Ce trebuie să facem pentru a salva urșii polari – Studiu
Limitarea încălzirii globale la mult sub 2 grade Celsius față de era preindustrială este o necesitate pentru viitorul planetei… dar și pentru a împiedica dispariția urșilor polari din Golful Hudson din Canada, potrivit unui studiu publicat joi și citat de AFP.
Schimbările climatice au crescut deja considerabil numărul de zile în care gheața marină nu este suficient de groasă pentru ca urșii polari să poată vâna, obligându-i să trăiască perioade mai lungi fără principala lor sursă de hrană.
În acest nou studiu, publicat în revista Communications Earth and Environment, cercetătorii au examinat impactul diferitelor niveluri de încălzire a climei asupra grosimii gheții de vară din Golful Hudson și, în consecință, asupra soartei urșilor polari, o specie pe cale de dispariție.
Pentru fiecare zi în care nu mănâncă, urșii pierd între 1 și 2 kilograme
Rezultatul este că, dacă temperatura medie a planetei ar crește cu 2°C peste nivelurile preindustriale (limita stabilită prin Acordul de la Paris adoptat în 2015), perioada fără gheață ar fi prea lungă pentru mulți urși, în special pentru cei din sudul Golfului Hudson, care depind de banchiză pentru a vâna prada lor preferată, focile, și pentru a se reproduce.
Conform modelării cercetătorilor, la +2°C, perioada fără gheață din regiune ar putea depăși șase luni. Din punct de vedere istoric, atunci când populația lor era considerată sănătoasă, urșii din regiune stăteau fără hrană timp de aproximativ patru luni.
Pentru fiecare zi în care nu mănâncă, urșii pierd între 1 și 2 kilograme.
„Este puțin probabil ca acești urși să supraviețuiască” cu o astfel de încălzire, a declarat pentru AFP autorul principal al studiului, Julienne Stroeve, climatolog arctic de la Universitatea din Manitoba, estimând că aceștia ar putea dispărea până la mijlocul acestui secol.
O scădere rapidă a populației de urși polari în Golful Hudson
Golful Hudson, în nord-estul Canadei, este unul dintre cele mai bune locuri pentru a observa evoluția urșilor polari. Dar este, de asemenea, unul dintre locurile cele mai afectate de încălzirea globală.
În Arctica, încălzirea globală are loc de două până la patru ori mai repede decât în alte părți ale lumii, iar acest lucru afectează deja numărul urșilor polari.
În decembrie 2022, un studiu al guvernului canadian arăta deja o scădere rapidă a populației lor în Golful Hudson, la 618, față de 842 în 2016.
Urșii polari din Golful Hudson sunt „o specie foarte emblematică a Nordului. Nu acoperă întregul Ocean Arctic, dar acest lucru sună ca un fel de semnal de alarmă” care ar putea prefigura soarta tuturor urșilor arctici, avertizează Stroeve.