Sari direct la conținut

Ce urmează după incursiunea fulgerătoare a Ucrainei în Rusia: În acest moment, Kievul are o mare dilemă

HotNews.ro
Ce urmează după incursiunea fulgerătoare a Ucrainei în Rusia: În acest moment, Kievul are o mare dilemă
Surse imagini: Profimedia

Prima fază a incursiunii ucrainene din Rusia este un real succes și a pus Moscova în dificultate, dar ea nu poate să ascundă problemele cu care se confruntă Kievul în apărarea propriului front. Kievul trebuie să decidă acum dacă va aloca forțe suplimentare în Rusia, lipsind punctele sale defensive din Ucraina de resurse prețioase, arată analizele Wall Street Journal, Financial Times și ISW.

Prin operațiunea îndrăzneață în provincia rusă Kursk, Ucraina a capturat rapid teritorii, stânjenindu-l pe președintele rus Vladimir Putin și ridicând moralul ucrainenilor după un an de război petrecut în special în defensivă. Chiar Rusia a admis luni că ucrainenii au capturat mai bine de 20 de localități în Kursk – deși numărul acestora ar putea fi de fapt mai mare.

Pentru liderii ucraineni, întrebarea este în acest moment dacă merită să pună la bătaie un număr semnificativ mai mare de trupe și echipamente militare, care sunt foarte necesare pe frontul de est al Ucrainei, unde atacurile Rusiei sunt necontenite, scrie Wall Street Journal.

Potrivit estimărilor, în doar câteva zile, forțele Kievului au avansat cel puțin 30 de kilometri de la frontieră, demonstrând propriilor cetățeni, aliaților săi și unui Vladimir Putin aparent iritat că Ucraina este încă în luptă și că poate provoca surprize.

Operațiunea, au observat analiștii, este o mișcare cu miză mare, având în vedere lipsa de personal și de echipamente militare ale Ucrainei pe frontul de est. Și nu toți înțeleg rostul ei.

Comandantul unui batalion ucrainean care luptă în apropierea nodului logistic estic Pokrovsk, unde Rusia și-a accelerat înaintarea în ultimele săptămâni, a subliniat într-o discuție cu Wall Street Journal că pe frontul de est „ar fi foarte mare nevoie de 1.000 de oameni”.

Financial Times a estimat că militari din șase brigăzi iau parte la ofensiva din Kursk, iar un militar ucrainean a declarat pentru AFP sub anonimat că este vorba despre mii de oameni – nu doar o mie, cum estimase Rusia anterior.

Potrivit cotidianului, parașutiștii brigăzii 82 au fost aduși din Harkov, unde rezistau forțelor ruse care au lansat o incursiune transfrontalieră în luna mai. Alți soldați au declarat că au fost redistribuiți de la punctele de conflict din estul regiunii Donețk, inclusiv orașele Ceasiv Iar, Niu-York și Torețk.

O surpriză

Scopul final al operațiunii Kursk rămâne incert. Kievul nu a oferit foarte multe detalii, deși imaginile care au circulat online au fost clare: soldați care ridică steagul ucrainean în mai multe orașe și sate din apropierea frontierei, clipuri cu vehicule militare rusești în flăcări și postări adesea furioase ale bloggerilor de război naționaliști ruși.

Relatările rusești au sugerat că avansul rapid al Ucrainei s-a datorat parțial echipamentelor de război electronic care au întrerupt comunicațiile locale și au ajutat forțele Kievului să pătrundă pe teritoriul rus cu vehicule blindate care se deplasează rapid, sprijinite de drone de atac și sisteme de apărare antiaeriană.

Ucrainenii au povestit pentru Financial Times că au intrat în Rusia precauți dar că spre uimirea lor nu au întâmpinat rezistență reală. După prima surpriză, au continuat să avanseze 5-10 kilometri pe zi și că au început să pregătească poziții defensive și să aștepte sosirea întăririlor trimise de Moscova.

Doar că acestea nu au sosit, sau în orice caz, nu semnificativ. Oficialii ruși au anunțat în repetate rânduri că resping activ forțele ucrainene din zona de frontieră, dar duminică Ministerul rus al Apărării a recunoscut că a lovit unități ucrainene în sate aflate la aproximativ 32 de kilometri în interiorul Rusiei.

„Este o lovitură pentru Putin”, a declarat un ofițer ucrainean care luptă în zona estică Ceasiv Iar. „Desigur, îmi place să văd că am lovit coloana lor. Dacă va continua zile întregi, voi spune că a fost foarte util”, a spus el, cu referire la coloana de camioane rusești lovite vineri.

The Moscow Times a relatat că incursiunea surpriză a Ucrainei a uimit armata rusă și a venit ca o „palmă în față” pentru președintele Vladimir Putin.

„Șeful era într-o dispoziție proastă. Probabil că nu a mai fost văzut așa de când armata rusă a fost forțată să se retragă din Herson în toamna anului 2022”, a declarat un oficial apropiat Kremlinului.

Ce spun americanii

Evaluarea actuală a SUA este că unul dintre motivele pentru care Ucraina a lansat incursiunea a fost acela de a întrerupe liniile de aprovizionare rusești către frontul de nord din Harkov, unde trupele Moscovei au lansat o incursiune proprie în mai, a declarat un oficial american.

În plus, în timpul incursiunii, Ucraina a luat zeci de prizonieri, pe care îi poate schimba cu deținuții săi aflați în Rusia.

Dincolo de victoriile militare tactice, Ucraina a demonstrat de asemenea că are îndrăzneala și abilitatea de a planifica și lansa în secret o operațiune ofensivă complexă.

„Ei au schimbat complet narațiunea strategică cu acest atac”, a declarat John Nagl, un locotenent-colonel pensionat al armatei americane, care este acum profesor de luptă la Colegiul de război al armatei americane.

Nagl a declarat că logica militară a operațiunii i se pare discutabilă, având în vedere presiunea enormă asupra liniilor defensive ale Ucrainei din alte părți. Dar a sugerat că Ucraina ar putea fi preocupată de transmiterea unui mesaj către SUA, cel mai important susținător al său, înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.

„Ucrainenii vor să atragă atenția asupra acestei incursiuni. Ei spun că ucrainenii încă mai au putere de luptă”, a spus el.

Temerile de escaladare nu au crescut prea mult în interiorul Casei Albe, au declarat consilierii. Se așteaptă ca luptele regionale să semene cu bătăliile din interiorul Ucrainei, oferind Moscovei spațiu pentru a nu reacționa exagerat.

Cu toate acestea, unii oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea că uciderea unor militari ruși pe teritoriul lor l-ar putea determina pe Putin să autorizeze o ripostă feroce, și anume un baraj mare de rachete care să vizeze orașele și infrastructura ucrainene.

Presiune pe frontul de est din Ucraina

Următoarea fază a incursiunii de la Kursk depinde de rezervele de care dispune fiecare parte și de modul în care le va desfășura, a declarat Franz-Stefan Gady, un analist militar din Viena, citat de Wall Street Journal.

Ucraina va trebui să desfășoare forțe și resurse militare suplimentare pentru a menține impulsul, în timp ce Rusia va dori să contraatace rapid și să își folosească puterea de foc superioară.

Principala problemă a operațiunii, a spus Gady, este că aceasta nu schimbă elementele fundamentale de pe liniile frontului din estul Ucrainei, unde trupele ruse avansează, chiar dacă lent, în fața forțelor ucrainene care sunt depășite numeric și sunt în inferioritate la capitolul dotări.

„Operațiunea din Kursk necesită resurse considerabile, în special trupe de infanterie, care ar putea fi necesare mai urgent în altă parte”, a spus el.

În estul Ucrainei, ofițerii din brigăzi care aveau nevoie disperată de trupe suplimentare au pus la îndoială înțelepciunea angajării forțelor într-un atac în Rusia, în ciuda speranțelor că acesta ar putea îndepărta forțele ruse de acest front de luptă.

„Nu simțim nicio schimbare, cel puțin până acum”, a declarat ofițerul ucrainean de lângă Ceasiv Iar. „Rușii nu vor muta trupe din est la Kursk. Ei au rezerve”, a subliniat acesta.

Înainte de operațiunea de la Kursk, un înalt oficial ucrainean a avertizat cu privire la apariția unor „fisuri” în liniile defensive din est.

Deep State, un think-tank ucrainean care are legături cu Ministerul Apărării și care monitorizează linia frontului, a arătat că forțele rusești continuă să câștige teren în jurul acestor bastioane din estul Ucrainei.

Denis, un soldat care a vorbit cu Financial Times a avertizat și el că unele orașe din est sunt în pericol. „Niu-York va fi capturat, 100%”, a spus el. „S-ar putea întâmpla chiar mâine“. Forțele ruse ar putea, de asemenea, să cucerească Ceasiv Iar și Torețk, a prezis el.

„Aceste orașe sunt deja pierdute. Ele sunt doar ale noastre pe hartă. Rușii le-au devastat“, a întărit soldatul.

Problema Rusiei

Incursiunea Kievului ar putea totuși să forțeze Kremlinul să reevalueze numărul de forțe și cantitatea de echipament pe care le poate angaja în operațiuni ofensive în Ucraina, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), think-tank-ul cu sediul la Washington.

ISW a observat că Rusia a tratat granița sa cu Ucraina ca pe o „linie de front latentă”, care în mod clar nu avea nivelul de resurse militare necesare pentru a se apăra împotriva unui astfel de atac.

„Tratarea prelungită de către Rusia a zonei de frontieră internațională ca o linie de front inactivă este un eșec strategic”, a concluzionat analiza ISW.

„Rusia a consumat resurse considerabile pentru a construi fortificații de-a lungul zonei de frontieră internațională, dar nu a alocat forța de luptă și echipamentele necesare pentru a dota și apăra în mod semnificativ aceste fortificații”, a subliniat ISW.

Acesta a adăugat că ofensiva Ucrainei va forța probabil Kremlinul să transfere resurse din interiorul Ucrainei pentru a apăra regiunile de frontieră.

„Această concluzie va reduce flexibilitatea de care s-a bucurat Rusia în angajarea de personal și echipamente în eforturile sale ofensive în curs de desfășurare în Ucraina, iar comandamentul militar rus va trebui să ia în considerare cerințele pentru apărarea frontierelor atunci când va stabili ce resurse poate aloca pentru viitoarele eforturi ofensive și defensive la scară largă în Ucraina”, a adăugat ISW.

INTERVIURILE HotNews.ro