VIDEO Ciolacu, despre împrumutul de 920 milioane de dolari de la SUA: Vom redeveni relevanți în producția de echipamente militare la nivel regional / Ambasadorul SUA: Banii vor fi folosiți la producerea de muniție de artilerie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că împrumutul de 920 milioane de dolari de la SUA va fi folosit atât pentru dotarea cu tehnică modernă a forțelor armate, cât și pentru a dezvolta industria locală de apărare. „Vom dezvolta noi capacități de producție în România, vom crea locuri de muncă pentru români și vom redeveni relevanți în ceea ce privește producția de echipamente militare la nivel regional”, a spus Ciolacu.
Premierul a declarat la evenimentul de semnare a acestui acord că acest împrumut reprezintă o primă etapă din viitoare proiecte cu SUA.
- „Vom propune în faza următoare părții americane și alte proiecte strategice pentru industria de apărare a României, pe care ministerele de linie le au în fază avansată de studiu, astfel încât să ajungem la o finanțare de până la 2 miliarde de dolari prin intermediul aceluiași mecanism financiar.
- De fapt, România se alătură astăzi unui club foarte restrâns de state partenere cheie ale SUA, care au beneficiat până acum de acest program dezvoltat prin Fondul pentru Finanțare al Statelor Unite ale Americii”, a spus Ciolacu.
Premierul a precizat că banii vor fi folosiți atât pentru a consolida capacitatea de apărare a României prin dotarea cu tehnică modernă a Forțelor Armate Române, cât și pentru a dezvolta industria locală de apărare.
- „Vom dezvolta noi capacități de producție în România, vom crea locuri de muncă pentru români și vom redeveni relevanți în ceea ce privește producția de echipamente militare la nivel regional.
- În același timp, vom avea acces la tehnică militară de cel mai înalt nivel, care ne va ajuta să lucrăm împreună cu SUA și aliații noștri din NATO pentru consolidarea apărării colective și descurajarea amenințărilor la adresa României și țărilor aflate pe flancul estic al Alianței”, a spus Ciolacu.
Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a precizat că acest împrumut reprezintă angajamentul comun de a asigura pace, stabilitate și securitate în regiune.
- „Acest împrumut explorează teritorii noi pentru susținerea unei inițiative public-private comune SUA-România pentru producerea de muniție de artilerie. (…) Prin oferirea de fonduri, de granturi americane scopul nostru este să ne asigurăm că România rămâne în prim planul inovației și al dotării militare pentru mulți ani de acum înainte”, a spus Kathleen Kavalec.
Oprea: România va deveni unicul producător de muniție pentru tancurile Abrams în Europa / Cum va folosi Romarm 220 milioane de dolari de la SUA
Ministrul Economiei, Radu Oprea, a precizat miercuri la Guvern că suma de 220 milioane de dolari din împrumutul de la SUA va fi folosit pentru „crearea unui centru de excelență în producerea de muniție de calibru mare 120-155 mm”. „Acest centru presupune ca România să devină unicul producător de muniție pentru tancul Abrams în Europa și de aici vom exporta în toata Europa și nu numai”, a declarat acesta.
Acordul a fost semnat miercuri de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și directorul Agenției SUA de Cooperare pentru Securitate și Apărare, Michael Miller.
Evenimentul va avea loc la Palatul Victoria, de la ora 14:15 în prezența premierului Marcel Ciolacu și a ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec, a anunțat marți Guvernul.
Detalii ale acestui împrumut au fost prezentate într-un proiect de Hotărâre de Guvern inițiat și scos în dezbatere publică în data de 20 septembrie de Ministerul de Finanțe.
Pentru a putea utiliza facilitatea de împrumuturi directe oferită de Guvernul SUA în cadrul acestui mecanism în anul 2024, semnarea acordului de finanțare între Guvernul SUA și Guvernul României trebuie să se realizeze până la data de 30 septembrie 2024, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.
Conform acordului agreat, tragerile din împrumut vor fi efectuate de Ministerul Apărării (MApN), în limita sumei de 700 milioane dolari SUA și de Ministerul Economiei, în numele și pentru compania Romarm, în limita sumei de 220 milioane dolari SUA, prin contul deschis de către Guvernul Statelor Unite pentru România la Federal Reserve Bank of New York – FRBNY, aferent Programului de vânzări militare în străinătate (FMS-Foreign Military Sales).
În acest sens, după semnarea acordului de împrumut, Ministerul Finanțelor va încheia câte un acord subsidiar cu MApN și respectiv cu Ministerul Economiei și Romarm, în care se vor stabili drepturile și obligațiile părților.
Subîmprumutul acordat Romarm, în limita sumei de 220 milioane dolari SUA, este garantat în favoarea statului cu garanţii constituite din bunuri mobile/imobile aflate în proprietatea beneficiarului, libere de sarcini, care să acopere cel puţin valoarea împrumutului şi a dobânzilor, comisioanelor și a altor costuri aferente.
- „În cazul în care, în funcție de condițiile concrete de implementare a contractelor de achiziție propuse de cãtre Romarm a fi finanțate în cadrul acestui împrumut, fondurile necesare acesteia se situeazã sub nivel sumei de 220 mil. USD, valoarea subîmprumutului acordat Romarm, se diminueazã în mod corespunzãtor.
- Obligațiile ce revin Romarm privind plata serviciului datoriei publice, respectiv rambursarea capitalului, plata dobânzilor, comisioanelor și a altor costuri aferente, precum și privind constituirea garanțiilor instituite în favoarea statului se vor ajusta în mod corespunzãtor.
- Diferența din împrumut astfel disponibilã poate fi trasã și utilizată de cãtre MApN, partea din împrumut alocatã acestuia fiind majoratã în mod corespunzãtor”, se menționează în nota de fundamentare.
Ministerul de Finanțe susține că împrumutul nu va afecta bugetul de stat
Împrumutul va avea o perioadă de rambursare de 12 ani, cu o perioadă de grație de un an de la data efectuării primei trageri, la o dobândă avantajoasă.
Ministerul de Finanțe mai menționează că „în cazul sumelor atrase prin această facilitate pentru finanțarea proiectelor derulate de MApN impactul bugetar va fi neutru luând în considerare că aceste sume sunt deja incluse în proiecția bugetului”.
De asemenea, „pentru sumele subîmprumutate Romarm, plata principalului, dobânzilor și a altor comisioane va fi în sarcina companiei fără a exista impact asupra cheltuielilor bugetului de stat”, se mai arată în nota de fundamentare.
Amintim că Guvernul a aprobat în data de 21 august o ordonanță de urgență prin care a fost creat cadrul legal care să permită României accesarea de fonduri în condiții financiare avantajoase, prin mecanismul FMF (Foreign Military Financing – Finanțare Militară Externă) oferite de către Guvernul SUA guvernelor altor state.
În acest sens, a fost inclus acest tip de instrument de finanțare a datoriei publice guvernamentale prin modificarea și completarea OUG 64/2007.
În cadrul mecanismului FMF sunt aprobate fonduri de până la 4 miliarde dolari americani pentru împrumuturi directe, cu posibilitate de rambursare în 12 ani, după o perioadă de grație de un an, la o dobândă avantajoasă (apropiată de costul de finanțare al SUA, la care se adaugă o marjă), precum și fonduri de până la 8 miliarde dolari americani, atrase prin contractarea de împrumuturi din piețele financiare, garantate de Guvernul SUA.
Pe lângă contractele de achiziție de tehnică/echipamente militare ale MApN, au fost identificate și alte contracte derulate de către companii de stat, care se înscriu în Strategia națională de apărare și care ar putea fi eligibile la finanțare în cadrul acestui mecanism.