Cele mai ciudate premii oferite de țările participante medaliaților de la JO 2024 – De pe listă nu lipsesc vacile
Câștigarea unei medalii la JO de la Paris poate aduce sume importante de bani sportivilor, dar există și cazuri speciale. În Coreea de Sud, atleții medaliați scapă de serviciul militar obligatoriu, iar în Indonezia vacile fac parte din premiul pe care-l vor primi cei care urcă pe podiumul de premiere la JO 2024.
Vaci și scutirea de armată, printre premiile oferite de unele țări pentru obținerea de medalii la JO 2024 de la Paris
De obicei, atleții medaliați la Jocurile Olimpice primesc premii în bani, mașini și rente viagere. Dar există și cazuri mai speciale, iar despre acestea vom vorbi în cele ce urmează.
O medalie olimpică în Indonezia reprezintă ceva special, iar în acest sens este și recompensată într-un mod aparte.
La ediția din 2020 de la Tokyo (a avut loc în 2021 din cauza pandemiei de Covid-19), campioanele olimpice la badminton au primit… vaci.
Greysia Polii și Apriyani Rahayu au fost recompensate după victoria de la Tokyo cu cinci vaci, o casă nouă, un restaurant și un premiu de aproximativ 350 de mii de euro în numerar, conform Gazzetta dello Sport.
Inițiativa de acum trei ani se va repeta și cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Paris, desigur în cazul în care se vor obține din nou performanțe notabile.
Mai există și alte cazuri de țări care au un mod cel puțin aparte de a-și arăta aprecierea pentru câștigarea de medalii la Paris, cum ar fi Coreea de Sud.
Astfel, atleții care vor urca pe podiumurile de premiere de la JO 2024 vor avea un stimulent special: vor obține scutirea serviciului militar obligatoriu.
Este una dintre puținele variante în care un bărbat din Coreea de Sud cu vârsta între 18 și 28 de ani poate scăpa de armata care se întinde pe durata a 18 luni.
Hong Kong, Singapore și Taiwan plătesc cel mai bine pentru câștigarea de medalii olimpice la Paris
Dacă revenim la premiile în bani, atunci este bine de știut că acest clasament este condus de Hong Kong. O medalie de aur va fi recompensată cu puțin sub suma de 700 de mii de euro.
Urmează în clasament Singapore: 650 de mii de euro pentru medalia de aur, 325 de mii pentru cea de argint și 162 de mii pentru bronz.
Podiumul este completat de Taiwan: pe lângă suma de 550 de mii de euro, atletul care va cuceri aurul la Paris se va mai alege și cu un salariu pe viață de 3700 de euro.
La polul opus se găsesc Marea Britanie, Norvegia și Suedia: nu vor acorda niciun fel de stimulent financiar alteților care vor obține medalii (indiferent de culoarea lor) la JO de la Paris.
În ceea ce-i privește pe sportivii români, aceștia au primit după JO de la Tokyo următoarele premii
Locul 1 – 140 de mii de euro
Locul 2 – 112 de mii de euro
Locul 3 – 84 de mii de euro
Locul 4 – 56 de mii de euro
Locul 5 – 42 de mii de euro
Locul 6 – 28 mii de euro.
Jocurile Olimpice de la Paris au loc în perioada 26 iulie – 11 august.