Sari direct la conținut

Cedează Olaf Scholz presiunilor interne în dosarul Ucraina? Cancelarul german spune că este pregătit să discute cu Putin pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean

HotNews.ro
Cedează Olaf Scholz presiunilor interne în dosarul Ucraina? Cancelarul german spune că este pregătit să discute cu Putin pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean
Cancelarul Olaf Scholz și președintele Volodimir Zelenski la o întâlnire bilaterală ce a avut loc în Statele Unite, FOTO: Abaca Press / Profimedia Images

Cancelarul german Olaf Scholz a spus miercuri că a sosit momentul pentru a „face totul” pentru a preveni continuarea războiului din Ucraina, inclusiv prin discuții cu președintele rus Vladimir Putin, relatează AFP.

A sosit momentul „să facem totul – pe lângă sprijinirea clară a Ucrainei – să găsim o modalitate de a preveni continuarea acestui război”, a declarat cancelarul în fața deputaților din Bundestag.

„Dacă suntem întrebați: „Vom vorbi despre asta cu președintele rus”, spunem „da, așa este”, a adăugat el.

Aceste discuții ar trebui să respecte „principii clare”, a subliniat el: „nu vor fi niciodată luate decizii peste Ucraina și niciodată fără consultare cu partenerii noștri cei mai apropiați”.

Olaf Scholz nu a comentat „planul victoriei” prezentat miercuri la Kiev de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unui discurs în care acesta din urmă a exclus orice concesiune teritorială către Rusia și a cerut Occidentului să-și intensifice ajutorul.

Rusia l-a acuzat pe Zelenski că „împinge” NATO către un „conflict direct” cu Moscova.

Rusia „a pus sub semnul întrebării, prin atacul său asupra Ucrainei, unul dintre principalele puncte ale acordului din ultimele decenii, și anume că granițele nu trebuie mutate cu forța”, a spus miercuri cancelarul german.

De unde vine dorința lui Scholz de a vorbi inclusiv cu Putin

Germania este al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar al Ucrainei, după Statele Unite. Olaf Scholz a promis din nou miercuri că își va menține sprijinul „atâta timp cât este necesar”.

Cu toate acestea, liderul german este presat de o parte a opiniei publice și a extremiștilor de la Alternativa pentru Germania (AfD) – un partid antimigranți, eurosceptic și pro-rus – precum și de Alianța Sahra Wagenknecht (BSW, Bündnis Sahra Wagenknecht) să oprească livrarea de arme către Ucraina. 

Ambele formațiuni au înregistrat scoruri spectaculoase la alegerile regionale din estul tarii.

Migrația, economia și războiul din Ucraina au fost subiecte majore în Germania și factori care au influențat substanțial votul pentru AfD, partidul care s-a clasat pe primul loc în Turingia și pe locul al doilea în Saxonia, la scrutinele regionale desfășurate la începutul lui septembrie în Germania. 

Wagenknecht, care se pregătește deja pentru alegerile federale din 2025, cere „diplomație” față de Rusia și critică în același timp decizia de a permite SUA să desfășoare rachete cu rază lungă de acțiune în Germania, începând cu 2026.

Când au fost ultimele discuții ale aliaților Ucrainei cu Putin

De altfel, săptămânalul Die Zeit scria la începutul lunii octombrie că Olaf Scholz vrea să discute cu președintele rus Vladimir Putin la telefon, pentru prima dată în ultimii doi ani. Cu toate acestea, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a spus ulterior că Vladimir Putin nu este pregătit să discute cu cancelarul german Olaf Scholz despre negocierea păcii în Ucraina.

„El refuză să accepte pacea și trimite în fiecare zi un nou semnal în favoarea războiului și a masacrelor. În momentul de față, el nici măcar nu este pregătit să discute telefonic cu cancelarul german”, a mai spus Baerbock. Ea a adăugat că „Ucraina este pregătită pentru o lume justă”. 

Dacă Scholz va purta discuții cu Putin, va fi primul șef de guvern dintre țările susținătoare ale Ucrainei care va restabili contactul direct cu Putin.

Ultimul apel telefonic al lui Scholz și Putin a fost în decembrie 2022.

Președintele american Joe Biden, președintele francez Emmanuel Macron și fostul premierul britanic Boris Johnson au discutat ultima oară cu Putin în 2022.

Un posibil răspuns al lui Zelenski la negocierile de care vorbește Olaf Scholz?

În timp ce trupele ruse avansează în est și se prefigurează o iarnă sumbră cu posibile întreruperi de energie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a prezentat parlamentarilor ucraineni „Planul Victoriei”, spunând că acesta conține cinci puncte principale care se bazează pe aliații Kievului, inclusiv o invitație necondiționată de a adera la NATO și un sprijin specific pentru arme.

La schimb, el a oferit un rol occidental în dezvoltarea resurselor minerale naturale ale Ucrainei și a spus că trupele ucrainene ar putea spori securitatea NATO și ar putea înlocui unele dintre forțele americane din Europa.

„Împreună cu partenerii noștri, trebuie să schimbăm circumstanțele astfel încât războiul să se încheie. Indiferent de ceea ce vrea Putin. Cu toții trebuie să schimbăm circumstanțele astfel încât Rusia să fie forțată să ajungă la pace”, le-a spus el parlamentarilor și înalților oficiali.

Zelenski, care a cerut neîncetat un sfârșit „echitabil” al războiului, spune că planul său este necesar pentru a forța Kremlinul să negocieze cu bună-credință, deși a părut să recunoască în discursul său că unii aliați văd diferit jocul final al războiului.

„Auzim cuvântul „negocieri” de la parteneri , iar cuvântul „dreptate” mult mai rar. Ucraina este deschisă la diplomație, dar la diplomație sinceră”, a spus el.

INTERVIURILE HotNews.ro