Sari direct la conținut

Ce se află în spatele cererii lui Putin de plată în ruble a gazului rusesc

HotNews.ro
Gazprom, companie de stat la ordinele lui Putin, Foto: Gazprom
Gazprom, companie de stat la ordinele lui Putin, Foto: Gazprom

Ordinul lui Putin privind plata gazului rusesc în ruble este o răzbunare la sancțiunile occidentale fără precedent impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei, despre care Moscova spune că sunt asemănătoare cu un război economic, scrie Al Jazeera.

Baletul amenințărilor lui Putin

Toate „țările neprietenoase” – între care și România– care cumpără gaz din Rusia trebuie să plătească în ruble, începând de vineri, în caz contrar contractele urmând să fie oprite, conform unui decret semnat joi de către președintele rus Vladimir Putin.

Mai mult, Kommersant, cel mai mare ziar financiar din Rusia, nota joi dimineață că Gazprom analizează variante de oprire a exporturilor de gaze naturale către Europa.

Rusia a revenit vineri și a anunțat că nu va sista livrările de gaze naturale către Europa începând de vineri, dar că decizia de a accepta plățile doar în ruble rămâne cea mai de încredere opțiune pentru Moscova, a anunțat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Reuters.

Până acum, în acest an, Europa a cheltuit între 200 și 800 de milioane de euro pe zi pe gazul rusesc. Aceste vânzări slăbesc deja foarte mult efectul sancțiunilor, indiferent de modul în care sunt efectuate plățile.

Există însă și un obiectiv politic mai puțin băgat în seamă, acela de a lăsa țările occidentale cu perspectiva de a fi forțate să-și ocolească propriile sancțiuni, fiind nevoite să aibă de-a face cu banca centrală a Moscovei aflată pe lista neagră sau să li se reducă livrările.

Vladimir Putin ameninta ca taie gazul Europei Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

De ce este acest lucru important

Europa depinde foarte mult de Rusia pentru nevoile sale energetice. Dacă Moscova decide să închidă robinetele, ar putea declanșa lipsuri de aprovizionare, închiderea fabricilor și costuri paralizante la energie.

Mizele sunt deosebit de mari pentru Germania, cea mai mare economie și putere industrială din Europa. Înainte de începerea războiului, 55% din importurile sale de gaz proveneau din Rusia, cifra scăzând la 40% în primul trimestru al anului 2022.

Guvernul german, care și-a accelerat planurile de a renunța la gazul rusesc și de a-și diversifica aprovizionarea, a activat deja prima fază a unui plan de urgență în trei pași, care ar putea însemna raționalizarea energiei dacă rezervele de gaze devin prea scăzute.

Prețurile gazelor olandeze, reperul european, au atins deja niveluri record în acest an din cauza preocupărilor legate de aprovizionare, stimulând inflația în regiune și crescând riscul de recesiune.

La ce țări se așteaptă Rusia să facă schimbarea?

Lista țărilor „neprietenoase” este alcătuită din cele care au aplicat sancțiuni.

Printre acestea se numără Statele Unite, statele membre ale Uniunii Europene, Canada, Japonia, Norvegia, Singapore, Coreea de Sud, Elveția, Ucraina și Regatul Unit. Unele state, inclusiv SUA și Norvegia, nu sunt cumpărători de gaz rusesc.

Ce vor face cumpărătorii străini?

Până acum, pare puțin probabil ca cumpărătorii străini să facă trecerea la ruble dorită de Putin.

Țările occidentale au spus că plata în ruble ar încălca contractele și poate dura luni de zile pentru a fi renegociate.

„Nu există prea multe șanse ca Europa să plătească direct în ruble”, a spus Christian Lawrence, strateg principal de piață la Rabobank.

„Putin a fost destul de clar că are nevoie de ruble pentru acel gaz. Deci, dacă se întâmplă, cred că trece printr-o terță parte. Dar va trebui să așteptăm și să vedem cum iese.”, spune el.

Expertul bulgar în energie Vasko Nacev a explicat pentru 24Chasa de ce crede că Europa nu va ajunge să plătească în ruble gazul importat din Rusia, deoarece o astfel de plată nu este profitabilă nici pentru ruși.

”La data de 14 aprilie, Rusia urmează să depună o contribuție la datoria externă, iar cum nu au valută, nu au cum să o acopere. O astfel de mișcare nu se poate face unilateral, existând o monedă de referință în contracte, conform căreia are loc recalcularea. În practică, plata în ruble este lipsită de sens, deoarece rubla va fi din nou legată de dolar sau euro – trebuie să existe o monedă – un punct de referință”, argumentează Nacev.

Cum ar putea funcționa plata în ruble / Ordinul lui Putin face din Gazprombank intermediarul în comerțul cu gaze

Un cumpărător străin este acum obligat să transfere valută într-un cont special, așa-numitul „K”, la creditor. Gazprombank ar cumpăra apoi ruble în numele cumpărătorului de gaz pentru a transfera ruble într-un alt cont special „K”, se spunea în ordin.

Marea Britanie a inclus Gazprombank pe lista sa de entități interzise la începutul acestei luni. Nu a fost inclusă însă în ordinul Uniunii Europene de excludere a unor bănci rusești din sistemul de mesagerie SWIFT.

„Potențial, Kremlinul acționează de teama că și Gazprombank va fi sancționată în curând, pe fondul unei cereri mai ample a Uniunii Europene de a tăia complet relațiile energetice cu Rusia”, au spus analiștii de la Fitch Solutions.

„Contractele pe termen lung pentru achizițiile de gaze naturale din Rusia sunt exprimate în EUR și, prin urmare, fără o renegociere a contractului, nu există nicio bază legală pentru ca Rusia să impună această cerere.”, spun analiștii.

Ce se întâmplă mai departe

Nu este clar. Potrivit Fitch Solutions, Rusia ar putea să oprească fizic fluxurile de gaz către UE pentru a forța lucrurile, iar asta ar marca „o escaladare majoră care nu a mai fost întâlnită nici măcar la apogeul Războiului Rece”.

Între timp, Comisia Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Kremlinului, amploarea noilor măsuri depinzând de poziția Moscovei cu privire la plățile pentru gaze în ruble.

–––––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro