Sari direct la conținut

Ce urmează pe frontul din Ucraina după ce rușii s-au retras din Herson? Prioritatea numărul unu a generalului Surovkin

HotNews.ro
Armata ucraineana, Foto: V. Madiyevskyy-Ukrinform / Sipa Press / Profimedia Images
Armata ucraineana, Foto: V. Madiyevskyy-Ukrinform / Sipa Press / Profimedia Images

Retragerea forțelor armate ruse de pe malul de vest al râului Nipru și abandonarea orașului strategic Herson va avea o serie de repercusiuni asupra situației de pe front și a războiului de agresiune declanșat de Putin în ansamblul său, notează generalul Mick Ryan.

Într-o nouă analiză publicată pe pagina sa de Twitter el notează în primul rând că retragerea ordonată miercuri de ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu pare una reală în condițiile în care oficiali de la Kiev au exprimat în ultima săptămână că Rusia ar putea pregăti o capcană aici.

De altfel, în prima reacție a Ucrainei față de anunțul făcut de comandamentul militar de la Moscova, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a afirmat că „este prea devreme” pentru a vorbi despre retragerea trupelor ruse din capitala regională și că aceasta va fi consfințită abia când drapelul ucrainean va fi arborat din nou deasupra Hersonului.

„[Retragerea] pare pe bune. Poziția rusească este foarte greu de menținut în Herson. Ucrainenii au luptat din greu și au desfășurat lovituri cu rază lungă și operațiuni psihologice pentru a face poziția rusă de pe malul de vest al Niprului nesustenabilă”, afirmă generalul australian.

Acesta notează de asemenea că ucrainenii vor hărțui probabil trupele rusești în retragere oriunde acest lucru este posibil.

Abandonarea Hersonului pune capăt planurilor rusești pentru Odesa

În ceea ce privește următorii pași ai Ucrainei, este puțin probabil ca Kievul să încerce prea curând o traversare pe scară largă a râului Nipru. O asemenea ofensivă nu ar necesita doar o operațiune masivă, dar ar însemna de asemenea atacuri în poziții rusești dense.

„Prin urmare, ucrainenii – care preferă să atace indirect și erodeze sistemul logistic și cel de comandament și control al trupelor rusești – vor căuta alte oportunități în alte zone pentru a-i alunga pe ruși din sud”, afirmă Mick Ryan.

Potrivit ofițerului australian, asta va însemna continuarea loviturilor în profunzime. Recapturarea Hersonului va duce la extinderea zonelor în care sistemele ca HIMARS pot lovi pentru a susține ofensive viitoare.

În al doilea rând, abandonarea orașului Herson, singura capitală regională din Ucraina pe care rușii au reușit să o cucerească după declanșarea războiului pe 24 februarie, pune capăt oricăror planuri pe care Moscova le-ar fi avut pentru ocuparea portului strategic Odesa.

Eliberarea orașului Herson este de asemenea importantă pentru orice campanie viitoare a Kievului de a recaptura Crimeea.

Vladimir Putin pregătește țapi ispășitori pentru publicul rus

„O a treia observație: deși acest anunț a fost făcut de forțele armate, cedarea unui teritoriu ține de politic. În niciun caz asta nu s-ar fi putut întâmpla fără aprobarea lui Putin”, subliniază Mick Ryan.

Amintim de asemenea că jurnaliștii de la site-ul rusesc de investigații Meduza notau marți, citând mai multe surse apropiate Kremlinului, că decizia de a abandona Hersonul va fi luată personal de către Putin, cu consultarea cercului său interior care în ultimele luni a ajuns să fie format aproape exclusiv din oficiali de securitate de rang superior.

Mick Ryan afirmă că decizia de a retrage trupele de aici arată că Putin încă poate recunoaște realitatea și lua decizii raționale. „Dar arată de asemenea că el pregătește forțele armate să fie țapii ispășitori pentru dezastrul din Ucraina”, spune el.

În al patrulea rând, ritmul și organizarea oricărei retrageri rusești – dat fiind faptul că aceasta ar trebui să fie o operațiune deliberată – ne va arăta multe cu privire la moralul și capabilitățile forțelor armate rusești din sudul Ucrainei.

„Desfășurarea unei retrageri tactice ordonate este o provocare foarte dificilă, chiar și în cele mai bune circumstanțe. Iar, dat fiind faptul că rușii au avut timp să pregătească această retragere, s-ar putea ca ei să nu lase în urmă atât de multe muniții și echipamente cum au făcut-o în Harkov”, explică Ryan.

Armata rusă și-ar putea intensifica atacurile asupra civililor din Ucraina

O a cincea problemă ține de faptul că rușii ar putea însoți această retragere cu escaladarea atacurilor strategice asupra altor zone din Ucraina. În acest sens Mick Ryan amintește că, deși propriul arsenal de arme cu rază lungă pe care rușii îl au la dispoziție s-a diminuat considerabil, ei încearcă să obțină mai multe echipamente din Iran.

„Din perspectiva rusească, aceste lovituri vor continua ‘războiul energetic’ dus împotriva Ucrainei și ar oferi materiale de comunicare strategică pentru a distrage publicul rus de la retragerea din Herson și pierderea de teritorii. Acest lucru este important pentru Putin. După ce le-a zis rușilor în declarația sa de anexare că Herson este acum parte a Rusiei, Putin va avea nevoie de o poveste să justifice retragerea și distragă atenția publicului de la ea”, spune Ryan.

În al șaselea rând, având mai puțin teritoriu de apărat și un val de recruți sosiți pe front, generalul Serghei Surovkin, comandantul trupelor de invazie, poate începe reconstruirea trupelor sale puternic afectate de lunile de război.

Aceasta va fi prioritatea sa numărul unu pentru lunile care vor urma, pentru a evita alte retrageri umilitoare ale armatei ruse.

Locurile exacte în care vor fi desfășurate trupele retrase vor oferi de asemenea informații despre capabilitatea lor de luptă, precum și cu privire la prioritățile lui Surovkin pentru această iarnă și începutul anului viitor. Această consolidare rusească, dacă va avea succes, ar putea duce la prelungirea războiului.

Retragerea din Herson arată succesul strategiei militare ucrainene

„În al șaptelea rând: aceasta (n.r. retragerea din Herson) este o validare a strategiei militare a Ucrainei și a abordării adoptate de conducerea țării. Ei au succes și rușii știu asta. Ea va oferi de asemenea un imbold în ceea ce privește moralul Ucrainei pentru lunile de iarnă”, spune Mick Ryan.

Nu în ultimul rând, generalul australian subliniază că acum nu este momentul ca ucrainenii să fie forțați să poarte negocieri cu Rusia.

„Chiar dacă rușii sunt slăbiți, ei nu renunță la aspirațiile lor teritoriale. Ei vor trebui să fie bătuți pe câmpul de luptă și alungați din Ucraina”, afirmă acesta.

Comentariile acestuia vin în contextul în care mai multe publicații occidentale au scris în ultimele zile că administrația președintelui american Joe Biden a cerut conducerii de la Kiev să fie deschisă la ideea purtării unor negocieri cu Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 260-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro