Sari direct la conținut

Ce sunt armele matematice de distrugere și cum ne amenință viitorul fără să ne dăm seama

​​Panorama.ro
Statistici și analize online, Foto: Shutterstock
Statistici și analize online, Foto: Shutterstock

În ultimii ani, de când cu marile scandaluri din lumea tech, precum Cambridge Analytica, oamenii au început să realizeze cât de important este felul în care sunt manipulate datele de către marile companii și de către instituții.

Datele statistice ne influențează din ce în ce mai mult viața, căci ne pun etichetele care indică ce fel de actori suntem în societate.

Problema este însă că aceste date au limitări care pot provoca uneori nedreptăți sau pot adânci inegalitățile, devenind „arme matematice de distrugere” (AMD), după cum le numește matematiciana Cathy O’Neil, într-o carte cu același titlu (titlu original: Weapons of Math Destruction).

Deși exemplele oferite de O’Neil vin din SUA, dată fiind globalizarea, unele dintre ele pot ajunge, la un moment dat, și realitățile nostre. Pentru că, după cum spune și subtitlul cărții, „Big Data crește inegalitățile și amenință democrația”.

Iar autoarea nu vorbește doar din perspectiva de matematician, ci și din cea a omului care a construit modele care prognozează achizițiile și preferințele oamenilor pe internet.

A făcut asta pentru diverse firme, lucrând de asemenea și pentru D.E. Shaw Group, un fond de garantare cunoscut pentru dezvoltarea de modele matematice cu scopul exploatării anomaliilor de pe piața financiară.

Citește mai mult pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro