Sari direct la conținut

Ce spune Letonia despre drona rusă care a încălcat în weekend spațiul aerian al membrei NATO

HotNews.ro
Imaginea unei drone Shahed 136 folosita de rusi pentru a ataca tinte din Ucraina, Foto: Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia
Imaginea unei drone Shahed 136 folosita de rusi pentru a ataca tinte din Ucraina, Foto: Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia

Drona militară rusească care s-a prăbușit sâmbătă în Letonia transporta explozibili care cel mai probabil erau destinați Ucrainei atunci când a intrat în spațiul său aerian, au declarat luni oficiali letoni, relatează Reuters.

România și Letonia, ambele membre NATO și susținători ai Ucrainei în războiul său de 2 ani și jumătate cu Rusia, au declarat duminică că investighează incidente care implică drone rusești care s-au după ce le-au încălcat spațiul aerian.

Drona care s-a prăbușit în Letonia este de tipul Shahed, proiectată de Iran, a declarat comandantul forțelor armate naționale, generalul locotenent Leonids Kalnins, într-o conferință de presă, potrivit site-ului de știri Delfi din Letonia.

Explozibilii dronei, care probabil erau destinați Ucrainei, au fost dezactivați în urma descoperirii acesteia în Letonia, a declarat Kalnins reporterilor.

Drona a căzut în regiunea satului Gaigalava, la aproximativ 90 km de granița cu Belarus, de unde a intrat, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării leton de luni.

Ce spune România despre dronele care i-au încălcat spațiul aerian

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a denunțat duminică incidentele ca fiind „iresponsabile și potențial periculoase”, în timp ce a spus că nu există indicii privind un atac deliberat asupra statelor membre ale alianței.

În ceea ce privește dronele care au încălcat spațiul aerian al României, premierul Marcel Ciolacu a spus luni că ar fi intervenit împotriva acestora dacă ar fi avut ținte pe teritoriul nostru. 

„Am ridicat avioanele, am monitorizat și dacă aveau țintă pe teritoriul României acționam”, a spus Ciolacu.

Amintim că sâmbătă spre duminică un grup de drone de atac Shahed rusești a violat spațiul aerian al României, ce a făcut ca autoritățile române să emită un mesaj RO Alert pentru județele Tulcea și Constanța în care avertizează locuitorii asupra riscului căderii unor obiecte din spațiul aerian în urma atacului rusesc.

Ministerul Apărării Naționale a confirmat că cel puțin dintre două dronele cu care Rusia a atacat Ucraina sâmbătă spre duminică au ajuns în spațiul aerian românesc, în cazul uneia dintre ele fiind „indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită”.

Bucureștiul a reacționat oficial prin Ministerul Afacerilor Externe, care a cerut respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României şi a reiterat condamnarea puternică a acestor atacuri ilegale.

Elena Lasconi, președinta USR și candidata partidului la prezidențiale, i-a criticat dur duminică pe premierul Marcel Ciolacu și pe liderul liberal Nicolae Ciucă, dar și pe președintele Klaus Iohannis.

„În primăvară, șeful Armatei ne cerea să modificăm legislația pentru a putea doborî dronele care intră pe teritoriul nostru. Domnule Ciolacu, aveți 60% din Parlament, faceți ceva? Generalul Ciucă are vreun cuvânt de spus sau nu-l lasă șeful lui, Klaus Iohannis?”, a declarat ea.

INTERVIURILE HotNews.ro