Cea mai veche civilizatie urbana, Harappa, a disparut din cauza schimbarilor climatice – studiu
Cercetatorii au descoperit noi indicii care sustin ca cea mai veche civilizatie urbana, Harappa, a disparut datorita schimbarilor climatice. Civilizatia Indusului, Harappa, s-a dezvoltat cu peste 5.200 de ani in urma si ea era localizata pe teritoriile de astazi ale Indiei, Pakistanului, Nepalului si Bangladeshului. In perioada sa de maxima inflorire ar fi ocupat o suprafata de peste 1 milion de km patrati de la Marea Arabiei si pana la Gange, avand 10% din populatia intregii planete. Harappa, descoperita de cercetatori abia in anii 1920, s-a dezintegrat incet acum aproximativ 3000-3900 de ani, anunta Yahoo News.
Cu aproape un secol in urma au inceput sa iasa la iveala dovezile care aratau maretia acestei civilizatii, orase sofisticate, legaturi cu Mesopotamia, rute de comert intern, maestrie in arta si mesteguri si o scriere ramasa pana astazi nedescifrata.
Geologul Liviu Giosan de la Woods Hole Oceanographic Institution din Massachusetts a analizat impreuna cu o echipa date obtinute prin satelit, au colectat mostre de sedimente si au observat dinamica agriculturii practicate de civilizatia Harappa. Totodata, ei au descoperit ca decaderea acestei civilizatii s-a datorat schimbarilor climatice intr-o perioada in care musonii au fost afectati de lipsa energiei solare.
Acest lucru a insemnat scaderea ratei precipitatiilor. Multe rauri care reprezentau artere vitale in zona continentala a civilizatiei Harappa au secat, iar oamenii au fost nevoiti sa se mute incet catre bazinul Gangelui – zona neafectata de fluctuatiile climatice. Structura societatii s-a schimbat astfel, evoluand catre comunitati mici bazate pe agricultura dependenta de musoni. In acest fel au pierit marile orase care ramanand fara populatie si deci fara forta de munca nu au mai putut rezista.