Sari direct la conținut

Cel mai mare proprietar de locuințe din Germania va reduce temperaturile din apartamente la 17 grade în timpul nopții

HotNews.ro
Calorifer rece, Foto: Hotnews
Calorifer rece, Foto: Hotnews

Cel mai mare proprietar de locuințe din Germania, compania Vonovia VNAn.DE, va reduce căldura chiriașilor săi noaptea în contextul în care cea mai mare economie din Europa se pregătește pentru o posibilă criză a gazelor naturale dacă Rusia întrerupe livrările, relatează Reuters și The Local.

Vonovia, care deține în jur de 490.000 de apartamente în Germania pe care le încălzește prin intermediul mai multor furnizori de energie, va stabili temperatura din locuințe la 17 grade Celsius între orele 23:00 și 06:00, potrivit unui anunț făcut joi de un purtător de cuvânt al companiei.

Chiriașii vor putea folosi termostatele în mod normal în timpul zilei și seara iar raționalizarea nu va afecta apa caldă.

Programul de reducere a încălzirii din locuințe va fi implementat treptat în următoarele luni, urmând a fi finalizat până la începutul iernii.

Vonovia afirmă că speră să economisească până la 8% din costurile cu încălzirea ca urmare a măsurii.

Cum se calculează prețul căldurii pentru chiriașii germani

Chiriașii germani plătesc lunar o sumă fixă pentru căldură pe baza unei estimări anuale.

La sfârșitul fiecărui an proprietarii pot cere bani suplimentari chiriașilor sau să fie nevoiți să le dea o parte din bani înapoi, în funcție de consumul real și costuri.

Creșterea vertiginoasă a prețurilor la energia termică în Germania ca urmare a creșterii cererii din partea consumatorilor industriali după pandemia de COVID-19 și a problemelor de furnizare cauzate de războiul din Ucraina ar putea însemna că chiriașii vor avea de plătit facturi uriașe anul viitor.

Vonovia, care se bazează pe gaze naturale pentru 55% din necesarul său de energie termică, a anunțat că își informează clienții că prețurile ridicate vor duce la plăți suplimentare în viitorul apropiat.

CEO-ul companiei, Rolf Buch, a declarat luna trecută că se așteaptă ca creșterea prețurilor energetice să îi coste pe chiriași echivalentul a până la două luni de chirie.

Germania face pregătiri pentru o criză a gazelor naturale

Luna trecută Germania a intrat în faza a doua din cele 3 prevăzute în planul său de urgență energetică după ce Rusia a redus livrările de gaze naturale furnizate prin gazoductul Nord Stream 1 la jumătatea lui iunie.

Guvernul de la Berlin a afirmat că gospodăriile vor avea prioritate în cazul unei crize energetice însă a făcut apel la public și companii să își micșoreze consumul de energie.

„Ca să reducem consumul de gaz, trebuie să folosim mai puțin gaz pentru a produce electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune vor trebui să fie folosite mai mult”, a spus Ministerul Economiei într-un comunicat remis presei pe 19 iunie.

„Este o decizie amară, dar este esențial să reducem consumul de gaze”, a declarat și ministrul Economiei Robert Habeck.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care a ocupat mai multe portofolii în timpul guvernelor fostului cancelar Angela Merkel, a avertizat miercuri statele membre ale Uniunii Europene să se pregătească pentru oprirea completă a gazelor rusești.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro