și pentru copiii care au fost îngrijiți de bunici sau de alte rude cu această adicție. Practic, e vorba despre cei care au fost expuși în copilărie, în mod repetat, la comportament de consum problematic.

Copiii adulți ai părinților alcoolici pot prezenta, spun studiile, o varietate de probleme emoționale și comportamentale. De exemplu, prezintă un risc de trei-patru ori mai mare de a deveni ei înșiși alcoolici decât copiii care nu au părinți alcoolici, iar fiicele de alcoolici au o probabilitate mult mai mare să se căsătorească la rândul lor cu persoane care au această adicție, perpetuând comportamentul de consum la copiii lor și, deci, la generațiile viitoare.

Alte studii menționează trăsături care pot fi, uneori, contradictorii: pot căuta senzații tari, pot fi agresivi, impulsivi și manipulatori, dar pot fi și timizi, perfecționiști, anxioși și cu o personalitate dependentă.

Cu ce probleme te poți confrunta dacă ai sau ai avut părinți dependenți de alcool

Dacă ai crescut într-o casă în care consumul de alcool era la ordinea zilei, probabil că ai învățat foarte bine ce înseamnă instabilitatea. Ce înseamnă să nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Dacă unul dintre părinți a reprezentat un punct de echilibru, efectele pot fi mai blânde, dar dacă ambii părinți sau adulți reprezentativi (bunici, unchi, mătuși, adică cei care te-au crescut) au fost dependenți de alcool pe durata copilăriei tale, efectele se pot vedea și foarte târziu în viața de adult. Inclusiv dacă între timp ai schimbat mediul sau dacă persoana respectivă a încetat să mai bea.

De multe ori, nevoile emoționale ale copiilor cu părinți alcoolici nu sunt satisfăcute – nevoia de apartenență, de siguranță, de afecțiune –, iar uneori nici nevoile de bază ca hrana sau somnul, care pot fi serios afectate în familiile cu un consum nociv de alcool.

CITEȘTE CONTINUAREA PE SMARTLIVING.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro