Sari direct la conținut

Ce se întâmplă cu creierul copilului dacă bea alcool și cum să vorbești cu el despre abuzul de alcool. Ghid pe vârste

HotNews.ro
Abuz de alcool, Foto: Shutterstock
Abuz de alcool, Foto: Shutterstock

Cu cât încep mai devreme consumul de alcool, cu atât mai mare este riscul de a deveni dependent, arată studiile. Consumul de alcool este legal de la 18 ani, însă efectele toxice ale acestuia sunt deosebit de grave pentru creierul tinerilor aflat încă în dezvoltare.

Creierul adolescenților și abuzul de alcool

Deși își încetează creșterea înainte de intrarea în adolescență, creierul finalizează dezvoltarea și maturizarea până spre sfârșitul vârstei de 20 de ani. În anii adolescenței, partea creierului din spatele frunții, numită cortexul prefrontal, este una dintre ultimele părți care se maturizează. Această zonă este responsabilă pentru abilități precum planificarea, prioritizarea și luarea deciziilor bune. Iată câteva lucruri de știut despre creierul adolescenților și consumul de alcool:

1. Creierul în dezvoltare al adolescenților nu dă aceleași semnale de intoxicare precum cel al adulților. Accentul pus pe relațiile de colegialitate, împreună cu dezvoltarea continuă a cortexului prefrontal, determină adolescenții să-și asume mai multe riscuri, deoarece beneficiile sociale depășesc posibilele consecințe ale unei decizii. Altfel spus, creierul în curs de dezvoltare îi predispune pe tineri la comportamente riscante și la luarea de decizii proaste. În comparație cu adulții, care manifestă somnolență și pierderea controlului motor după ce au consumat alcool – efecte care servesc drept indicii interne care le spun că au băut prea mult, tinerii nu manifestă aceste comportamente, astfel încât ajung să bea excesiv și să atingă niveluri mai ridicate de alcool în sânge.

2. Memoria și învățarea sunt grav afectate. Cercetările arată că adolescenții au nevoie de aproximativ 50 de minute pentru a se recupera după o doză de alcool care le provoacă somnul, în timp ce adulții au nevoie de trei ori mai mult timp pentru a se recupera. În schimb, atunci când se administrează alcool înainte de un test de memorie, adolescenții sunt afectați semnificativ, în timp ce adulții rămân intacți. „Dacă drogurile recreaționale ar fi instrumente, alcoolul ar fi un baros.

Puține funcții sau comportamente cognitive scapă de impactul alcoolului”, arată un studiu. Alcoolul produce deficiențe de memorie detectabile care încep după doar una sau două băuturi. Pe măsură ce doza crește, crește și magnitudinea deficiențelor de memorie. În anumite circumstanțe, alcoolul poate perturba sau bloca complet capacitatea de a forma amintiri pentru evenimentele care se petrec în timp ce o persoană este în stare de ebrietate, un tip de afectare cunoscut sub numele de blackout, se mai arată în studiu.

3. Alcoolul duce la depresie. Și invers, depresia i-ar putea împinge pe tineri spre alcool. Alcoolul, dar și alte substanțe toxice, pot duce la o formă de depresie cunoscută sub numele de depresie indusă de medicamente sau substanțe, explică experții. Acesta este un tip de depresie în care simptomele apar în timpul sau imediat după expunerea la o substanță sau medicament ori în timp ce se confruntă cu simptome de sevraj de la o substanță sau medicament. Așadar, alcoolul poate provoca depresie sau invers?

Cercetările au arătat că pare să existe o relație bidirecțională între tulburarea de consum de alcool (alcoolism) și tulburările depresive. Ambele tulburări pot coexista, fiecare tulburare crește riscul pentru cealaltă tulburare și fiecare tulburare o poate agrava pe cealaltă. Indiferent de ordinea în care apar, alcoolismul sau tulburarea depresivă, ambele probleme sunt printre cele mai răspândite tulburări psihiatrice și co-apar adesea.

Cum vorbești cu copilul tău despre alcool. Ghid pe vârste

Majoritatea copiilor și adolescenților încearcă alcoolul în timpul liceului sau a facultății, însă înainte de a împlini vârsta legală pentru consum. Părinții au un mare efect asupra alegerilor lor în ceea ce privește decizia de a consuma alcool. Deci, discutați devreme despre consumul de alcool cu copiii și povestiți-le despre efectele nocive ale acestuia de când sunt mici. Iată cum să abordați problema alcoolului de la cei mici, până la cei mari:

4-7 ani

Vorbiți-le despre alcool în situații care apar în mod natural. De exemplu, dacă vă uitați la televizor și vedeți o reclamă la alcool, puteți întreba copilul dacă știe cum consumul de alcool afectează organismul. Oferiți-le informații simple: alcoolul încetinește corpul și mintea. Și este înșelător, ca atunci când nu știi cât de adâncă este apa sau când vrei să traversezi și o mașină se apropie. În plus, le poți spune că respirația devine urât mirositoare după ce bei alcool.

Dacă vă întreabă de ce adulții beau, dar pentru copiii alcoolul este interzis, explicați-le că alcoolul poate dăuna unui organism în creștere și că dacă încep de mici nu fac decât să devină dependenți pe viață.

8-11 ani

La această vârstă, copiii au auzit deja despre faptul că alcoolul e periculos pentru mințile în creștere. Puteți să le vorbiți despre efectele nocive ale acestuia pe termen scurt, dar și pe termen lung.

Efecte pe termen scurt:

  • vedere, auz și coordonare distorsionate
  • percepții și emoții modificate
  • judecata afectată, care poate duce la accidente, înec și alte comportamente riscante
  • respirație urât mirositoare
  • mahmureala

Efectele pe termen lung:

  • afectarea ficatului
  • pierderea poftei de mâncare
  • probleme de stomac
  • leziuni cardiace și cerebrale
  • pierderi de memorie

Atenție, la această vârstă copiii manifestă prima vârstă socială și comportamentele aferente. Adică este pentru prima oară în viața lor când părerea prietenilor contează. Ca să fie acceptați de copiii de vârsta lor, sunt predispuși să facă ceea ce li se cere de către prieteni. Învățați-vă copilul importanța de a gândi și de a acționa după mintea lui.

12-17 ani

Anii adolescenței reprezintă un moment pentru a fi un bun ascultător și pentru a menține liniile de comunicare deschise. Continuați să dați un exemplu bun. Chiar dacă copiii tăi nu par să audă ceea ce spui, studiile arată că părinții influențează cu adevărat comportamentele adolescenților. Vorbiți despre motivele întemeiate pentru a nu bea, cum ar fi:

  • Consumul de alcool la o vârstă fragedă poate duce la probleme cu alcoolul mai târziu.
  • Adolescenții care beau sunt mai susceptibili de a fi activi sexual mai devreme și de a face sex neprotejat.
  • Adolescenții care beau sunt mai susceptibili de a avea probleme la școală.
  • Consumul de alcool poate afecta performanța atletică.
  • Consumul de alcool înainte de vârsta de 18 de ani este ilegal.
  • Consumul de alcool poate duce la modificări pe termen lung ale creierului.

Prelegeriledespre alcool și folosirea tacticilor cu rol de sperietoare îi pot face pe adolescenți să se închidă în ei. Cel mai corect comportament ar fi acela în care îi spui clar adolescentului tău că nu vrei să bea. Adolescenții vor să fie plăcuți și acceptați de prieteni. Îl ajuți dacă îl pregătești pentru tot felul de situații: ce poate spune la o petrecere când cineva îi oferă o băutură? Ce se întâmplă dacă cineva cu care ar trebui să meargă cu mașina consumă alcool? Faceți brainstorming împreună și anunțați-vă adolescentul că vă poate suna sau trimite mesaje text și veți merge după el fără prelegeri sau pedepse.

Sfaturi pentru părinți

Părinții sunt modele de urmat, chiar și pentru adolescenți. Deci, dați un exemplu bun consumând în mod responsabil (sau deloc), nefolosind alcoolul pe post de eliberator de stres și nu conduceți niciodată după ce ați băut. Discuțiile sincere cu copiii îi vor ajuta să ia decizii bune. Alte lucruri pe care le puteți face:

  • Fiți mereu la curent cu locul unde sunt copiii și cu cine sunt.
  • Asigurați-vă că mereu aveți cum să luați legătura cu copilul. Ar trebui să aibă telefonul deschis și ar trebui să aveți numere pentru prietenii lor sau numărul casei unde se află în vizită.
  • Asigurați-vă că îi cunoașteți pe părinții prietenilor lor și că puteți lua legătura cu ei.
  • Pentru copiii mai mari și adolescenți, discutați deschis despre alcool. Fiți clar că nu vă doriți să bea alcool.
  • Stabiliți împreună cu copii cât de des doriți să vă trimite informații despre ei când sunt departe de casă.
  • Dacă adolescentul conduce, spuneți-i că dacă bea orice cantitatea de alcool nu trebuie să mai urce la volan. Puterea exemplului ajută cel mai mult în această situație.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro