Sari direct la conținut

Ce va face Ministerul Apărării cu banii împrumutați din SUA pentru achiziții militare. Pe ce programe vor fi cheltuiți

HotNews.ro
Tanc de luptă Abrams M1A2 Sepv3 la Romaero - BSDA, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Tanc de luptă Abrams M1A2 Sepv3 la Romaero - BSDA, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

România a semnat miercuri un acord cu SUA pentru un împrumut de 920 de milioane de dolari pentru a-i investi în programe militare și de revitalizare a industriei de armament. Cea mai mare parte din sumă merge la Ministerul Apărării care o va folosi în finanțarea unor programe de achiziții.

De prevederile acordului dintre România și SUA vor beneficia Ministerul Apărării Naționale, în limita sumei de 700 milioane dolari SUA, și Ministerul Economiei pentru ROMARM, în limita sumei de 220 milioane dolari SUA.

În ceea ce privește partea MApN, banii vor fi folosiți, în principal, pentru programul de achiziție a tancurilor Abrams.

Conform surselor oficiale, primele tancuri Abrams vor ajunge în România în anul 2027, iar țara noastră va plăti achiziția aprobată de Parlament cu 1,07 miliarde de dolari, sumă ce va fi achitată în rate.

În același timp, surse oficiale spun că țara noastră va continua demersurile pentru extinderea acordului de împrumut până la valoarea de 2 miliarde de dolari.

Cu noile sume împrumutate Armata va plăti rate pentru alte contracte de achiziție militară derulate cu SUA , cum ar fi achiziția de sisteme Patriot sau achiziția avioanelor F-35, estimată la circa 6,5 miliarde de dolari.

INTERVIURILE HotNews.ro