Sari direct la conținut

CEC are un nou presedinte. Ce strategii de privatizare vor urma?

HotNews.ro

Conducerea CEC (o banca romaneasca ce valoreaza mai putin decat valoarea imobilelor detinute ca active si unde calculatoarele au mileu pe tastatura) a fost demisa. In sfarsit!

Salut alegerea facuta pentru noul presedinte – Radu Gratian Ghetea, posesor al acestui CV.

Dl. Ghetea va avea o misiune extrem de grea. Obiectivul sau va fi sa pregateasca CEC-ul pentru privatizare in numai 2 ani de zile.

Datorita calitatii extrem de slabe a serviciilor CEC, cred ca optiunea cea mai buna ar fi fost ca CEC-ul sa fi fost vandut anul trecut cand statul a avut o oferta de 580 de milioane de euro.

CEC, datorita incompetentei manageriale, nu a reusit sa-si valorifice brandul, nu a reusit sa mareasca venitul pe client, desi statul ii trimitea clientii in banca pentru tot felul de plati la buget. CEC putea dezvolta cu usurinta si alte servicii in jurul acestor clienti nesperati. Nu a reusit, din contra, calitatea serviciilor CEC a facut ca CEC sa ajunga la doar 4% cota de piata.

Ce strategii de privatizare are la dispozitie noul presedinte, presupunand ca reuseste sa redreseze banca?

Prima ar fi vanzarea catre o banca straina. S-a vazut, interesul pentru active bancare in Europa de Est ramane in continuare mare. Nu sunt insa convins ca CEC va reusi sa-si mareasca valoarea peste cele 580 de milioane oferite + cele 150 de milioane reprezentand majorarea de capital de acum 3 luni + 120 de milioane dobanda pierduta in urma amanarii privatizarii.

Cred mai degraba ca strategia statului va fi aceea vehiculata de multi oameni politici si de multi investitori romani si anume sa mentina CEC-ul ca banca romaneasca.

In principiu sunt de acord ca orice firma cu sediul social in Romania aduce avantaje economiei in general datorita faptului ca managementul este platit si consuma in Romania si nu in afara tarii.

Insa orice tendinta protectionista nu va face decat ca valorea CEC sa fie mai mica decat cea reala (deci in defavoarea actionarului – adica a cetateanului in ultima instanta), orice tendinta protectionista va fi in cele din urma in defavoarea consumatorului final.

In plus, mai sunt doar 18 luni pana cand reglementarile UE in privinta M&A bancar vor putea fi aplicate, reglementari de deschidere a pietii ce vor face mai usoara achizitia CEC de catre o banca straina, fara ca Guvernul sa se poata opune prea mult.

Nu sunt convins ca CEC-ul va putea fi restructurat intr-o perioada de 2 ani care sa acopere costurile mentionate mai sus si nu cred ca pe termen lung va fi viabila ideea mentinerii CEC ca banca romaneasca datorita fragilitatii ei.

Daca e sa avem banci romanesti, mai bine sa lasam piata sa decida acest lucru, iata ca Banca Transilvania reuseste cu brio sa ramana competitiva si independenta in acelasi timp.

Ii urez succes insa noului presedinte CEC, consider ca este o numire foarte buna pentru acest post.

Amanunte si comentarii pe blogul lui Emil Stoica

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro