Cei „7 magnifici” ai bursei americane s-au apreciat cu peste 1,5 trilioane de dolari după ce Trump a suspendat taxele vamale draconice

Acțiunile companiilor din așa-zisul grup al celor „Șapte Magnifici” de pe bursa americană au acumulat miercuri peste 1,5 trilioane (1.500 de miliarde) de dolari în capitalizare de piață, după ce președintele Donald Trump a suspendat pentru 90 de zile noile sale taxe vamale draconice, reducând astfel presiunea asupra giganților tehnologici care suferiseră pierderi în ultimele sesiuni de tranzacționare, relatează joi Reuters.
Acțiunile celor 7 companii – Nvidia, Apple, Tesla, Microsoft, Alphabet, (compania-mamă a Google), Meta și Amazon – au încheiat sesiunea de tranzacționare a bursei de la New York cu creșteri cuprinse între 9,68% și 22,69%, alimentând o revenire a pieței care a dus indicele Nasdaq, specializat în acțiuni din sectorul tehnologic, la o creștere de peste 12%.
Câștigurile nu au șters însă cele 3,4 trilioane de dolari din valoare pe care companiile le-au pierdut colectiv de la vârful înregistrat la sfârșitul anului 2024. Aproximativ 2 trilioane de dolari din aceste pierderi au survenit de săptămâna trecută, după ce Trump a impus taxele sale vamale asupra tuturor partenerilor comerciali ai SUA, cu câteva excepții.
Însă pauza de 90 de zile anunțată în urmă cu o zi de Trump le-a oferit investitorilor un motiv să cumpere din nou aceste acțiuni scumpe, ale căror evaluări ajunseseră la niveluri stratosferice, în contextul în care companiile au alocat miliarde de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii dedicate inteligenței artificiale.
„Această pauză le oferă, sperăm, directorilor financiari și operaționali un răgaz pentru a continua planurile de extindere legate de A.I., care ar fi putut fi puse în așteptare din cauza tensiunilor comerciale – mai ales având în vedere că importurile de cipuri pentru A.I. și echipamente specializate, de exemplu din Taiwan sau Coreea de Sud, sunt expuse riscului taxelor vamale”, a declarat Michael Ashley Schulman, director de investiții la Running Point Capital, companie care deține acțiuni a celor șapte companii tech din grupul „Magnificient Sven” prin fonduri și clienți privați.
„Ambițiile marilor companii tech în domeniul A.I. presupun cheltuieli enorme de capital, atragerea de talente internaționale și dependențe complexe de hardware”, a adăugat Schulman.
El a menționat că o clarificare a regimului legat de taxele vamale americane este esențială pentru eliminarea incertitudinilor din deciziile de cheltuieli ale companiilor, iar această pauză va permite reluarea planificării strategice, deși perspectivele rămân incerte.
Giganții tech americani au bugetat sute de miliarde de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii A.I.
Pe lângă turbulențele majore provocate pe piețele financiare, taxele vamale anunțate de administrația lui Donald Trump au avut un impact negativ și asupra cheltuielilor companiilor pentru instrumente și servicii bazate pe A.I., oferite de giganții tech.
Agenția Reuters notează că Wall Street va urmări cu atenție bugetele și cheltuielile odată cu începerea sezonului de raportare a rezultatelor trimestriale mai târziu în cursul lunii.
Alphabet a reiterat miercuri că va cheltui aproximativ 75 de miliarde de dolari în acest an pentru a extinde capacitatea centrelor sale de date, în timp ce Microsoft a declarat că este pe cale să cheltuiască peste 80 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea propriei infrastructuri de centre de date.
„Aceste investiții sunt ghidate de semnalele cererii atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”, a declarat Microsoft marți.
Trump a anunțat miercuri că va suspenda multe dintre noile sale taxe vamale pentru o perioadă de 90 de zile, chiar dacă, în același timp, a crescut nivelul celor impuse asupra importurilor din China. Răzgândirea sa bruscă a venit la mai puțin de 24 de ore după intrarea în vigoare a ultimului val de taxe vamale pe care le-a anunțat.
El a declarat în schimb că va crește taxele pentru importurile din China la 125%, față de nivelul de 104% care intrase în vigoare la miezul nopții.
Pentru restul partenerilor comerciali ai SUA va rămâne în vigoare taxa generală de 10% anunțată de Trump pe 2 aprilie, în timp ce cele suplimentare, calculate în funcție de deficitul comercial al Washingtonului cu ei, vor fi suspendate timp de 3 luni, perioadă în care vor avea loc negocieri cu fiecare țară în parte.